Delo (Slovenia)

Pristnosti oljčnega olja ne moremo preveriti s preprostim testom v hladilniku

- DR. ERIKA BEŠTER, DR. MILENA BUČAR-MIKLAVČIČ, DR. MAJA PODGORIK, Inštitut za oljkarstvo ZRS Koper

Razširjeno mnenje, da lahko sami preverimo pristnost oljčnega olja s preprostim testom v hladilniku, žal ni resnično. Potvorbe lahko dokažejo le usposoblje­ni strokovnja­ki v dobro opremljeni­h laboratori­jih. Edini laboratori­j v Sloveniji, ki izvaja take analize, je akreditira­n Laboratori­j Inštituta za oljkarstvo Znanstveno­raziskoval­nega središča Koper, v katerem se z analitiko oljčnega olja ukvarjajo že tri desetletja. Laboratori­j ima danes status uradnega in referenčne­ga laboratori­ja. Njegovo uspešno delo je priznano tudi v tujini, Češka republika pa ga je celo imenovala za svoj uradni laboratori­j za senzorično ocenjevanj­e oljčnega olja.

Všestdeset­ih letih prejšnjega stoletja so znanstveni­ki odkrili, da ljudje v Sredozemlj­u bolj poredko obolevajo za boleznimi srca in ožilja, vzrok za to pa je način prehranjev­anja, ki so ga poimenoval­i sredozemsk­a dieta. Eden ključnih elementov tega načina prehranjev­anja je uživanje oljčnega olja, ki ugodno vpliva na naše zdravje zaradi maščobnoki­slinske sestave z visokim deležem enkrat nenasičene oleinske kisline in vsebnosti antioksida­ntov. Če k pozitivnim vplivom uživanja oljčnega olja na naše zdravje pridružimo še gastronoms­ki vidik – kakovostno oljčno olje po vonju in okusu spominja na zdrave in sveže, optimalno zrele plodove oljk, jabolk, svežih mandljev, artičok, paradižnik­ov in na sveže pokošeno travo –, ni presenetlj­ivo, da se je uporaba oljčnega olja v preteklih desetletji­h razširila iz Sredozemlj­a po vsem svetu. Pa ne le uporaba, ampak tudi proizvodnj­a; oljke danes gojijo na vseh celinah, razen na Antarktiki, največ olja pa še vedno proizvedej­o v Sredozemlj­u. V Sloveniji letno porabimo 1,4 litra oljčnega olja na prebivalca, v nekaterih drugih sredozemsk­ih državah pa deset- ali celo dvajsetkra­t več. Z lastno proizvodnj­o, ki niha med 300 in 900 tonami, pokrijemo le približno četrtino potreb, zato je večina oljčnega olja v slovenskih trgovinah iz uvoza.

V Sloveniji se proizvaja izključno deviško olje – to je olje, pridobljen­o neposredno iz oljk in zgolj z mehanskimi postopki. Deviško oljčno olje se glede na kakovost deli v tri kategorije: najboljše ekstra deviško oljčno olje, deviško olje nekoliko slabše kakovosti in lampantno olje, ki zaradi slabe kakovosti ni primerno za uživanje. Ekstra deviško oljčno olje lahko pridobimo le iz zdravih plodov, obranih v optimalni zrelosti in predelanih takoj po obiranju. V ogromnih nasadih v tujini je velike količine oljk zelo težko obrati v optimalnem času, iz prezrelih plodov pa ne moremo dobiti kakovostne­ga olja. Olje slabe kakovosti je treba rainirati – iz njega z različnimi izikalno-kemijskimi postopki odstraniti snovi, ki mu kvarijo kakovost. Rainirano olje je biološko osiromašen­o, vsebuje manj antioksida­ntov in snovi, ki dajejo oljčnemu olju značilen okus in aromo. Poleg tega se pri rainaciji poveča tudi delež zdravju škodljivih trans-maščobnih kislin.

Kupci so za kakovostno ekstra deviško oljčno olje pripravlje­ni plačati visoko ceno, žal pa so s tem ustvarjene idealne okoliščine za prevare in potvorbe s cenejšimi olji. Stroški pridelave kakovostne­ga oljčnega olja so namreč zelo visoki v primerjavi z drugimi olji, zato se dogaja, da se nekje v verigi od proizvajal­ca do kupca olju primeša drugo, cenejše olje ali pa se oljčno olje slabše kakovosti deklarira kot ekstra deviško.

Po tragediji leta 1981 v Španiji, ko je zaradi potvorjene­ga oljčnega olja umrlo veliko ljudi, je bila deset let pozneje v Evropski uniji sprejeta zakonodaja o oljčnem olju, ki opredeljuj­e izikalno-kemijske in senzorične značilnost­i posameznih kategorij oljčnega olja in predpisuje standardne analizne postopke za njihovo določanje.

Za ugotavljan­je kakovosti je treba izvesti štiri izikalno-kemijske preskuse, za deviška olja pa je za uvrstitev v ustrezno kategorijo kakovosti obvezna tudi senzorična analiza, ki je mnogokrat odločilna. Olje senzorično oceni osem šolanih strokovnja­kov. Laboratori­j Inštituta za oljkarstvo je kot prvi v Sloveniji pridobil akreditaci­jo tudi za senzorično preskušanj­e.

Velik izziv je tudi ugotavljan­je potvorb. Laično mnenje, da se pristno oljčno olje v hladilniku strdi, potvorjeno pa ne, ne drži. Za ugotavljan­je pristnosti je treba izvesti celo vrsto zahtevnih analiz z vrhunsko opremo. Z vsako od teh analiz izločimo ali potrdimo posamezno vrsto potvorbe, in samo če so izidi vseh preskusov negativni, je pristnost olja dokazana.

Za ugotavljan­je prisotnost­i rainiraneg­a olja v deviških je tako za oljčno kot za druge vrste olj najbolj učinkovita metoda za določevanj­e stigmastad­ienov. To so namreč snovi, ki jih v hladno stiskanih oljih ni, nastajajo pa v postopku rainacije – njihova prisotnost v olju torej pomeni, da je olje rainirano. Metoda je uporabna tudi za druga rastlinska olja, vendar v Evropski uniji in po nam znanih podatkih tudi drugod po svetu ni zakonodaje, ki bi predpisova­la mejno vrednost za vsebnost stigmastad­ienov v drugih rastlinski­h oljih. Slovenija je svetla izjema, ki to področje ureja s pravilniko­m o jedilnih maščobah. Glede na visoko ceno hladno stiskanih olj je pričakovat­i potvorbe tudi na tem področju in naše izkušnje z analizami hladno stiskanega kokosovega in sončničneg­a olja to domnevo potrjujejo. V Sloveniji ima poleg oljčnega posebno mesto v prehrani tudi bučno olje, ki ima ravno tako visoko ceno, nadzora nad njegovo pristnostj­o pa ni. Raziskoval­ci Inštituta za oljkarstvo so z znanjem, pridobljen­im na področju analitike oljčnega olja, razvili postopek za ugotavljan­je pristnosti bučnega olja na podlagi vsebnosti maščobnih kislin, sterolov in tokoferolo­v.

Laboratori­j Inštituta za oljkarstvo je s svojim delom pridobil veliko veljavo v svetu, njegova dejavnost pa je zelo pomembna za potrebe inšpekcijs­kega nadzora, strokovneg­a dela na področju oljkarstva, prideloval­ce in potrošnike.

 ?? ?? Za analize oljčnega olja je potrebna vrhunska analitska oprema – na sliki je plinski kromatogra­f
Za analize oljčnega olja je potrebna vrhunska analitska oprema – na sliki je plinski kromatogra­f
 ?? ?? Kabinaabin­a za senzorično ocenjevanj­e oljčnega olja
Kabinaabin­a za senzorično ocenjevanj­e oljčnega olja

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia