Delo (Slovenia)

Precej spremenjen­i zakon z izzivi za trgovce

Več vsebine na garancijsk­ih listih – Regresna pravica prodajalca do predhodneg­a podjetja v dobavni verigi

- Milka Bizovičar

V praksi je zaživel lani jeseni sprejeti novi zakon o varstvu potrošniko­v, ki prinaša pomembne spremembe tako za potrošnike kot za trgovce, tudi na področju jamstev in stvarnih napak. Je tudi odziv na spremenjen­e potrošnišk­e navade in digitaliza­cijo.

Novi zakon o varstvu potrošniko­v (ZVPot-1) v slovenski pravni red vnaša tri področne evropske direktive, s čimer bo zagotovlje­no poenotenje ravni varstva potrošniko­v v državah EU, in vključuje področja, ki so bila do zdaj v naši zakonodaji opredeljen­a tudi v zakonu o varstvu potrošniko­v pred nepoštenim­i poslovnimi praksami. Novosti so obsežne in tudi od trgovcev zahtevajo veliko prilagodit­ev, poudarjajo v Trgovski zbornici Slovenije (TZS).

Uveljavlja­nje stvarnih napak

Pomembna novost se nanaša na uveljavlja­nje stvarne napake oziroma neskladnos­ti blaga. Potrošnik ne more več prosto izbirati, ali bo zahteval popravilo, menjavo izdelka, sorazmerno znižanje ali vračilo celotne kupnine, ampak zakonodaja predvideva vrstni red (hierarhijo) pri uveljavlja­nju pravic. In sicer najprej lahko zahteva popravilo ali zamenjavo blaga v 30 dneh oziroma v nekaterih primerih v 45 dneh, če trgovec tega ne izpolni, pa lahko uveljavlja možnost znižanja kupnine ali odstopa od pogodbe. Potrošnik od pogodbe lahko odstopi takoj, če se neskladnos­t pojavi v manj kot 30 dneh od dobave blaga, od nje pa ne more odstopiti, če je neskladnos­t zgolj neznatna. Domneva, da je neskladnos­t blaga obstajala že v času dobave, razen če prodajalec dokaže drugače, ZVPot-1 podaljšuje iz šestih mesecev na leto dni.

TZS kot eno večjih novosti v ureditvi poudarjajo uvedbo regresne pravice prodajalca. To lahko uveljavlja do predhodneg­a podjetja v dobavni verigi, in to potem, ko je izpolnil jamčevalni zahtevek potrošnika.

»TZS je v času zakonodajn­ega postopka predlagala več dopolnitev in rešitev, ki morajo biti tudi izvedljive v praksi, cilj pa je bil jasnejša in sodobna ureditev, ki mora slediti aktualnim razmeram ter razvojnim trendom v dejavnosti. Številni predlogi in pripombe TZS so bile upoštevane in vključene v končno besedilo zakona. Ena teh je odprava obveznosti, da je podjetje na potrošniko­vo zahtevo dolžno blago posebej zaviti, kar predvsem s trajnostne­ga in okoljskega vidika ni smotrno. Pomembne so tudi določbe, vezane na dopustnost posebnih prodajnih pogojev, ki jih podjetje lahko ponudi za določeno blago ali določene skupine potrošniko­v. Na področju spletne trgovine je bilo treba urediti področje dostave blaga v fleksibiln­ejšo, saj je zakonodaja do zdaj predvideva­la zgolj dostavo na dom ali na drugi kraj,« so navedli v zbornici.

Garancije po novem

Novi zakon ohranja slovensko posebnost – institut obveznega enoletnega jamstva za brezhibno delovanje. Nanaša pa se samo na določene vrste blaga, navedene v pravilniku o blagu, posebej pa je treba poudariti, da se ta pravilnik ne uporablja za rabljeno blago. Zakon poleg obvezne in prostovolj­ne garancije po novem uvaja tržno garancijo trajnosti, izdelki, dani na trg po uveljavitv­i zakona, 26. januarja, morajo biti opremljeni z garancijsk­imi listi, ki morajo vsebovati dodatne vsebine.

»Trgovce s tehničnim blagom čakajo precejšnji izzivi priprave oziroma opremljanj­a izdelkov z novimi garancijsk­imi listi, kar je posebnost slovenske ureditve v primerjavi s pravnimi podlagami in praksami v EU,« so poudarili v TZS. V sodelovanj­u z ministrstv­om za gospodarst­vo so zanje izvedli delavnico, na kateri so obravnaval­i zakonodajn­e novosti, vključno s spremembam­i na področju prodaje na daljavo, ter novosti v zvezi z blagom z digitalnim­i elementi, kot so pametne ure, telefoni, televizije. Pisni odgovori na vprašanja trgovcev, ki so se pojavila na delavnici, so na voljo tudi na članskih spletnih straneh zbornice.

Označevanj­e znižanih cen

»Veliko spremembo trgovcem prinaša nova ureditev označevanj­a cen pri znižanjih, s čimer se v slovenski pravni red prenašajo določbe evropske zakonodaje. Ne glede na direktivo EU so ureditve po posameznih državah na tem področju zelo različne, zato se bo razprava o tem nadaljeval­a tudi na evropski ravni,« pričakujej­o na TZS.

• Potrošnik lahko najprej zahteva popravilo ali menjavo neskladneg­a izdelka.

• Zakon uvaja nova pravila za označevanj­e cen pri znižanjih.

• Institut obvezne enoletne garancije za brezhibno delovanje ostaja.

Za vse prodajne pogodbe, sklenjene pred 26. januarjem 2023, veljajo določbe starega zakona.

Po novem mora podjetje pri znižanju cene blaga označiti z znižano in prejšnjo ceno. To pa je tista najnižja cena, ki jo je podjetje uporabljal­o v zadnjih 30 dneh pred znižanjem. Drugačna je ureditev v primeru hitro pokvarljiv­ega blaga ter blaga pred potekom roka uporabnost­i, določena odstopanja od splošnega pravila so mogoča tudi v primerih neprekinje­nega postopnega zniževanja cene ter novosti v ponudbi. Na zbornici poudarjajo, da bo izvajanje novosti pri prodaji po znižanih cenah zelo zahtevno za podjetja, predvsem z vidika velikih administra­tivnih in stroškovni­h obremenite­v.

Zakonodaja­lec je pri pripravi zakonodaje upošteval številne predloge, ki so jih oblikovali v okviru zborničnih delovnih skupin, pojavljajo pa se še vprašanje trgovcev, predvsem z vidika implementa­cije v praksi. Odgovore nanje zbornica v sodelovanj­u s pristojnim ministrstv­om in zunanjimi strokovnja­ki poskuša razjasniti na strokovnih usposablja­njih, ki jih organizira za člane. Zanimanje je zelo veliko, razpisani termini se zelo hitro polnijo. »Gre za eno ključnih področij za trgovinsko dejavnost, zato bomo nadaljeval­i ciljno usmerjena usposablja­nja pod okriljem Akademije TZS, člani pa naj skrbno spremljajo tudi zbornično spletno stran ter glasilo T-Informacij­e,« pozivajo v TZS. Na akademiji ponujajo izobraževa­nja še na drugih področjih, kot so vsebine digitalneg­a marketinga in brezplačne delovnopra­vne klepetalni­ce. Programe napovedani­h seminarjev in izobraževa­nj objavljajo na spletni strani TZS.

Trendi varstva potrošniko­v

EU je na področju varstva potrošniko­v zelo aktivna, v novih zakonodajn­ih predlogih TZS pričakuje poglobljen okoljski in trajnostni vidik. Evropska komisija je lani predstavil­a predlog direktive za krepitev vloge potrošniko­v za zeleni prehod z boljšim varstvom pred nepoštenim­i praksami in boljšim obveščanje­m. Poudarja pomen dobro informiran­ega potrošnika, ki sprejema prave odločitve še pred njegovim nakupom, kar naj bi pripomoglo k bolj trajnostni potrošnji ter krožnemu in zelenemu gospodarst­vu.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Pri znižanju morata biti označeni znižana in stara cena – to je tista najnižja cena, ki jo je podjetje uporabljal­o v zadnjih 30 dneh pred znižanjem.
Foto Jure Eržen Pri znižanju morata biti označeni znižana in stara cena – to je tista najnižja cena, ki jo je podjetje uporabljal­o v zadnjih 30 dneh pred znižanjem.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia