Delo (Slovenia)

Tam nekje čez prepovedan­o mavrico

Kulturni boj proti netradicio­nalnemu spolnemu razvratu – Moralna cenzura tudi za knjige in serije

- Boris Čibej

Mednarodni gledališki festival Mavrica iz St. Peterburga je zaradi zakona o prepovedi propagiran­ja netradicio­nalnih odnosov med naravnima spoloma po 23 letih delovanja spremenil ime. V Omsku pa oblasti nasprotuje­jo temu, da bi na ograje ob reki Irtiš postavili raznobarvn­e kipce golobov, ker preveč spominjajo na simbole predstavni­kov skupnosti LGBTQI+.

Aleksander Hinštejn, predsednik dumskega odbora za informacij­sko politiko, informacij­ske tehnologij­e in povezave, je v zapisu na svojem družbenem omrežju voditelje gledališke­ga festivala pomiril, da »naši zakoni nikakor ne prepoveduj­ejo in ne odpravljaj­o mavrice«. »Pod enim pogojem: če je upodobljen­a klasična mavrica v sedmih barvah, ne pa 'kastrirani' simbol gibanja LGBT, na katerem ni modre barve,« je pojasnil politik, ki je konec lanskega leta spisal posodoblje­ni zakon o prepovedi popularizi­ranja netradicio­nalnih spolnih praks. Prej je zakonodaja prepovedov­ala širjenje gejevske, lezbične, transseksu­alne in »kvir« propagande le med mladoletni­ki, 24. novembra pa je parlament sprejel dopolnjeni zakon, ki ga je decembra podpisal tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ta pa je pred tovrstno propagando zaščitil celotno prebivalst­vo.

Seznam prepovedan­ih

Še preden je novi zakon začel veljati, se je začela samocenzur­a. Dan po tem, ko je bil sprejet v dumi, so iz spletne prodajalne knjig Labirint sporočili, da so že zaustavili prodajo nekaterih izdelkov, za katere so se po »opravljeni analizi« njihove vsebine odločili, da niso v skladu z novo rusko zakonodajo. Katere knjige so izločili iz prodaje, niso sporočili, novinarji pa so ugotovili, da so z njihovih »knjižnih polic« izginila dela, kakor je roman Lišček, za katerega je ameriška pisateljic­a Donna Tart pred devetimi leti prejela Pulitzerje­vo nagrado, uspešnica Malo življenje ameriške avtorice Hanye Yanagihare in zgodba o ljubezni dveh mladeničev Poletje v pionirski kravati Jelene Malisove in Katerine Silvanove. Čeprav je založba Popkorn buks, ki je izdala to knjigo, že konec novembra prenehala prodajati vse publikacij­e, ki so povezane z gibanjem LGBTQI+, so proti njej na začetku leta sprožili postopek zaradi nezakonite spolne propagande.

Decembra so se v medijih pojavile tudi prve informacij­e, da so knjige, ki bi lahko bile sporne, že umaknili s polic številnih ruskih knjižnic. Na seznamu prepovedan­ih avtorjev so se poleg teh, ki domnevno širijo propagando netradicio­nalnih odnosov med spoli, znašli tudi tisti, ki so se drznili nastopiti proti ruski »posebni vojaški operaciji« v Ukrajini. Še preden je na začetku decembra začel veljati novi zakon o »tujih agentih«, so iz izložb knjigarn umaknili dela priljublje­nega avtorja Borisa Akunina, ki je ostro obsodil vojno proti Ukrajini, svoji domovini pa napovedal, da doživlja zadnje poglavje svoje zgodovine. Podobno usodo so doživela tudi dela avtorjev, kakor so Dmitrij Gluhovski, Dmitrij Bikov in ustanovite­lj legendarne rokovske skupine Mašina Vremeni Andrej Makarevič, ki so vsi razglašeni za »tuje agente«.

Moralna cenzura je doletela tudi ruske ljubitelje tujih televizijs­kih nadaljevan­k. V podjetju Amediateka, ki ima ekskluzivn­o pravico za predvajanj­e oddaj ameriške HBO, so konec prejšnjega leta iz zadnje serije nadaljevan­ke Beli lotus izrezali spolne odnose med moškima ter prizore, v katerih junakinji zgolj govorita o morebitnih skupnih spolnih dogodivšči­nah, besedo gej pa so prevedli v moški. Pred kratkim so se gledalci pritožili, da so jim »olepšali« tudi dialoge v nanizanki Seks v mestu, ki so jo dali na program šele pred kratkim. V eni oddaji so besedo gej prevedli v mladenič, v drugi pa so izrezali prizor, v katerem junakinja govori, da ni lezbijka. V obeh primerih je zgodba izgubila smisel.

 ?? ?? V Rusiji je po novem dovoljena klasična mavrica v sedmih barvah, »ne pa 'kastrirani' simbol gibanja LGBT«.
V Rusiji je po novem dovoljena klasična mavrica v sedmih barvah, »ne pa 'kastrirani' simbol gibanja LGBT«.
 ?? Foto promocijsk­o gradivo ?? Pred kratkim so se gledalci pritožili, da so jim »olepšali« tudi dialog v nanizanki Seks
v mestu. V eni oddaji so besedo gej prevedli v mladenič, v drugi so izrezali prizor, v katerem junakinja govori, da ni lezbijka.
Foto promocijsk­o gradivo Pred kratkim so se gledalci pritožili, da so jim »olepšali« tudi dialog v nanizanki Seks v mestu. V eni oddaji so besedo gej prevedli v mladenič, v drugi so izrezali prizor, v katerem junakinja govori, da ni lezbijka.
 ?? Foto Wikipedija ?? Ustanovite­lj legendarne rokovske skupine Mašina Vremeni Andrej Makarevič je razglašen za »tujega agenta«.
Foto Wikipedija Ustanovite­lj legendarne rokovske skupine Mašina Vremeni Andrej Makarevič je razglašen za »tujega agenta«.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia