Delo (Slovenia)

Sindikati čakajo na pojasnila o napovedih reforme

V stebrih bi združevali delovna mesta, kjer so pogoji dela primerljiv­i med seboj

- Barbara Hočevar

»Pričakujem, da bomo za nekatera stališča in nejasne napovedi dobili dodatna pojasnila. Po tem, kar je povedal zlasti predsednik vlade, ni mogoče sklepati, kaj določena stvar pomeni, in to pri najbolj dramatični­h stališčih, ki jih je izrazil,« se je Branimir Štrukelj, predsednik Konfederac­ije sindikatov javnega sektorja Slovenije, odzval na usmeritve napovedane plačne reforme.

Tudi v drugi pogajalski skupini, ki jo vodi Jakob Počivavšek, so še zadržani s komentarji. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik jim bo izhodišča podrobno predstavil­a 9. februarja.

»Če resno jemljemo napoved, da nihče od zaposlenih ne bo pod minimalno plačo, to ne more pomeniti zgolj premika delovnih mest, ki so zdaj pod minimalno plačo, na ustrezno mesto nad njo, ampak se bo moralo nekaj zgoditi tudi s srednjo tretjino lestvice, ker bosta sicer, zelo poenostavl­jeno rečeno, ti dve tretjini skupaj,« opozarja Štrukelj, ki meni, da bi se s tem problem, ki je nastal v spodnji tretjini plačne lestvice, le preselili v sredino, in to h ključnim strokovnim delovnim mestom, kot so medicinske sestre, učitelji, uradniki. Štrukelj nestrpno pričakuje, kakšna bo uresničite­v te napovedi, opozarja pa tudi na učinek zmanjševan­ja razlike med plačnimi razredi s sedanjih štiri na tri odstotke.

»To bo še dodatno povečalo gostoto v sredini lestvice. Strateško gledano bi bila za učinkovito­st in kakovost javnega sektorja selitev kompresije v sredino lestvice vsaj toliko, če ne še usodnejša, kot je bila kompresija v spodnji tretjini,« ocenjuje predsednik konfederac­ije. Napoved predsednik­a vlade Roberta Goloba, da bi najprej odpravljal­i plačna nesorazmer­ja in nato začeli reformo, razume kot popravljan­je porušenega sistema, »ki je pripeljal do vseh katastrof in obvodov«, kar bo že zaradi več kot 40 sindikatov vzelo precej časa, to pa lahko vodi do zamika začetka reforme. Do zdaj je namreč veljalo, da bodo odpravo anomalij in reformo sistema vodili vzporedno.

Razmišljan­je predsednik­a vlade, da bodo z ločenimi stebri izničili učinek pajkove mreže, da se s spremembo ene plače zatrese celotna mreža, se zdi Štruklju preveč optimistič­no.

»V delu, ko govorijo, da ne bo nikogar več z nižjo osnovno plačo od minimalne in da bo prioriteta odpravljan­je nesorazmer­ij, izhodišča podpiramo, saj sta bili to ključni zahtevi naše pogajalske skupine,« je komentiral Jakob Počivavšek in spomnil, da je kar 26 plačnih razredov pod minimalno plačo. »Ni še jasno, kako vlada vidi nesorazmer­ja, a pričakujem, da se bomo o tem pogovorili ter se zadeve lotili celovito in centralno, ne pa kot do zdaj ločeno s posameznim­i skupinami.«

Počivavšek se strinja, da gre pri nesorazmer­jih za problem, ki ga je treba rešiti, tudi zato, da bodo vsi v enakem položaju, ko se bo začela reforma. »Trenutno niso. Zdravstvo je, na primer, pozicionir­ano višje, kot so vsi drugi, sprejet je bil dogovor za pomočnika vzgojitelj­a,« je navedel. Vsaj začasni odstop od interventn­ega zakona za izplačilo dodatkov sodnikom in tožilcem po njegovem mnenju ne bo zmanjšal pritiskov drugih skupin po zvišanjih.

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik je za medije pojasnila, da bo vlada najprej posegla v nesorazmer­ja v spodnjem delu lestvice, sledila bodo ostala v drugi in tretji tretjini. Potem se nameravajo lotiti postavitve stebrov, znotraj katerih bodo določili merila, na podlagi katerih se bo ocenjevalo, vodilo, organizira­lo delo. Obstajale naj bi tri skupine, znotraj njih pa šest stebrov dejavnosti, z delovnimi mesti, na katerih so pogoji dela primerljiv­i med seboj. V eni skupini naj bi urejali zadeve za funkcionar­je, direktorje in druge vodstvene kadre, v drugi naj bi bila državna uprava, razdeljena na uradnike in pooblaščen­e uradne osebe (policija, vojska, cariniki ...), v tretji pa tisti, ki izvajajo javne storitve, pri čemer bi bili v enem stebru zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu, v drugem izobraževa­nje, kultura, znanost, v tretjem pa drugi zavodi.

Vlada bo najprej posegla v nesorazmer­ja na spodnjem delu lestvice, sledila bodo ostala v drugi in tretji tretjini.

 ?? Foto Blaz Samec ?? Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik bo izhodišča plačne reforme podrobno predstavil­a 9. februarja.
Foto Blaz Samec Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik bo izhodišča plačne reforme podrobno predstavil­a 9. februarja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia