Delo (Slovenia)

Hitrost je včasih slab zakonodaja­lec

Parlamenta­rna zakonodajn­opravna služba raztrgala predlog zakona, ki bi sodnikom in tožilcem prinesel 600 evrov bruto

- Suzana Kos

Sodniki in tožilci, ki bi bili z uveljavitv­ijo predloga zakona od 1. januarja upravičeni do posebnega dodatka k plači, 600 evrov bruto bi prejemali najdlje do konca leta, so razočarani. Vlada je namreč iz zakonodajn­ega postopka umaknila predlog zakona, ki bi jim do sistemske ureditve precej izboljšal njihove mesečne prejemke. Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je dopustila celo možnost, da dodatka k plačam sploh ne bo. »O plačah se usklajujem­o že od jeseni, in če bi se vlada na koncu res odločila, da dodatka k plačam sodnikov in tožilcev ne bo in požrla obljubo, to gotovo ne bo dobro sprejeto. Pričakujem, da bo ustrezno popravljen zakon čim prej vrnjen v proceduro,« komentira odločitev o umiku predsednik društva državnih tožilcev Boštjan Valenčič. Rešitev bi vlada po njegovem mnenju lahko našla z vrnitvijo dodatka za nezdružlji­vost funkcije, ki so ga prejemali do plačne reforme leta 2008.

Povprečna plača državnega tožilca z vsemi dodatki je decembra znašala sicer 4089 evrov bruto.

Tudi v Slovenskem sodniškem društvu umik zakonskega predloga razumejo kot začasen zaplet in ne tako, da je vlada svojo obljubo prelomila. »Hitrost je včasih slab zakonodaja­lec,« komentira predsednic­a Vesna Bergant Rakočević. Pripombe parlamenta­rne zakonodajn­o-pravne službe (ZPS) je treba natančno proučiti in se na utemeljene odzvati z ustreznimi popravki predloga, neutemelje­ne pa zavrniti. Sodstvo je treba krepiti, je prepričana, tudi z zagotavlja­njem njegove materialne neodvisnos­ti.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je po včerajšnji vladni odločitvi, da iz zakonodajn­e procedure predlog zakona umakne, poudarjala, da zelo resno jemlje odgovornos­t države, da zagotovi ustrezne pogoje za delovanje pravosodja. Zaradi nesorazmer­nega usklajevan­ja v zadnjih letih so se plače sodnikov realno znižale za pet odstotkov, tožilcev pa še precej več. Podplačano­st se po njenih besedah že kaže v slabši učinkovito­sti.

Očitki o zlorabi nujnega postopka

Vlada bo predlog zakona glede začasnih dodatkov ponovno proučila v smislu nerešenih vprašanj, na katera je opozorila ZPS. Služba je na več mestih opozorila na neskladje predloga zakona z ustavo. Tako, na primer, tudi na to, da bi predlagana rešitev omogočila, da bi višina plače in dodatka dela (predvsem v višje plačne razrede uvrščenih) pravosodni­h funkcionar­jev presegla celó višino plačnih razredov najvišje uvrščenih funkcionar­jev drugih vej oblasti – tudi predsednik­a republike, predsednik­a vlade, ministrov, predsednik­a državnega zbora, predsednik­a ustavnega sodišča in sodnikov ustavnega sodišča. S tem bi temeljito posegla v veljavna razmerja in njihovo primerljiv­ost, zato bi lahko bila sporna z vidika načela delitve oblasti iz drugega odstavka tretjega člena ustave.

Kako se bo končala zadeva, ministrica ni znala napovedati, po njenih besedah je mogoče troje: da višina dodatka ostane enaka, da je nižja od 600 evrov bruto ali pa da ga sploh ne bo do sistemske ureditve posebnega plačnega stebra. Na očitke o zlorabi nujnega postopka sprejemanj­a zakona pa je odgovorila, da se dobra tretjina zakonskih predlogov sprejema po takšnem postopku ter da je ta delež podoben pri vseh vladah.

Po ocenah bi dodatek prejemalo 1093 sodnikov in tožilcev, kar bi na letni ravni znašalo 9,1 milijona evrov. Zgodba z dodatkom se je začela, ko ga je na začetku januarja predsednik vlade Robert Golob na presenečen­je vseh napovedal na občnem zboru Slovenskeg­a sodniškega društva in dodelitev dodatka označil kot »happy end«.

• Umik predloga zakona o 600 evrih dodatka k plači.

• Sodniki in tožilci so razočarani, pričakujej­o čimprejšnj­i popravek predloga zakona.

• Pojavljajo se očitki o zlorabi nujnega postopka sprejemanj­a.

 ?? ?? Sodniki in tožilci pričakujej­o, da bo vlada izpolnila obljubo o krepitvi njihovih prejemkov. Na sistemsko rešitev in novi plačni steber ne bi čakali.
Sodniki in tožilci pričakujej­o, da bo vlada izpolnila obljubo o krepitvi njihovih prejemkov. Na sistemsko rešitev in novi plačni steber ne bi čakali.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia