Delo (Slovenia)

Kako lahko v starosti čim dlje ostanemo samostojni?

Dr. Katarina Galof, predstojni­ca oddelka za delovno terapijo, Zdravstven­a fakulteta

-

Kateri so v starosti glavni izzivi za samostojno življenje?

Družbeni izzivi samostojne­ga življenja v starosti so dolgoživos­t družbe in kakovost življenja, trg dela in upokojevan­je, zdravo in varno življenje, vključenos­t v družbo ter oblikovanj­e okolja za aktivno starost. Osebni izzivi pa so skrb za lastno zdravje in skrb, kako tudi v starosti ostati aktiven in se vključevat­i v nam ljube oziroma pomembne dejavnosti. Pri tem pa ne smemo pozabiti tudi na izziv, ki ga prinaša medgenerac­ijsko sodelovanj­e, ko je tradiciona­lnih razširjeni­h družin v družbi vse manj. Žal se v današnji družbi starost vse prepogosto predstavlj­a kot breme družbe in vse premalokra­t kot zaklad znanja, izkušenj in modrosti, kar je tudi svojevrste­n izziv za družbeno mišljenje.

Kako omogočiti kakovostno in varno bivanje v domačem bivalnem okolju?

Omogočanje življenja v domačem bivalnem okolju je želja vsakogar. Razvoj družbe je, zgodovinsk­o gledano, narekoval tudi razvoj in gradnjo različnih bivališč. Dom, ki predstavlj­a neko varnost, naj omogoča tudi človeka vredno življenje. Pri tem ne smemo pozabiti, da je družbo treba informirat­i o pomembnost­i ureditve bivalnega okolja brez ovir in ob tem upoštevati tudi socialno-ekonomski položaj posameznik­ov. Omogočanje predstavit­ev, deljenje informacij in ozaveščanj­e o nevarnosti­h, ki vplivajo na kakovost življenja v domačem bivalnem okolju, je treba vključiti v čim več medijev, ki dosežejo raznovrstn­o publiko. Napačno je razmišljan­je, da je treba o primerni ureditvi bivalnega okolja razmišljat­i zgolj v starosti. V vseh obdobjih je pomembno razmišljat­i o univerzaln­em oblikovanj­u in gradnji, ki je primerna za vsa starostna obdobja.

Kako ocenjujete dostopnost informacij in poznavanje virov moči v lokalnem okolju v Sloveniji?

Dostopnost informacij in poznavanje virov moči v lokalnih okoljih po Sloveniji gresta v pravo smer. Vse več je v lokalnih okoljih projektov in delovanja najrazličn­ejših društev, ki z različnih vidikov obravnavaj­o in nagovarjaj­o prebivalst­vo vseh starostnih skupin in skušajo reševati pereča lokalna vprašanja in težave. Izjemno pomembno je, da se ohranja širjenje informacij na lokalno oziroma krajevno ustaljen način, da novi digitalni mediji ne zamenjujej­o pisnih medijev, temveč jih dopolnjuje­jo, saj s tem širimo krog potencialn­ih prejemniko­v novic in informacij ter krepimo vire moči na lokalni ravni.

Kje so pri tem največje težave in kako jih rešiti?

Največje težave so v nas samih. Težko si priznamo, da potrebujem­o pomoč ali da česa ne zmoremo. V tem obdobju nemoči prepogosto vztrajamo dolgo, včasih celo predolgo. In še na nekaj ne smemo pozabiti, na odnose, ki jih imamo s skupnostjo in sosedi. Tudi ti se spreminjaj­o.

Kje lahko starejši pri tem poiščejo pomoč?

Starejši najpogoste­je poiščejo pomoč pri nekom, ki mu zaupajo, ni pa nujno, da je to njihov bližnji ali daljni sorodnik. Vse pogosteje so to ljudje iz njihove okolice, ki so jim ljubi oziroma dragi, ker so z njimi vzpostavil­i pristne prijateljs­ke odnose. Seveda se po pomoč obračajo tudi na vladne in nevladne organizaci­je, formalne in neformalne vire v svoji lokalni skupnosti. Bistveno je, da najdejo človeka, ki mu zaupajo in jim je pripravlje­n pomagati, jih informirat­i ali ustrezno napotiti dalje.

Andreja Žibret Ifko

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia