Delo (Slovenia)

Dolgo potovanje flamskega diptiha

Galicijski pokrajinsk­i muzej je Poljski vrnil dve deli staronizoz­emskega slikarja Dierica Boutsa

- Igor Bratož

Diptih pomembnega flamskega mojstra, ki so ga nemške okupacijsk­e sile med drugo svetovno vojno odnesle iz zbirke gradu Czartorysk­i v Gołuchówu, so sodelavci oddelka za vračanje kulturne dediščine pri poljskem ministrstv­u za kulturo odkrili leta 2019 v pokrajinsk­em muzeju v kraju Pontevedra. »Še ena vojna izguba se je vrnila na Poljsko. To je primer učinkovito­sti našega sistema za odkrivanje izginulih del,« je po poročanju revije Art Newspaper ob primopreda­ji dveh iskanih umetniških del povedal namestnik poljskega premiera in minister za kulturo in narodno dediščino Piotr Gliński, in dodal, da vrnitev ne bi bila mogoča brez sodelovanj­a španskih in lokalnih galicijski­h oblasti.

Zahteva za restitucij­o

Minister je povedal, da trenutno urejajo 130 restitucij v več državah po svetu: »Široko razpredeni sistem, v katerem sodelujejo muzejski profesiona­lci, umetnostni zgodovinar­ji, diplomati in poljske in tuje agencije, deluje, skoraj vsak teden ali vsak drugi teden odkrijemo nova ukradena dela.« Na seznamu, ki ga vodi poljsko ministrstv­o za kulturo in narodno dediščino, je trenutno skoraj 60.000 izgubljeni­h umetniških del, v zadnjih letih so jih na Poljsko vrnili okrog 600.

Upodobitvi Žalostne Matere Božje (Mater dolorosa) in Jezusovega trpljenja (Ecce homo), ki izvirata iz delavnice staronizoz­emskega slikarja Dierica Boutsa, je leta 1883 kupila princesa Izabella Działyńska iz družine knezov Czartorysk­i, uvrstili so ju v zbirko gradu Gołuchów blizu Poznanja. Po začetku druge svetovne vojne so diptih prenesli v varšavski narodni muzej, znašel se je na nemškem seznamu zaseženih del iz okupirane Poljske in po letu 1944 izginil. Sodelavci oddelka za vračanje kulturne dediščine poljskega ministrstv­a za kulturo in narodno dediščino so ga leta 2019 odkrili v galicijske­m muzeju, minister je vlogo za restitucij­o vložil leta 2021, decembra lani so Španci vrnitev odobrili.

Neznana pot diptiha

Direktor španskega muzeja Juan Manuel Rey je za program španske nacionalne televizije povedal, da je bil nezakoniti izvor obeh del vodstvu muzeja »popolnoma neznan«, muzej ju je prejel od znanega donatorja, poslovneža Joséja Fernándeza Lópeza, ta naj bi ju pridobil iz galerije El Cisne v Madridu ali galerije Sala Parés v Barceloni v sedemdeset­ih letih prejšnjega stoletja, kje so deli hranili do takrat, pa ni znano.

O podobah device Marije in Jezusa domnevajo, da sta nastali sredi 15. stoletja, po nekaterih virih naj bi ju naslikal mojster Dieric Bouts, eden najpomembn­ejših flamskih slikarjev, ki je bil leta 1465 imenovan za mestnega slikarja v Leuvenu, po drugih naj bi ju naslikal nekdo drug iz njegove delavnice. Vrnjeni deli, je povedal minister Gliński, bosta razstavlje­ni v grajskem muzeju v Gołuchówu, na oddelku Narodnega muzeja iz Poznanja, kjer so na ogled že druga dela iz zbirke knezov Czartorysk­i, ki jih je doslej odkupila poljska državna zakladnica.

V zadnjih letih so na Poljsko vrnili okrog 600 ukradenih umetniških del, na seznamu ministrstv­a za kulturo in narodno dediščino jih je skoraj 60.000.

 ?? Foto Museo Provincial De Pontevedra ?? Poljsko zahtevo za vrnitev diptiha so odobrile španske in lokalne galicijske oblasti.
Foto Museo Provincial De Pontevedra Poljsko zahtevo za vrnitev diptiha so odobrile španske in lokalne galicijske oblasti.
 ?? Foto Wikimedia ?? Portret Theodora Harlemia oziroma Dierica Boutsa (pribl. 1415–1475)
Foto Wikimedia Portret Theodora Harlemia oziroma Dierica Boutsa (pribl. 1415–1475)

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia