Delo (Slovenia)

Rockerica iz Rumenega mačka zabrenkala za zgodovino

Mladinska svetovna prvakinja Zrinka Ljutić po češkem podvigu nova hrvaška junakinja belih strmin

- O zapletih pred živahnim šahovskim aprilom Marko Uršič 1) 2) Rešitve: Pripravlja Matej Šebenik 4) 1) Nazarova-Khomeriki, Batumi 2018: 2) Albornoz Cabrera-Gukeš, Čenaj 2022: 3) Abrahamjan-Milliet, Tromso 2014: 4) Problem (Schneider, 1935):

Zrinka

Matej Šebenik

Hrvaški športniki z nogometom znajo po zemlji, v in na vodi z vaterpolom, veslanjem in jadranjem, z metalko diska Sandro Perković tudi po zraku. Sneg je žlahtno oplemeniti­l že biatlonec Jakov Fak, poleg Ane Jelušić, Natka Zrnčić-Dima, Filipa Zubčića pa sta seveda zimski alpski legendi Janica in Ivica Kostelić.

V slalomu alpskih smučark v Špindleruv­em Mlynu na Češkem pa se je v nedeljo dogodil zgodovinsk­i dan, Zrinka Ljutić je prismučala do 3. mesta in tako tudi svojih prvih stopničk med alpskimi smučarkami v svetovnem pokalu, Leona Popović je bila peta. Roko na srce, takšen rezultatsk­i prodor hrvaških alpink se je nakazoval že vso letošnjo sezono, zdaj pa sta članici smučarskih klubov Žuti mačak (Rumena mačka) iz Zagreba in Rijeka privijugal­i do kariernih dosežkov. Tretje mesto Ljutićeve so prve zmagovalne stopničke za hrvaško žensko smučanje po 16 letih in takrat Ane Jelušić, pa tudi največji hrvaški uspeh po 18 letih, ko sta bili Kostelićev­a in Nika Fleiss druga in šesta v Lenzerheid­eju. Nikoli pa seveda v svetovnem pokalu dveh alpink iz naše južne soseščine ni bilo med prvih pet.

Devetnajst­letna Zrinka Ljutić, rojstni dan je praznovala prav pred petimi dnevi, je lani na slovesnem odprtju zimskih olimpijski­h iger v Pekingu nosila hrvaško zastavo, zanjo so se svoj čas zaradi izjemne nadarjenos­ti že zanimali v Avstriji, a je zavrnila spremembo smučarske državne pripadnost­i. Zagrebčank­a je sicer trenirala tudi judo, ko se odmakne od belih strmin, pa je njen športni hobi jadranje na deski, ki ji priljublje­nosti šaha, ki naj bi presegala celo tisto iz obdobja predvajanj­a serije Damin gambit in vrhunca pandemije, je v prvem mesecu letošnjega leta stran večkrat podrla rekorde dnevnega obiska. Preobremen­jenost je povzročila kar precej tehničnih težav, a nesluten uspeh strani, ki jadra na valu izjemne priljublje­nosti kraljevske igre, je botrovala tudi opazkam, da bi ji FIDE morala izvedbo dvoboja za naslov svetovnega prvaka prepustiti. Malo za šalo, malo zares, a vprašanja, ki se ob tem porajajo, so vsekakor pomembna za smer razvoja igre v prihodnje. Kako bo namreč vzdrževala ravnotežje med uveljavlje­nimi in pogosto okorelimi institucij­ami s funkcionar­ji, podvrženim­i različnim političnim vplivom in interesom, najsodobne­jšimi komercialn­imi tokovi z dobičkom kot glavnim vodilom po drugi strani, ob tem pa ohranjala načela in ideale, ki izhajajo iz njene športne dejavnosti in bogate tradicije. Črni zmaga. Črni zmaga. a5 z zmago črne v nadaljevan­ju.

Tf6 4.Df6#

Sb5 3.cb5# je tudi v primeru obeh hrvaških čudežnih deklic. Serviser tretje iz Špindleruv­ega Mlyna je Slovenec Miha Cerer, najbolj pomembna moža v ekipi Leone Popović sta Goran Rački in Vjeko Ružić, obe imata skupnega izioterape­vta Zorana Prša, v vlogi svetovalca pa Ivico Kostelića. Tekom let je Ljutićevi s športnimi in življenjsk­imi nasveti pomagala tudi Janica Kostelić. »Janica mi je rekla, naj neham skrbeti zaradi pričakovan­j drugih in naj ne odrastem prehitro. Čeprav naju primerjajo, meni ni cilj biti nova Janica, temveč to, da najdem lastno pot in da sem preprosto Zrinka,« pravi mladenka, ki je prvič na smuči stopila pri treh letih.

Njena prednost je mladost, ima še dovolj časa za napredovan­je na tehnični in telesni ravni, seveda tudi glede izkušenj. Ji je pa na športni poti, smučanje je namreč drag šport, prvikrat še ko je imela 15 let, z denarno štipendijo, in to dvakrat, pomagal slavni teniški igralec Marin Čilić. Zrinka Ljutić obožuje rock glasbo, s seboj vedno nese električno kitaro in igra nanjo, sanja o nastopih in albumu z lastno skupino.

• Ljutićeva je trenirala tudi judo, njen hobi je jadranje na deski.

• Z lanskega mladinskeg­a SP ima zlato v slalomu, bron v veleslalom­u.

• Serviser tretje iz Špindleruv­ega Mlyna je Slovenec Miha Cerer.

Problem: Mat v treh potezah. 1…Dh5! 2.Th5 Se1 3.Kf1 Sf3 4.Sf3 1…Lf4! 2.f4 f4 0:1 1.Tg7! 1:0 1…Kg7 2.Dg5 Kh8 3.De5

 ?? ?? Ljutić je s tretjim mestom v slalomu na Češkem navdušila samo sebe in obnorela športno Hrvaško.
Ljutić je s tretjim mestom v slalomu na Češkem navdušila samo sebe in obnorela športno Hrvaško.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia