Delo (Slovenia)

V Beogradu si ne želi zabave, ker jih je bilo dovolj

Novak Đoković tudi pri svojih 35 letih na najvišji ravni pripravlje­nosti – Navdušen nad podporo otrok pred štadionom

- Siniša Uroševič

Ni jih malo med navadnimi smrtniki, ki se zmrdujejo nad serijskimi zmagovalci v športnih arenah. Pa naj si gre nekoč za Ingemarja Stenmarka in Michaela Schumacher­ja ali pa v sedanji dobi za Rafaela Nadala na pariškem teniškem pesku ter zdaj Novaka Đokovića v že kar njegovem Melbournu. Toda zlasti med tistimi, ki poznajo zakonitost­i športa in napore k poti na vrh, je veliko tistih z globokim spoštovanj­em do omenjenih asov. Zato tudi srbski teniški zvezdnik tudi prejema za zvrhan koš čestitk of vsepovsod.

Uradno tudi od svojih dveh največjih tekmecev zadnjih 15 let, omenjenega Nadala ter velikega švicarskeg­a športnika Rogerja Federerja. Oba seveda še kako dobro vesta, koliko odrekanja, samodiscip­line, vztrajnost­i zahteva tenis na tej najvišji ravni, zato sta se seveda tudi priklonila šampionu odprtega prvenstva Avstralije 2023. Švicar zdaj že iz ležalnika športne upokojitve spremlja podvige šest let mlajšega Beograjčan­a, Španec ostaja z njim v boju za vladarsko žezlo v tako cenjenih lovorikah za grand slam. Đoković se je z njim na to avstralsko nedeljo izenačil, oba jih imata zdaj po 22, Federer je ostal pri številki 20.

In pri slehernem od te velike trojice je poglavje kakšne življenjsk­e in športne zgodbe prav posebno. Kot pač pritiče šampionom najvišje ravni. In tako se je zdajšnji junak uvodnega turnirja sezone za grand slam nenehno moral soočati tudi s spominom na lanski Melbourne. Tudi takrat je bil namreč v globalnem središču pozornosti, a ne zavoljo sijajnih predstav na igrišču, temveč ob zapletu glede prihoda v Avstralijo brez potrdila o cepljenju proti koronaviru­su.Nekaj dni je preživel v azilnem prebivališ­ču, nakar se je vrnil v Evropo ter domači Beograd.

Zdaj bo seveda njegova vrnitev v domovino povsem drugačna, prišel bo kot zmagovalec lepega inala z vzhajajoči­m grškim asom Stefanosom Tsitsipaso­m in svojim že 10. naslovom najboljšeg­a na odprtem prvenstvu Avstralije. Pričakovat­i je seveda, da mu bodo tako kot pogosto v preteklost­i – in podobno kot rojakom iz odbojkarsk­ih ali vaterpolsk­ih vrst – pripravili veličasten sprejem, Toda sam je v pogovoru s srbskimi poročevalc­i dan po velikem zmagoslavj­u dejal: »Kot vem, tokrat tistega klasičnega velikega sprejema v domačem mestu ne bo. Imeli smo ga že večkrat in res menim, da je zdaj takšnega proslavlja­nja dovolj. Ne vem pa, kaj glede organizaci­je slavja nameravajo moji

• Športni svet navdušen nad izjemno močjo 35-letnega Đokovića..

• Doma si ne želi velikega slavja, pravi, da jih je bilo že dovolj..

• Grk Cicipas prepričan, da bo napočil tudi njegov zmagoviti čas.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia