Delo (Slovenia)

one ralj v pri i ana njega pogle a na slovens o in evrops o go ovino

V Znanstveno-raziskoval­nem središču (ZRS) Koper v začetku letošnjega leta zaključuje­mo več kot desetletno raziskavo povezav med likovno ustvarjaln­ostjo ekspresion­ističnega slikarja Toneta Kralja ter njej sočasno slovensko in evropsko zgodovino.

- Slovenska etnična meja na zahodu, kot jo je videl in s pomočjo cerkvenih poslikav udejanjil Tone Kralj v primorskih cerkvah DR. EGON PELIKAN, Inštitut za zgodovinsk­e študije ZRS Koper

Rezultate te raziskave lahko strnjeno povzamemo s pogledom v seznam znanstveni­h objav, katerih namen je bil predstavit­i slikarjevo likovno govorico upora proti fašizmu in nacizmu slovenski in evropski, zgodovinar­ski in širši javnosti. Poleg vrste člankov v mednarodni­h in domačih znanstveni­h revijah Kraljevo likovno subverzijo fašizma danes svetu predstavlj­ajo tudi monograije v štirih evropskih jezikih, in sicer v slovenščin­i, angleščini, italijanšč­ini in nemščini; prve tri so izšle v preteklih nekaj letih, nemška je v tisku.

V okviru objav raziskoval­nih rezultatov ZRS Koper o zgodovinsk­em in likovnem fenomenu Kraljevega slikarstva je nastal tudi celovečern­i dokumentar­ni ilm kot nadgradnja predhodnih raziskav in obenem njihov sintetični zaključek.

Rezultati raziskav, članki, monograije in soustvarja­nje dokumentar­nega ilma so delo raziskoval­ca prof. dr. Egona Pelikana, zaposleneg­a v ZRS Koper. Prva študija o fenomenu slikarja Toneta Kralja na Primorskem, Tone Kralj in prostor meje, je izšla v knjižni obliki leta 2016 v slovenščin­i pri Cankarjevi založbi v Ljubljani. Zanjo je avtor prejel Zoisovo nagrado. Prodanih je bilo več kot tisoč petsto izvodov monograije, kar je, glede na povprečne naklade zgodovinop­isnih monograij v slovenščin­i, upoštevanj­a vreden dokaz o velikem zanimanju tako primorske kot vseslovens­ke najširše javnosti za zgodovino njenega obmejnega prostora in fenomen Kraljeve nacionalno­uporniške likovne subverzije etnocidnih režimskih politik v tem prostoru.

Naslednja monograija, Hitler and Mussolini in Churches, je v več kot podvojenem obsegu izšla leta 2020 pri eni najugledne­jših svetovnih znanstveni­h založb, Peter Lang v Oxfordu. Tudi za to publikacij­o je v tujini zanimanje veliko, saj govori o antifašizm­u v cerkveni umetnosti, kar je prav posebna novost v seriji novejših raziskav o antifašizm­u, ki trenutno izhajajo v Evropi in drugod po svetu in obravnavaj­o antifašize­m z novih in zelo različnih zornih kotov: od antifašizm­a v glasbi ali ilmu prek vloge žensk znotraj antifašist­ičnih gibanj, drugih različnih družbenih skupin, intelektua­lnih skupnosti ali posameznik­ov do npr. izrazov antifašizm­a v še neraziskan­em deležu časopisja ali književnos­ti itn.

Angleški monograiji je sledila monograija v italijanšč­ini, Tone Kralj e il territorio di conine – La demarcazio­ne ideologica lungo il conine italo-sloveno: arte, movimento cattolico, fascismo e irredentis­mo sloveno. Izšla je v založništv­u zgodovinop­isnega inštituta v Trstu (Istituto Provincial­e per la Storia del Movimento di Liberazion­e e dell' Età Contempora­nea).

S to izdajo so s fenomenom antifašist­ične likovne ustvarjaln­osti Toneta Kralja seznanili in s posameznim­i predstavit­vami še naprej seznanjajo italijansk­o zgodovinop­isno stroko in širšo publiko. Naslednja monograija, v nemškem jeziku, pa je, kot rečeno, v tisku pri Celovški Mohorjevi družbi.

Film o življenju in delu ekspresion­ista Toneta Kralja

Celovečern­i dokumentar­ni ilm je nastajal več kot leto in je trenutno v sklepni fazi montaže. Premiera bo torej v kratkem. Film prikazuje življenje in delo ter v tem kontekstu nastanek tega evropskega in svetovnega fenomena, kakor lahko opredelimo opus cerkvenih poslikav slovenskeg­a ekspresion­ista Toneta Kralja, s katerim je slikar zaznamoval in »označil« obmejni slovenski etnični prostor od Svetih Višarij do

Trsta. V svojih poslikavah je tako rekoč zarisal edinstven »slovenski limes«, ki pa ga ni vzpostavil­o orožje, temveč umetnost, in to ne kakršna koli, temveč cerkvena. Film o slikarju je nastal v koprodukci­ji ZRS Koper (prof. dr. Egon Pelikan) in Kina Svečina (Marko Radmilovič).

Tematsko jedro ilma je prikaz Kraljevega »slikanja političneg­a programa« in dolge vrste »političnih komentarje­v«, ki si jih je slikar vedno znova privoščil izraziti v svoji likovni govorici, ne glede na nevarnost teh izzivanj. Celotna raziskava in ilm kot njena nadgradnja in zaključek tako odgovarjat­a na vrsto vprašanj:

Je torej mogoče naslikati politični, idejni in ideološki program? Je mogoče to narediti s pomočjo cerkvenih poslikav ali v delih z versko vsebino? Je mogoče naslikati etnično mejo, ne da bi kdor koli od vsakokratn­ih oblastniko­v to sploh opazil? Naslikati jo tako, da je ni prepoznala niti tako represivna in policijsko učinkovita država, kot je bila Italija v času fašizma? Je znotraj cerkvenih poslikav res mogoča subverzija fašizma, ne da bi kdor koli to naznanil oblastem?

Seveda pa ilm odgovarja tudi na biografsko vprašanje, kdo je bil človek, ki si je pod fašizmom, nacizmom in stalinizmo­m drznil tvegati življenje zato, da nam je zapustil enkraten fenomen dolge vrste »sporočil v steklenici«, dolge vrste likovnih subverzij fašizma, ki jih kot celoto razkrivamo šele danes.

Kot da bi slikal – zapisoval – pod naslovom »Moje mnenje o položaju« (če tu parafrazir­amo pronicljiv­a medvojna opazovanja kakega Lojzeta Udeta), se je slikar Tone Kralj dejansko vedno znova odzival na dogajanje na Primorskem ter v širšem slovenskem in evropskem prostoru. V svojih programski­h slikah se namreč opredeljuj­e do vsega tedaj zgodovinsk­o najaktualn­ejšega: do programa Zedinjene Slovenije, do fašistične represije na Primorskem, do vprašanja državljans­ke vojne v Ljubljansk­i pokrajini, do nemške zasedbe v času Operacijsk­e cone Jadransko primorje, do divjanja pripadniko­v enot Odilla Globočnika v primorskem prostoru ter vse do osvoboditv­e in nato do težkih časov, ki so sledili za primorsko duhovščino in krščanske socialce. Ob tem velja poudariti, da Tone Kralj pod režimi in med vojno slika »in loco«, med »rastrellam­enti«, požiganjem vasi in streljanje­m talcev, ofenzivami … Nikakor ne slika s časovne ali geografske distance.

Pri tem se ni ustavljal ne pred smešenjem Mussolinij­a ali Hitlerja in drugih simbolov fašistični­h oblasti, ki jih je vedno znova umeščal v skrito govorico cerkvenih poslikav, ne pred razmerami povojnega časa, ko si je prav tako privoščil tudi Tita in njegovo soprogo Jovanko Broz in kritiko totalitari­zma v socialisti­čni Jugoslavij­i.

Tako ilmski projekt kot tudi druge omenjene objave rezultatov so nastali na Inštitutu za zgodovinsk­e študije ZRS Koper ob velikem razumevanj­u vodstva ZRS Koper glede potrebe po tovrstnih raziskavah primorskeg­a obmejnega prostora ter posledično zavedanja o pomenu distribuci­je raziskoval­nih rezultatov, ki naj služijo širjenju védenja o obmejnih fenomenih na Primorskem v slovenski in mednarodni znanstveni in širši družbeni sferi.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia