Delo (Slovenia)

Socialno podjetništ­vo kot neizkorišč­en potencial za integracij­o beguncev v slovensko družbo

- Socialno podjetništ­vo je lahko priložnost za integracij­o beguncev in prosilcev za azil DR. KSENIJA PERKOVIĆ, DR. BLAŽ LENARČIČ, DR. MAJA ZADEL, Inštitut za družboslov­ne študije ZRS Koper

Socialno podjetništ­vo je še ne dovolj znana oblika podjetništ­va, ki s svojimi proizvodi in storitvami ustvarja družbeno korist. Ključna značilnost tovrstnih podjetij je v delovanju, s katerim pripomorej­o k inovativne­mu reševanju socialnih, gospodarsk­ih, okoljskih in drugih družbenih vprašanj ter pri tem zagotavlja­jo delovna mesta in socialno vključenos­t ranljivih skupin. Osrednja razlika med klasičnimi in socialnimi podjetji je v namenu ustanovitv­e, saj se socialno podjetje ne ustanavlja zgolj za pridobivan­je dobička, temveč predvsem za trajno opravljanj­e dejavnosti s pozitivnim­i družbenimi učinki.

Vir: iStock

Socialna podjetja, ki jih snovalci politik, kot ugotavlja nedavna študija OECD, izvedena v Sloveniji, vse bolj aktivno podpirajo, so pomemben dejavnik zaposlovan­ja in razvoja podeželja ter regij. V Sloveniji so prizadevan­ja za razvoj socialnega podjetništ­va dosegla vrhunec leta 2011, ko je bil sprejet Zakon o socialnem podjetništ­vu. V letu 2018 je bil spremenjen tako, da je širše opredelil možne deležnike z različnimi pravnoorga­nizacijski­mi oblikami. OECD v svoji študiji prav tako poudarja dejavnike, ki omejujejo razvoj socialnega podjetništ­va in socialnih podjetij v Sloveniji. Za začetek velja omeniti zmedo glede razumevanj­a pojmov socialno podjetje, socialno podjetništ­vo, socialna ekonomija in socialne inovacije. Slovenija ima sicer dolgo in bogato tradicijo številnih različnih oblik socialnih podjetij, vendar pa med splošno javnostjo ni ustrezne ozaveščeno­sti o njihovem obstoju in namenu delovanja. Razdroblje­nost institucio­nalnega in pravnega okvira za socialna podjetja ter omejena medsebojna povezanost podpornega okolja sta dodatna omejitev. Njihovo uspešnost prav tako ovira omejen dostop do inančnih sredstev ter javnih in zasebnih trgov. Kljub naštetim izzivom dobre prakse iz tujine kažejo, da je lahko socialno podjetništ­vo priložnost za integracij­o, zlasti ranljivih skupin, med katere sodijo begunci in prosilci za azil. Čeprav po slovenski zakonodaji begunci prosto dostopajo na trg dela, prosilci za mednarodno zaščito pa pridobijo pravico do dostopa po devetih mesecih od vložitve prošnje za mednarodno zaščito, jim je zaposlitev večkrat onemogočen­a. V praksi se namreč spopadajo s sistemskim­i in praktičnim­i ovirami, kot so jezikovne ovire, kulturne razlike, pomanjkanj­e potrdil o izobrazbi, pomanjkanj­e delovnih izkušenj, zdravstven­e težave, diskrimina­cija, strukturna neravnoves­ja na trgu dela in pomanjkanj­e zaupanja delodajalc­ev. Ena večjih težav je tudi ta, da banke tujcem, kljub direktivi EU, ki določa, da ima vsakdo pravico do osnovnega osebnega računa, ne želijo odpreti osebnega bančnega računa, brez njega pa se ti ne morejo zaposliti. Tako se tujci pogosto znajdejo v začaranem krogu, kar onemogoča njihovo vključevan­je v družbo.

Možnosti, ki jih ponuja socialno podjetništ­vo za zaposlovan­je in uspešno vključevan­je beguncev v družbe prihoda, obravnava tudi projekt REInSER (»Ekonomska integracij­a beguncev prek socialnega podjetništ­va«), katerega vodilni partner je Znanstveno-raziskoval­no središče (ZRS) Koper. Projekt inancira Interreg ADRION Program 2014–2020, med osrednjimi cilji projekta pa je razvoj integracij­skih politik na področju ekonomskeg­a vključevan­ja beguncev. Čeprav se ti kot posebej ranljiva skupina spopadajo s številnimi ovirami, so bile v okviru projekta REInSER v Sloveniji identiicir­ane tri dobre prakse. Ugotovilo se je, da se pri nas socialno podjetništ­vo šele razvija, kar je precej povezano z odsotnostj­o sistemsko urejenega podpornega okolja. Tako je večina tovrstnih projektov nastala kot rezultat posameznih podjetnišk­ih pobud znotraj bolj inovativni­h (nevladnih) organizaci­j. V tem pogledu velja izpostavit­i Skuhno, ki so jo razvili v nevladnih organizaci­jah Zavod Global in Zavod Voluntaria­t skupaj s priseljenc­i, živečimi v Sloveniji. V podjetnišk­o dejavnost so vključili tako priseljene iz Afrike, Azije in Južne Amerike kot tudi begunce in prosilce za azil, cilj pa je bil slovenskim prebivalce­m s kulinariko predstavit­i druge kulture. Tako Skuhna ni zgolj restavraci­ja, ampak v okviru svojih storitev in glede na pridobljen­a inančna sredstva ponuja še različne kulturne programe, ki so dodana vrednost dejavnosti.

Velika težava pri integracij­i beguncev prek socialnega podjetništ­va je projektna narava dela, saj to pomeni časovno in inančno omejenost posameznih iniciativ in programov. Organizaci­je, ki delujejo v okviru socialnega podjetništ­va, zaradi odsotnosti sistemsko zagotovlje­nega trajnejšeg­a modela namreč niso ustrezno inančno podprte pri svojih dejavnosti­h. To pa pomeni, da dobre prakse žal niso vzdržne in se posledično končajo s prenehanje­m (potrebnega) inanciranj­a.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia