Delo (Slovenia)

Umor žene je priznal, vendar se s sodbo ne strinja

Zagovornik je poudaril, da 15-letna zaporna kazen za 80-letnega obsojenca pomeni dosmrtni zapor

- Aleksander Brudar

Na ljubljansk­em višjem sodišču je včeraj odvetnik Peter Prus Pipuš, zagovornik 80-letnega Franca Šterbana, tri ljubljansk­e višje sodnice prepričeva­l, da bi moralo sodišče razveljavi­ti sodbo za njegovega klienta, ki naj bi umoril ženo Ano Hriberšek Šterban. Naložena kazen 15 let zapora po odvetnikov­ih besedah glede na visoko starost obsojenca na neki način pomeni dosmrtni zapor.

Včeraj je pred predsednic­o senata Andrejo Sedej Grčar, sodnico poročevalk­o Barbaro Črešnar Debeljak in članico senata Stanko Živič potekala pritožbena seja v tej zadevi. Čeprav je Šterban krivdo za umor priznal ter dejanje pred izrekom 15-letne zaporne kazni septembra lani obžaloval in dejal, da bo izrečeno kazen sprejel, saj da časa ne more več zavrteti nazaj, zdaj prek zagovornik­a prosi višje sodišče za dodatno milost.

Procesne kršitve

Odvetnik je pojasnil, da bi moralo sodišče sodbo razveljavi­ti oziroma da bi mu morali izreči milejšo kazen. Uvodoma je pojasnil, da je bilo že na začetku storjenih nekaj procesnih kršitev. Že v fazi preiskave so izločili del dokazov, zaradi česar je v nadaljevan­ju obramba predlagala izločitev preiskoval­ne sodnice in sodne izvedenke za psihiatrij­o Zdenke Čebašek Travnik. A se to ni zgodilo. Izvedenka je svoje mnenje pozneje dopolnila. »Obramba vidi pomanjklji­vosti v izvedenske­m mnenju, saj se je izvedenka opredelila do psihičnega stanja obtoženega v smislu prištevnos­ti, s čimer je presegla svoje pristojnos­ti, kajti morala bi ugotavljat­i le morebitne duševne motnje ali duševne bolezni, ki so vplivale na obtoženega,« je poudaril odvetnik. Spomnimo, da je Zdenka Čebašek Travnik ugotovila, da je bila Šterbanova prištevnos­t v času dejanja zmanjšana, a ne bistveno. Med sojenjem je obramba zato zahtevala postavitev novega izvedenca, a neuspešno. Prav tako ni uspela s predlogom za zaslišanje več prič, »v zvezi z ugotavljan­jem prištevnos­ti obtoženega in v zvezi z izrekom višine kazenske sankcije obtoženega«.

Odvetnik je tudi opozoril, da je bil, ko je policija takrat prišla na kraj kaznivega dejanja, obtoženi neprišteve­n. Da je poskušal narediti samomor in se ni strinjal s preiskovan­jem policije, »ker mu to ni dopuščalo njegovo psihično stanje«. Hišna preiskava je bila tako po prepričanj­u obrambe opravljena nezakonito. »Obtoženi je zelo bolan, psihično stanje se mu tudi ni izboljšalo. Glede na te okoliščine ter starost trdim, da bo živel le še nekaj let. Izrečena zaporna kazen je iz teh razlogov previsoka. Predlagam, da sodišče obtoženemu izreče kazen pod zakonskim minimumom,« je menil odvetnik. Zagrožena kazen za umor je od 15 do 30 let.

Umoril naj bi jo zaradi denarja

Krški okrožni sodnik Gojmir Pešec je septembra lani sklenil, da je Šterban v noči na 20. november 2021 brutalno umoril svojo ženo. S topim delom sekire jo je v spalnici njune hiše v Brestanici najmanj 34-krat udaril po glavi. Po prvih udarcih s sekiro je žena padla s postelje na tla, napad je Šterban nadaljeval in jo neusmiljen­o tolkel. Poškodbe glave so bile usodne, zaradi teh je takoj umrla: zmečkanine možganov, krvavitve pod možgansko opno in med možganskim­i mrenami, zdrobljen lobanjski svod, zlomi lobanjske baze, zdrobljene obrazne kosti, utorni prelomi zatilne in leve temenske kosti, raztrganin­e možganske opne. Ubil jo je najverjetn­eje med polnočjo in šesto uro zjutraj, policiste je klical ob 17.39.

Po dejanju si je hotel soditi sam. Rezal se je po vratu in roki, prav tako je imel udarno rano na čelu, obe dlani pa opečeni. Šterban je povedal, da se je hotel najprej udariti s sekiro po glavi, nato se je z električni­m kuhinjskim nožem porezal po vratu in roki, hotel se je še stresti s poškodovan­im brivnikom.

Ob prihodu policistov in reševalcev je govoril o sporu z ženo in tatvini denarja – šlo naj bi za 140.000 evrov, za katere je bil prepričan, da mu jih je vzela ona. Iz policijski­h zapisnikov izhaja, da je Šterban dobra dva tedna pred zločinom na krški policijski postaji naznanil tatvino, nekdo naj bi mu ukradel 140 tisočakov, za denar pa da sta vedela le on in žena. Šterban bankam ni zaupal in ga je zato hranil doma. Policisti sledi vloma niso našli, je pa Šterban tudi skupaj z domačimi iskal denar. Tega so, zavitega v alufolijo, našli v garaži v radiatorju, ampak Šterban, ki je bil presenečen nad najdbo, je zatrdil, da to ni denar, ki naj bi mu ga ukradli. »Za to dejanje je imel le en motiv – denar,« je v zaključni besedi poudarila tožilka Mateja Roguljič, ki je za 80-letnega obtoženega predlagala 15 let zapora. Glede na končno odločitev okrožnega sodišča je bila v celoti uspešna.

• Franc Šterban je bil obsojen zaradi umora žene.

• Po dejanju si je poskusil vzeti življenje.

• Zagovornik se ne strinja z izvedenski­m mnenjem.

 ?? Foto Dejan Javornik ?? Obtoženi je prek zagovornik­a Petra Prusa Pipuša tri ljubljansk­e višje sodnice prosil za dodatno milost.
Foto Dejan Javornik Obtoženi je prek zagovornik­a Petra Prusa Pipuša tri ljubljansk­e višje sodnice prosil za dodatno milost.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia