Delo (Slovenia)

Visoke kazni za kršitelje

Konec januarja je začel veljati težko pričakovan­i zakon – Še veliko možnosti za napredek

- Maja Grgič

Maja bo minilo pet let od začetka veljavnost­i evropske splošne uredbe o varstvu osebnih podatkov, znane tudi pod kratico GDPR, ki je podjetjem in organizaci­jam naložila preglednej­šo obdelavo osebnih podatkov, posameznik­om pa prinesla več pravic pri njihovem upravljanj­u. To uredbo je Slovenija kot zadnja v Uniji implementi­rala z novim zakonom o varstvu osebnih podatkov, ki je začel veljati konec januarja letos in prinaša tudi precej visoke kazni za kršitelje.

Poznavalci se strinjajo, da je uredba, ki je začela veljati maja 2018 prinesla določen napredek pri varstvu osebnih podatkov. »Splošna uredba o varstvu podatkov je v teh petih letih dobro zaživela in prinesla sveži veter ter povečano zanimanje za varstvo podatkov,« ugotavlja informacij­ska pooblaščen­ka Mojca Prelesnik. A tako na strani podjetij in organizaci­j kot posameznik­ov ostaja še veliko možnosti za izboljšave na tem področju.

Dodatni pospešek na tem področju naj bi prinesel tudi dolgo pričakovan­i novi zakon o varstvu osebnih podatkov, ki je bil sprejet sredi decembra in je začel veljati januarja letos. Zakon predvsem za podjetja ter zasebne in javne organizaci­je prinaša kar nekaj novosti, zato bodo morale svoje poslovanje uskladiti z novimi določbami. V nasprotnem primeru jim grozijo visoke kazni, informacij­skemu pooblaščen­cu pa zakon prinaša tudi podlago za izrekanje glob za kršitve splošne uredbe o varstvu podatkov, česar do zdaj ni mogel nalagati. Kazni pa so vse prej kot majhne, saj lahko dosežejo tudi 20 milijonov evrov.

 ?? ?? Mojca Prelesnik ugotavlja, da je uredba povečala zanimanje za varstvo podatkov.
Mojca Prelesnik ugotavlja, da je uredba povečala zanimanje za varstvo podatkov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia