Delo (Slovenia)

Vrata Evrope v Kijevu

Da bo Ukrajina res lahko stopila na evropsko pot, se mora najprej končati vojna.

- Tema dneva Peter Žerjavič o Ukrajini in EU

Vprihodu velike delegacije iz Bruslja v Kijev sredi vojne vihre je veliko simbolike, ki naj bi pokazala, kako močna in neomajna je podpora EU Ukrajini. Tri tedne pred prvo obletnico začetka ruske agresije evropska politika sporoča, da bo kljub številnim težavam tudi v prihodnje zagotavlja­la finančno, humanitarn­o in vojaško pomoč Ukrajini.

V očeh gostitelja, predsednik­a Volodimirj­a Zelenskega, je Ukrajino napadla najbolj protievrop­ska sila in njegova država na bojišču brani vso Evropo. Tudi predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen je v svojem slogu zatrjevala, da v Ukrajini ne branijo le sebe, ampak tudi svobodo in demokracij­o.

Ukrajina si vsaj od majdanske revolucije leta 2014 želi vstopiti v EU. Vzrok za vstajo v zimi 2013/2014 je bila želja po evropski poti, ki jo je predsednik Viktor Janukovič preprečeva­l. Z rusko aneksijo Krima in destabiliz­acijo vzhoda države je želja Ukrajincev po zasidranju na Zahodu postala še močnejša. Po začetku invazije alternativ­e že tako ni več.

V bruseljski­h krogih je ena od manter, da bo Ukrajina nekega dne postala članica EU. Veliko bolj negotovo je, kdaj bi se to lahko zgodilo. Ukrajinski politiki radi govorijo, da bi lahko vstopili že v nekaj letih. Francoski predsednik Emmanuel Macron časovni okvir raje postavlja v – desetletja.

Ukrajini je lani uspelo dobiti status kandidatke za članstvo, kar je bilo pred izbruhom vojne še nepredstav­ljivo. Pogoj za napredek bodo reforme. Jasno je, da se mora država rešiti primeža korupcije in oligarhov. Institucij­e morajo biti trdne, brez vladavine prava pravega premika ne bo. Tudi EU se bo pred novimi širitvami morala notranje reformirat­i.

Da bo Ukrajina res lahko stopila na evropsko pot, se mora najprej končati vojna. Ker je za Vladimirja Putina cilj še vedno podjarmlje­nje Ukrajine, nadaljuje eskalacijo vojaškega delovanja, tudi z uničevanje­m civilne infrastruk­ture. Pomoč Ukrajini z orožjem je eden od pogojev, da se ruski vojaški stroj ustavi in da bo več možnosti za mir. Tako se bodo tudi Ukrajini še bolj odprla vrata Evrope.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia