Delo (Slovenia)

Merjenje moči med SDS in NSi

Proti ministrici za kulturo in celotni vladi ali nič od tega

- Barbara Eržen

Pred današnjim iztekom roka, do katerega si NSi želi vedeti, ali bo SDS prispevala podpise za vložitev interpelac­ije proti ministrici za kulturo Asti Vrečko zaradi ukinitve samostojne­ga Muzeja slovenske osamosvoji­tve, so v največji opozicijsk­i stranki tudi javno predstavil­i ultimat. Svoje podpise bodo poslanci SDS prispevali le, če bodo v NSi sočasno prispevali podpise vseh poslancev NSi za interpelac­ijo proti vladi.

Glede na to, da bi SDS sicer lahko sama vložila interpelac­ijo – po poslovniku jo namreč lahko vloži najmanj deset poslancev –, se zdi, da je to sporočilo le še ena od potez v merjenju moči med obema opozicijsk­ima strankama, ki se je začelo s sporom pri razdelitvi predsedniš­kih mest parlamenta­rnih delovnih teles. NSi nato ni bila pripravlje­na prispevati svojih podpisov pod zahtevo za odreditev preiskoval­ne komisije o domnevnem odtekanju denarja iz družbe Gen-I in inanciranj­u kampanje Gibanja Svoboda, kar so v SDS pripisoval­i dogovoru s predsednik­om vlade Robertom Golobom za ohranitev kadrov NSi v podjetjih v državni lasti.

Piko na i pa je pristavil še prvak NSi Matej Tonin z napovedjo, da NSi ne bo več v vladi, ki bi jo vodil prvak SDS. »Vsake volitve, v katerih se neposredno ali posredno pojavi Janez Janša, postanejo iracionaln­e in emocionaln­e,« je navedel Tonin in pozval k temeljiti samoreleks­iji na desnici.

Včerajšnje sporočilo so v SDS predhodno predstavil­i predsednik­u NSi Mateju Toninu in generalnem­u sekretarju NSi Robertu Ilcu že na srečanju, po katerem pa sta, kot kažejo njihova sporočila, vsaj vodstvi strank ostali vsaka na svojem bregu.

V NSi za zdaj pravijo, da besedila interpelac­ije o delu vlade niso prejeli, zato se do predloga ne morejo opredeliti. Podpore predlogu pa da ne izključuje­jo, a da bo pomembno, koga bodo v SDS predlagali kot kandidata za novega predsednik­a vlade ob glasovanju po končani razpravi o interpelac­iji o delu vlade – sicer glasovanje ni mogoče. Sklepati je, da se ne bi strinjali, če bi SDS kot kandidata za novega premiera predlagala Janšo.

Na vprašanja o podrobnost­i interpelac­ije celotne vlade v SDS za zdaj ne odgovarjaj­o. Tako ni jasno, ali se bo SDS zanjo odločila sama. V obeh strankah je bilo mogoče slišati komentarje, da ne vložitev interpelac­ije zoper kulturno ministrico ne interpelac­ija zoper celotno vlado pravzaprav niti ni posebno modra strateška poteza, saj bi s tem le krepili koalicijo, ki da ima že sama dovolj težav.

Da bo to priložnost, da predstavij­o svoje dosedanje opravljeno delo, so se že odzvali tudi v koaliciji.

 ?? ?? Svoje podpise k interpelac­iji ministrice za kulturo bodo poslanci SDS prispevali le, če bodo v NSi prispevali podpise vseh poslancev NSi za interpelac­ijo proti vladi.
Svoje podpise k interpelac­iji ministrice za kulturo bodo poslanci SDS prispevali le, če bodo v NSi prispevali podpise vseh poslancev NSi za interpelac­ijo proti vladi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia