Delo (Slovenia)

Zormanovim fantom se odpirajo olimpijska vrata

Danska dinastija zasenčila Les Experts, svetovno prvenstvo se je razpletlo ugodno tudi za slovensko reprezenta­nco

- Peter Zalokar

Ker nima hribov (najvišji vrh je na 171 m.n.v.) in je tudi snega bolj malo, Danska za razliko od skandinavs­kih sosed nima šampionov v zimskih športih, edino kolajno z ZOI ima iz leta 1998 v kerlingu. A je športna dežela in časti svoje junake, kot je poleti Jonasa Vingegaard­a, ko je na Touru slekel rumeno majico Tadeju Pogačarju. Na trgu pred mestno hišo v Københavnu se je zbralo na tisoče ljudi, podobno vzdušje je bilo tudi sinoči ob sprejemu rokometaše­v, ki so prvi trikrat zapored postali svetovni prvaki.

Nič novega, bi rekli po razpletu 28. svetovnega prvenstva na Poljskem in Švedskem. V polinalu so bile iste štiri države kot lani na EP na Madžarskem in Slovaškem in tudi predlani na SP v Egiptu, kolajne pa so osvojile iste države kot na OI v Tokiu. Svetovni prvaki ostajajo Danci, olimpijski prvaki so Francozi in evropski prvaki Švedi, ki se jim je v Stockholmu ob odsotnosti prvega zvezdnika Jima Gotfridsso­na izmuznila kolajna. Španija pa je prišla že do 18. odličja v 27 letih. Zadnja reprezenta­nca zunaj te četverice, ki je stopila na zmagovalni oder, je bila srebrna Hrvaška na euru 2020.

V inalu letošnjega mundiala so se Danci oddolžili Francozom za poraz v inalu Tokia 2020. Če so Les Experts kraljevali od leta 2006 do zadnjih OI, jih je že zasenčila dinastija rokometaše­v iz Hamletove dežele. Morda se zdi, da je bila Danska od nekdaj velesila, a resnica je drugačna. Dolgo časa je moški rokomet capljal za ženskim, če odštejemo bron na SP davnega leta 1967, so prvo kolajno na velikem tekmovanju danski fantje osvojili leta 2002, od takrat pa kar 14.

Zdaj imajo mlado reprezenta­nco, v kateri se na vsakem prvenstvu rodi nova zvezda. Tako je v Tokiu pri 22 letih zablestel Mathias Gidsel, letos je eksplodira­l Simon Pytlick, sin Jana Pytlicka, ki je žensko reprezenta­nco popeljal do dveh zlatih olimpijski­h kolajn. V inalu je imel selektor Nikolaj Jacobsen še enega aduta iz rokava. Čeprav je zaradi poškodbe izpustil vse prejšnje tekme, je Rasmus Lauge Schmidt v drugem polčasu zabil 10 golov in bil prvo ime inala pred 22.650 gledalci v Tele2 Areni. »Med prvenstvom smo razmišljal­i, da bi ga poslali domov, a smo ga raje pripravlja­li za inale. Vadil je pod posebnim programom in odločili smo se, da ga pošljemo v ogenj,« je pojasnil Jacobsen, ki je selektor že šest let.

Mednarodna rokometna zveza (IHF) je šele uro po koncu inala razglasila najboljše posameznik­e, ki so v sebi imeli že vsaj en vrček piva. Gidsel je bil tako kot na OI v Tokiu MVP in najboljši strelec (60 golov), v idealni sedmerki pa so se znašli še Angel Fernandez (Špa, levo krilo), Pytlick (levi zunanji), Nedim Remili (Fra, srednji zunanji), Ludovic Fabregas (Fra, krožni napadalec), Alex Dušebajev (Špa, desni zunanji), Niclas Ekberg (Šve, desno krilo) in Andreas Wolf (Nem, vratar).

Dva uresničlji­va pogoja

Na prvem prvenstvu po EP 2020, ki ga ni zaznamoval covid-19, je bilo iz nekdanje jugoslovan­ske šole pet reprezenta­nc, najvišje je bila na 9. mestu Hrvaška, ki se lahko tolaži, da je edina vzela točko Dancem. Slovenci pa lahko hrabrijo, da sta jim pot v četrtinale preprečili Francija in Španija, dobitnici kolajn, katerima se je četa Uroša Zormana dostojno upirala. Vse bolj je verjetno, da bo njeno 10. mesto zadostoval­o za olimpijske kvaliikaci­je. uresničiti se morata dva pogoja. Evropski prvak v Nemčiji 2024 mora biti reprezenta­nca, ki je bila na SP pred Slovenijo, Egipt pa mora osvojiti afriško prvenstvo, ki ga bo gostil. V tej luči je bilo ključno, da je po podaljšku premagal Madžarsko in bil sedmi na SP, s čimer se je sprostilo še eno mesto.

Kar je še bolj spodbudno, kot kaže projekcija IHF, bi bila na kvaliikaci­jskem turnirju marca 2024 ob Sloveniji samo še ena evropska reprezenta­nca (ter druga afriška in druga južnoameri­ška). Hipotetičn­o bi bila lahko skupina takšna: Španija, Slovenija, Tunizija, Argentina, na OI gresta dve. To bi ponudilo lepo priložnost za še četrti ples Slovencev pod petimi krogi.

Seveda lahko Slovenija pride v Pariz neposredno kot evropska prvakinja, a to je malo verjetno, letošnji mundial je namreč potrdil vse večji razkorak med evropsko elito in – recimo mu tako – višjim srednjim razredom, ki mora nekako najti priključek.

• Danski rokometaši so imeli sinoči veličasten sprejem v Københavnu.

• Od leta 2002 so osvojili kar 15 kolajn na velikih tekmovanji­h.

• Sloveniji se ob malce sreče obeta ugodna skupina v kvaliikaci­jah za OI.

 ?? Foto Mads Claus Rasmussen/AFP ?? Danski vratar Niklas Landin je pozdravil zbrano množico pred mestno hišo v Københavnu.
Foto Mads Claus Rasmussen/AFP Danski vratar Niklas Landin je pozdravil zbrano množico pred mestno hišo v Københavnu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia