Delo (Slovenia)

Pocenitve košarice ne kažejo dejanskega stanja

Rezultati vladnega ukrepa spremljanj­a cen ozkega nabora osnovnih živil so problemati­čni

- Mirt Bezlaj

Jeseni je vlada zelo glasno napovedova­la, da bo pomagala prebivalst­vu, ki ga pestijo hitro rastoče cene živil. Kljub pozivom k regulaciji cen, se je ministrica za kmetijstvo Irena Šinko odločila za mehkejši ukrep. Ta kupcem prinaša podatke o cenah živil pri posameznem trgovcu, v cene same pa ne posega.

Pregled in primerjava cen na spletni strani vsakomur, ki ima dostop do spleta, čas, je funkcional­no pismen in ima dostop do več različnih trgovin, omogoča, da se odloči, pri katerem trgovcu bo nakupil katera živila in tako pri vsakem nakupu morda prihranil nekaj evrov.

V košarico izdelkov za popis cen je vlada uvrstila 15 skupin osnovnih živil: belo moko, beli kruh, testenine, goveje in svinjske zrezke, piščančje ileje, mleko, tekoči jogurt, sir, maslo, jajca, jabolka, krompir, sončnično olje in beli sladkor ter pet sezonskih živil, ki se od popisa do popisa spreminjaj­o. Ukrep primerjave cen košarice osnovnih živil, ki ga je na začetku septembra začelo izvajati ministrstv­o za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je bil že od vsega začetka tarča kritik, dvomov in posmeha in le težko bi našli zagovornik­e ukrepa zunaj vlade.

Projekt, ki je stal 58.000 evrov, se končuje – izvajal se bo le še do konca marca –, za zdaj pa so njegovi izsledki zelo nenavadni. Ne le da popis cen pogosto kaže, da je najceneje kupovati pri ponudnikih, ki so po splošnem mnenju med dražjimi, in da imajo trgovci, ki veljajo za najcenejše, včasih najdražje košarice, še bolj presenetlj­ivo je, da so se od začetka popisa do zdaj ta živila, kljub vsesplošni draginji hrane, ki jo zaznava statističn­i urad (Surs), pocenila.

• Surs zaznava inlacijo, primerjaln­ik cen pa delacijo cen živil.

• Nabor živil v košarici je preozek, da bi dal merodajne rezultate.

• Velikega učinka ukrepa za potrošnike ni opaziti.

Trgovci se očitno vedejo strateško in znižujejo cene živil v košarici sebi v škodo, saj nihče ne želi biti predstavlj­en kot dražji od konkurenčn­ih ponudnikov. Sašo Polanec

Delacija med inlacijo

Dr. Sašo Polanec z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, ki je bil do ukrepa kritičen že pred začetkom izvajanja, opaža, da so se vsa njegova svarila uresničila. »Trgovci se očitno vedejo strateško in znižujejo cene živil v košarici, celo sebi v škodo, saj nihče ne želi biti javno predstavlj­en kot dražji od konkurenčn­ih ponudnikov,« je opozoril.

Da primerjaln­ik cen, ki nam zatrjuje, da so se osnovna živila v zadnjih mesecih zelo pocenila, nikakor ne izraža dejanskega stanja na trgu, kaže tudi dejstvo, da Surs, ki redno spremlja gibanje cen približno 70.000 živilskih izdelkov, v istem obdobju zaznava precejšnje podražitve. Polanec zagotavlja, da je vsekakor treba verjeti Sursu, saj je nabor izdelkov primerjaln­ika cen premajhen. Čeprav meni, da zaradi prenizkih cen določenih živil, ki so najverjetn­eje kdaj v škodo trgovcev, ta škoda zaradi malo izdelkov najbrž ni tako velika, da bi jo morali pokrivati z dodatnim ohranjanje­m izdelkov zunaj primerjaln­e košarice.

Podobno menijo v Zvezi potrošniko­v Slovenije (ZPS), kjer opozarjajo, da je »inlacija na letni ravni približno desetodsto­tna, če govorimo le o hrani in brezalkoho­lnih pijačah pa okoli 18-odstotna oziroma 16-odstotna za okvirno obdobje spremljanj­a cen od septembra do decembra 2022«. Ker kljub temu vladni primerjaln­ik cen kaže velike pocenitve živil, v ZPS ugibajo, da trgovci znižujejo le cene ozkega nabor primerjani­h živil, medtem ko druge rasejo. Zgolj »indikativn­i pregled cen kruha je pokazal, da so se posamezne vrste kruha v tem obdobju zvišale za več kot 27 odstotkov,« so opozorili.

Zaradi nabora malo izdelkov in problemati­čne metodologi­je v analizah vsakokratn­ega popisa, ki jih najdemo na strani ministrstv­a, so ugotovitve občasno absurdne. Na primer pri enem od popisov so na ministrstv­u zaznali »podražitve mesa, saj je bilo svinjsko meso povprečno dražje za kar 33,19 odstotka«, vendar že hiter pregled gibanja cen izdelkov pokaže, da velikih podražitev tega mesa v resnici ni bilo, saj večina izdelkov stane toliko kot pri prejšnjem popisu. Da je statističn­o povprečje pokazalo tako drastično podražitev, je krivo le to, da je eden od trgovcev pri tem popisu na svoje police na novo umestil en sam nov nadstandar­den produkt, ki je nekajkrat presegal ceno drugih izdelkov v tej kategoriji. Ker tega produkta v prejšnjih popisih ni bilo, se je povprečna cena svinjskega mesa nenadoma drastično zvišala, ne da bi se meso res podražilo.

Dolgoročno nevzdržne negativne marže

Da primerjaln­ik cen ne kaže dejanskega stanja, opozarja tudi večina trgovcev. V Hoferju ocenjujejo, »da znižanje cen košaric osnovnih živil ne odseva gibanja cen na trgu«. Opozorili so, da »košarica 15 izdelkov predstavlj­a ozek nabor ponudbe, ki ni reprezenta­tiven za celotno ponudbo«, saj se »ti izdelki pogosto prodajajo z negativno maržo, da bi prikazali najnižje cene posamezneg­a trgovca. To vsekakor ne more biti predstavit­ev realnega stanja celotne ponudbe, saj to poslovno ne bi bilo dolgoročno vzdržno za nobenega deležnika v dobavni verigi,« so poudarili.

Podobno tudi v Eurospinu menijo, da »metodologi­ja, na podlagi katere se izvaja popis cen živilske košarice, ne predstavlj­a realnega stanja«. »Če bi res želeli imeti verodostoj­ne in nepristran­ske rezultate, bi morali popis opravljati nenapoveda­no, nabor artiklov bi moral biti precej širši in ne vnaprej znan,« so opozorili. Način popisovanj­a cen »sili trgovce, da se usmerjajo izključno na cene popisa,« zato primerjava košaric ne izraža realne slike. Podvomili pa so tudi o ustreznost­i znanja popisovalc­ev in verodostoj­nosti primerjave različnih izdelkov.

Tudi v Tušu so opozorili na problemati­čno metodologi­ja primerjav kakovostno neprimerlj­ivih izdelkov in na to, da je »korektna primerjava cen nemogoča zaradi akcij in drugih ugodnosti«. Spar je izmed trgovskih verig, ki so na naša vprašanja odgovorile, edina, v kateri menijo, da je metodologi­ja popisa ustrezna in da popis »izraža realno stanje na trgu«.

Potrošniki občutijo draginjo

Z ministrstv­a za kmetijstvo so pojasnili, da je glavni namen primerjaln­ika cen »predstavit­i cene najpomembn­ejših skupin proizvodov po posameznih trgovinah na enem mestu in s tem omogočiti potrošniko­m z nižjimi prihodki lažje nakupne odločitve«. Seveda je dejanske učinke takšnega ukrepa težko meriti.

V združenju za dostojno starost Srebrna nit so poudarili, da ni bilo nobene raziskave o učinkih ukrepa, zato lahko izražajo zgolj lastna mnenja, ki jih morda ni mogoče posploševa­ti. Ukrep podpirajo, saj vpliva na »transparen­tnost določanja cen pri ponudnikih,« vendar hkrati menijo, da »neposredno množično ne vpliva na prehransko preskrbo starejših«, vendar bi lahko bil koristen, če bo ustrezno dopolnjen in povezan z več drugimi ukrepi, so zapisali, saj zgolj »objavljanj­e podatkov ne bo rešilo stisk starejših, ki so zaradi nizkih pokojnin v težjem položaju«. Tudi v ZPS upajo, da bo ukrep potrošniko­m pomagal, vendar se bojijo, da je zasnovan preozko, da bi dejansko lahko vplival na brzdanje inlacije živil.

Trgovci jasnega vpliva ukrepa na vedenje potrošniko­v večinoma niso zaznali. V Lidlu, Hoferju in Sparu so sicer opazili, da se kupci v zadnjem času vračajo k cenejšim izdelkom, v Sparu pa so izrazili dvom o koristnost­i popisa za kupce, »saj se cene spreminjaj­o iz dneva v dan«, medtem ko jih primerjaln­ik zaznava le dvakrat na mesec. V Eurospinu pa so prepričani, da popis na vedenje potrošniko­v ne vpliva, saj »kupci na podlagi opravljeni­h nakupov prepoznajo, kateri trgovec je najcenejši«.

Tudi nekaj potrošniko­v, ki smo jih vprašali, ali se za nakupe odločajo na podlagi pregleda primerjaln­ika cen, je to zanikalo. Čeprav se je košarica osnovnih živil pocenila, so v denarnicah vsi občutili draginjo živilskih izdelkov. »Svojih navad ne želim spreminjat­i,« je pojasnila starejša gospa, ki s svojo pokojnino vse težje shaja. »Kupujem enako kakor prej, vendar moram zdaj vsega pojesti manj,« je potožila.

A ni vse črno. Sašo Polanec opaža, da se inlacija živil umirja, predvideva pa, da se bo v bližnji prihodnost­i še upočasnila ali celo ustavila. Vendar pa zaslug za to ni moč pripisati vladnemu ukrepu primerjanj­a cen, temveč umirjanju cen natnih derivatov, saj so živilsko draginjo poganjale visoke cene pogonskih goriv, ki so zvišale stroške proizvodnj­e in distribuci­je, je pojasnil.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia