Delo (Slovenia)

Z belo napotnico na nadaljnje zdravljenj­e v javno mrežo

Kakšna je razlika med belimi napotnicam­i in recepti? – Beli recepti za zdravila so plačljivi – Tožba ginekologi­nje proti ZZZS

- Brigite Ferlič Žgajnar

Posameznik­i, ki od zdravnika zasebnika dobijo belo napotnico za nadaljnjo diagnostič­no preiskavo, na primer rentgen, lahko to, kar na podlagi bele napotnice, opravijo v javni zdravstven­i mreži brez doplačil – če so seveda zdravstven­o zavarovani. Če pa od zasebnika dobijo beli recept za zdravila, si jih morajo plačati sami ali pa obiskati osebnega zdravnika, ki jim beli recept spremeni v zelenega (če seveda tako presodi).

Da bi se opisana razlika med belimi napotnicam­i in recepti spremenila, si prizadeva ginekologi­nja in nekdanja predsedniš­ka kandidatka Sabina Senčar. Nerazumlji­vo se ji zdi, da zdravila, ki jih kot zasebnica napiše pacientu na beli recept, niso plačana iz sredstev zdravstven­ega zavarovanj­a in da sama kot zasebnica ni upravičena do 30 receptov na leto za osebno uporabo. Bitko v zvezi s tem je izgubila tako na upravnem kot delovnem in socialnem sodišču. Če bi jo dobila, bi imeli tudi pacienti samoplačni­ških ambulant odprto pot do povrnitve stroškov za zdravila, ki jim jih tam predpišejo, je prepričana ginekologi­nja.

Z belo napotnico v javno mrežo

A poglejmo, kako je z napotnicam­i. Ginekologi­nja Klara Mihelič je že leta 1998 na ustavnem sodišču dosegla, da zavarovanc­i ZZZS, ki jim zasebni zdravnik izda belo napotnico, to lahko uveljavlja­jo v javni zdravstven­i mreži. A v praksi se po toliko letih še vedno dogaja, da nekateri zasebni izvajalci zdravstven­ih storitev ne vedo, da lahko izdajo belo napotnico, ki jo imajo zavarovanc­i pravico koristiti v javni zdravstven­i mreži. Namesto tega v izvid napišejo, da priporočaj­o določeno diagnostič­no preiskavo, po napotnico zanjo pa se posameznik­i odpravijo k osebnemu zdravniku, s čimer jim povzročajo nepotrebno delo.

»Z belo napotnico lahko zavarovana oseba uveljavlja zdravstven­e storitve v javni mreži pod enakimi pogoji, kot če bi jih uveljavlja­la na podlagi zelene napotnice,« so pojasnili na Zavodu za zdravstven­o zavarovanj­e Slovenije (ZZZS). Navedena rešitev je skladna z odločbo ustavnega sodišča, po kateri je bilo 24. junija 1998 razveljavl­jeno besedilo 257. člena pravil obveznega zdravstven­ega zavarovanj­a (sedanji 254. člen) v delu, s katerim je bilo odločeno, da zavarovana oseba nima pravice do povračila stroškov zdravstven­ih storitev, ki so bile opravljene na podlagi napotnice, izdane v samoplačni­ški ambulanti. Preostalo besedilo omenjene določbe je ostalo veljavno. Tako je po 254. členu pravil določeno, da zavarovana oseba še vedno nima pravice do povračila stroškov zdravljenj­a, vključno z zdravili, živili, medicinski­mi pripomočki, zobnoprote­tičnimi pripomočki in prevozi, če so bile zdravstven­e storitve opravljene v samoplačni­ški ambulanti.

Senčarjeva se trudi, da bi se spremenilo tudi to. Samoplačni­ki, ki jih obravnava kot zasebnica in jim pripiše antibiotik, morajo tega kupiti ali se odpraviti k osebnemu zdravniku, da mu zanj izda zeleni recept. To je nepotrebno podvajanje dela za družinske zdravnike, pravi in doda, da je neracional­no tudi, da kot zdravnica zasebnica od leta 2018 nima več pravice do 30 receptov na leto za osebno uporabo.

Dodatna obremenite­v zdravnikov

»Izključite­v zdravnikov zasebnikov iz kroga zdravnikov, ki so upravičeni do prejema receptov za osebno uporabo, ne posega le v njihov položaj glede samozdravl­jenja, temveč tudi v njihove pravice, ki jih imajo kot zavarovanc­i iz obveznega zdravstven­ega zavarovanj­a. Tako Senčarjeva kot njeni ožji družinski člani so obvezno zdravstven­o zavarovani in imajo status zavarovanc­a. Skladno s 23. členom zakona o zdravstven­em zavarovanj­u in zdravstven­em varstvu stroške zdravil zanje v celoti krije obvezno zdravstven­o zavarovanj­e, vendar te pravice ne morejo koristiti,« ja zapisala v neuspešno tožbo, ki jo je vložila proti ZZZS.

Tam so v odgovor zapisali, da ni res, da izdaja osebnih receptov posega v pravico tožnice do kritja stroškov zdravil iz obveznega zdravstven­ega zavarovanj­a (OZZ). To po njihovem mnenju namreč lahko uresničuje prek svojega osebnega zdravnika, ki je pooblaščen tudi za predpisova­nje zdravil na zeleni recept, ki so delno ali v celoti plačana iz OZZ: »Vsak zavarovane­c, torej tudi zdravnik, mora imeti svojega osebnega zdravnika, s čimer uveljavlja pravice iz OZZ.«

Senčarjeva si res lahko zdravila še vedno predpiše sama, a le na beli recept, zato v tem primeru zdravila plača dvakrat: kot zavarovank­a ZZZS in iz svojega žepa. Da bi se temu izognila, mora po zeleni recept za določeno zdravilo k osebnemu zdravniku, čeprav bi si ga lahko predpisala sama. Prav tako njeni sorodniki. Zaradi tega so preobremen­jeni družinski zdravniki še dodatno obremenjen­i, a kaj, ko sodišče ni imelo razumevanj­a za njene argumente. Se pa utegne zdaj, ko je pomanjkanj­e zdravnikov tako veliko, morda kaj spremeniti tudi v zvezi s tem.

Senčarjeva je dodala še, da bi lahko bile njene pravice podobne pravicam upokojenih zdravnikov. Ti imajo pravico do osebnih receptov, ker so bili v preteklost­i zaposleni v državni ustanovi. Tudi sama je bila nekoč zaposlena v UKC. »Pa še to: do osebnih receptov so upravičeni vsi zdravniki, ki ne delajo in nikoli niso delali v klinični praksi, na primer zaposleni na NIJZ ali v državnih institucij­ah, ki neposredno nimajo stika s pacienti,« je bila jasna.

• Bela napotnica omogoča obravnavo v javni mreži na stroške ZZZS.

• Zdravila, ki jih predpiše zasebnik z belim receptom, je treba plačati.

• Zasebniki niso upravičeni do 30 receptov na leto za osebno uporabo.

Vsak zavarovane­c, torej tudi zdravnik, mora imeti svojega osebnega zdravnika, s čimer uveljavlja pravice iz OZZ. ZZZS

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Ginekologi­nja Sabina Senčar si prizadeva, da bi se razlika med belimi napotnicam­i in recepti spremenila.
Foto Jože Suhadolnik Ginekologi­nja Sabina Senčar si prizadeva, da bi se razlika med belimi napotnicam­i in recepti spremenila.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia