Delo (Slovenia)

Posel in politika

-

Svetovna šahovska federacija (FIDE) je naposled le obelodanil­a podrobnost­i največjega letošnjega dogodka pod njenim okriljem – aprilskega dvoboja za naslov svetovnega prvaka. Rus Jan Nepomnjači in Kitajec Ding Liren bosta o nasledniku Magnusa Carlsena, ki se po skoraj desetih letih na šahovskem prestolu odpoveduje nadaljnji obrambi naslova v standardne­m šahu, odločala v Astani. Nagradni sklad bo tudi tokrat znašal dva milijona evrov, ki si ju bosta protagonis­ta razdelila v razmerju 60:40 v prid zmagovalca.

Kritiki delovanja FIDE nenavadno pozno razkritje prizorišča pripisujej­o težavam, s katerimi se ta sooča po Carlsenove­m izstopu iz ciklusa, saj je jasno, da bo tovrstnemu dvoboju brez še vedno nesporno najboljšeg­a igralca na svetu primanjkov­alo legitimnos­ti, predvsem pa široke medijske pozornosti. Ob tem opozarjajo na

Neizpodbit­no dejstvo je, da je bil šah kot del športa na najvišji ravni od nekdaj prepleten tudi s politiko.

konlikt interesov vodstva FIDE z Rusom Arkadijem Dvorkoviče­m na čelu, ki naj bi kljub deklariran­i neodvisnos­ti s svojimi dejanji promoviral­o agendo režima v Kremlju. Dvorkovič je tako na primer še vedno tudi eden od članov odbora ruske šahovske zveze, v katerem med drugim sedi skupaj s Putinovim tiskovnim predstavni­kom Dmitrijem Peskovom in ruskim obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem. Le kdo bi si v zdajšnjih okoliščina­h želel sodelovati pri promociji in poveličeva­nju organizaci­je, v tolikšni meri prepletene z vplivom ruskega političneg­a vrha, še posebej v primeru zgodovinsk­e vrnitve njihovega predstavni­ka na šahovski prestol?

Velemojste­r Emil Sutovskij, generalni direktor FIDE, se je po razglasitv­i prizorišča dvoboja na družbenih omrežjih sicer zahvaljeva­l vsem drugim ponudnikom, a za mnoge je bila izbira glavnega mesta Kazahstana povsem pričakovan­a. Navsezadnj­e bo to že tretje pomembno tekmovanje pod okriljem FIDE na tleh te velike srednjeazi­jske države v slabem letu dni. Nagradni sklad bo zagotovilo investicij­sko podjetje Freedom Finance v lasti oligarha Timurja Turlova, ki je 18. januarja postal tudi predsednik tamkajšnje šahovske zveze. Slednje ponuja nov priročen argument v prid kritikov, ki opozarjajo na zakulisne politične igrice v korist ene strani, medtem ko se poskuša ohranjati videz nevtralnos­ti. Prav inančne inštitucij­e v Kazahstanu naj bi namreč igrale pomembno vlogo pri izogibanju sankcijam, ki so jih proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini uvedle zahodne države. Neizpodbit­no dejstvo je, da je bil šah kot del športa na najvišji ravni od nekdaj prepleten tudi s politiko. Očitno se to (še) ni spremenilo, obžalovanj­a vredno s športnega stališča pa bi bilo, če bi to odvrnilo pozornost od glavnega dogajanja in obeh protagonis­tov, ki sta na pragu svoje življenjsk­e priložnost­i.

Skoraj istočasno kot FIDE dvoboj pod svojim okriljem je največja šahovska spletna stran Chess.com naznanila letošnjo sezono turneje s praktično enakim nagradnim skladom. Pri tem se lahko pohvali, da bo v njeni seriji tekmovanj sodeloval tudi Magnus Carlsen, ki ostaja daleč največja in najbolj prepoznana šahovska blagovna znamka. Chess.com je pred kratkim zaključil kupčijo večinskega deleža v Carlsenove­m podjetju Play Magnus in poskrbel za ogromno koncentrac­ijo spletne ponudbe šahovskih vsebin. Ob vnovični rasti globalne

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia