Delo (Slovenia)

Digitalne tehnologij­e: nova priložnost a po a ljene a ijs e ir e v loveniji

-

Slovenski muzeji hranijo vrsto zbirk predmetov iz Vzhodne Azije, ki so jih k nam prinesli popotniki, pomorščaki, misijonarj­i ali trgovci. Čeprav so nekatere od njih izjemne tudi v svetovnem merilu, med posameznim­i predmeti pa lahko najdemo številne unikatne in dragocene izdelke, je velika večina teh zbirk shranjena v muzejskih depojih in skrita pred očmi javnosti. S tem in sorodnimi izzivi pri raziskovan­ju azijskih zbirk v Sloveniji se že peto leto ukvarja projektna skupina VAZ ( Vzhodnoazi­jske zbirke v Sloveniji), ki poleg multidisci­plinarne ekipe raziskoval­cev s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Znanstveno-raziskoval­nega središča Koper vključuje še posamezne raziskoval­ce iz tistih slovenskih muzejev, ki hranijo azijske zbirke. Pomemben del projektne raziskave je tudi spletna stran, ki vključuje bazo vzhodnoazi­jskih predmetov v Sloveniji s podrobnimi opisi, fotograija­mi in njihovo zgodovino.

Med največjimi izzivi na področju azijskih zbirk v Sloveniji je zagotovo zbirka mornariške­ga častnika Ivana Skuška ml. v Slovenskem etnografsk­em muzeju. Skušek je med šestletnim bivanjem v Pekingu (1914–1920) zbral okrog petsto različnih kitajskih, japonskih in korejskih predmetov. Zbirka ni izjemna le po obsegu in raznolikos­ti, v evropskem merilu izstopa predvsem po mojstrsko izdelanih kosih pohištva, ki po velikosti in kakovosti kažejo, da so med njimi predmeti cesarske provenienc­e. Skušek je z ženo, Japonko Tsuneko Kawase Kondō, načrtoval, da bi po vrnitvi v domovino predmete razstavil v azijskem muzeju, žal pa se načrti niso nikoli uresničili.

Prav ti kosi pohištva, ki razen ob redkih priložnost­ih javnosti niso bili dostopni že vse od zaprtja muzeja na gradu Goričane, so bili izhodišče za bilateraln­i raziskoval­ni projekt »Uporaba novih tehnologij pri predstavit­vi vzhodnoazi­jskih zbirk v slovenskih muzejih«, pri katerem sta sodelovala Znanstveno-raziskoval­no središče Koper in Tehniška univerza v Gradcu, vodila pa sta ga dr. Helena Motoh (ZRS Koper) in dr. Gerald Kozicz ( TU Graz). Zasnovan je bil kot pilotna študija, ki naj bi pokazala, kako je mogoče z digitalnim­i tehnologij­ami predstavit­i in raziskovat­i azijske predmete v muzejskih zbirkah. Jedro projekta so bili poskusi 3D-modeliranj­a nekaterih zahtevnejš­ih predmetov: ogromnega trimetrske­ga rezljanega okvirja za ogledalo, lesenih okrasnih sten in makete kitajske hiše. Pri okvirju za ogledalo je bil največji izziv, kako izdelati digitalni model kompleksne­ga rezbarjene­ga podstavka ter to nato predstavit­i v virtualni resničnost­i. To namreč omogoči, da si ta izjemni predmet, ki ga je sicer težko razstaviti, opazovalec digitalneg­a modela lahko ogleda v virtualnem okolju, pri tem pa ne ostane prikrajšan za detajle. Lesene okrasne stene, ki jih muzej hrani v razstavlje­ni obliki, v koščkih, so bile drugačen izziv. Izdelava 3D-modelov v kombinacij­i s tehničnimi risbami posameznih delov namreč lahko pomaga pri virtualnem – nato pa tudi pri dejanskem – sestavljan­ju tisočev koščkov, ki tvorijo izrezljano mrežo okrasne stene.

Morda najbolj zanimiv primer, ki so se ga raziskoval­ci lotili v pilotni študiji, pa je bila lesena maketa kitajske hiše. Model, ki je najverjetn­eje služil kot učni pripomoček za tesarske in gradbene vajence, namreč prikazuje izjemno zapleten sistem lesene stavbne in strešne konstrukci­je, ki temelji na sestavljan­ju lesenih komponent brez žebljev ali drugih kovinskih delov. 3D-modeliranj­e je v tem primeru omogočilo ne le predstavit­ev tega muzejskega predmeta, ampak tudi analizo tega doslej neraziskan­ega tradiciona­lnega tipa lesene konstrukci­je. To dobro kaže, da pomen digitalne tehnologij­e ni več le v tem, da zagotavlja orodje za predstavlj­anje muzejskih predmetov, ampak je tudi nepogrešlj­ivo orodje za njihovo poglobljen­o raziskovan­je.

Center za azijske študije pri ZRS Koper je bil ustanovlje­n z namenom, da bi postal središče za sodelovanj­e z akademskim­i institucij­ami in programi v državah Azije. Ponuja regionalno platformo za raziskovan­je, mreženje in izobraževa­nje. Raziskoval­cem pomaga pri delu z ustanovami v Aziji, hkrati pa sodeluje tudi z raziskoval­ci, ki se pri svojem delu srečujejo s tematikami, povezanimi z Azijo, ter jim pomaga pri vzpostavlj­anju primernih povezav in okolij za svoje raziskoval­no delo.

Več o projektu VAZ na: https://vazcollect­ions.si/

 ?? Foto: SEM ?? DR. HELENA MOTOH, Center za azijske študije ZRS Koper
Rekonstruk­cija makete kitajske hiše iz Skuškove zbirke
Foto: SEM DR. HELENA MOTOH, Center za azijske študije ZRS Koper Rekonstruk­cija makete kitajske hiše iz Skuškove zbirke
 ?? ?? Monograija Hitler and Mussolini in Churches je v več kot podvojenem obsegu izšla leta 2020 pri eni najugledne­jših svetovnih znanstveni­h založb, Peter Lang v Oxfordu
Monograija Hitler and Mussolini in Churches je v več kot podvojenem obsegu izšla leta 2020 pri eni najugledne­jših svetovnih znanstveni­h založb, Peter Lang v Oxfordu

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia