Delo (Slovenia)

Veliko zanimanje za poslovanje Gen-I

Knovs zahteval pojasnila, zakaj je v javnost prišla informacij­a, da je agencija razbila rusko vohunsko gnezdo

- Uroš Esih

Pooblaščen­a skupina Komisije za nadzor obveščeval­nih in varnostnih služb državnega zbora (Knovs) je včeraj dopoldne opravila približno uro trajajoč nenapoveda­n nadzor v Slovenski obveščeval­no-varnostni službi (Sova). V Sovo je prišla pooblaščen­a skupina na čelu s predsednik­om Knovsa Janezom Žakljem (NSi), spremljali pa so ga še Matej Tonin (NSi), Teodor Uranič (Gibanje Svoboda), Predrag Baković (SD) in Nataša Sukič (Levica).

Predmet nadzora so bile protiobveš­čevalne in obveščeval­ne dejavnosti Sove, pooblaščen­a skupina pa je preverjala tudi tehniko, s katero agencija pridobiva podatke, so sporočili iz državnega zbora. V primeru protiobveš­čevalne dejavnosti je člane Knovsa v smislu odmevne aretacije ruskih vohunov zanimal primer delovanja ruskih obveščeval­nih služb v Sloveniji. Pooblaščen­a skupina je pregledala primer ruskih agentov, ki sta v Sloveniji delovala z argentinsk­imi potnimi listi, prav tako je člane pooblaščen­e skupine zanimalo, zakaj je informacij­a prišla v javnost in kako.

Informacij­o je prvi objavil naš časnik, v ponedeljek pa jo je potrdil državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednik­a vlade Andrej Benedejčič, sicer kandidat za novega slovenskeg­a veleposlan­ika v zvezi Nato. Benedejčič je včeraj povedal, da je v imenu vlade pred mikrofone stopil on, in ne predsednik vlade Robert Golob, zato, ker je vodja sekretaria­ta sveta za nacionalno varnost in njegove operativne skupine, v kateri so še direktor Sove Joško Kadivnik, direktor Urada vlade RS za informacij­sko varnost, generalni direktor Obveščeval­no-varnostne službe Ministrstv­a za obrambo RS, generalni direktor Policije in državni sekretar ministrstv­a za zunanje zadeve.

V fokusu opozicije Gen-I

Da gre za argentinsk­a državljana, sicer pa pripadnika ruske zunanje obveščeval­ne službe, je pozneje potrdila zunanja ministrica Tanja Fajon, ki pa se ni odločila, da zaradi vohunjenja na zagovor pokliče ruskega veleposlan­ika v Sloveniji Timurja Ejvazova. Janez Žakelj meni, da bi bilo že ob aretaciji primerno na zagovor poklicati ruskega veleposlan­ika, odločitev o tem pa je seveda v rokah zunanjega ministrstv­a.

A bolj kot vroča tema aretacije ruskih vohunov je po naših informacij­ah opozicijsk­e člane Knovsa zanimalo poslovanje podjetja Gen-I na Balkanu. Po številnih objavah

Opozicijsk­i člani Knovsa od Sove niso dobili odgovorov v zvezi s poslovanje­m podjetja Gen-I, ki so jih pričakoval­i.

v medijih blizu stranke SDS so v zvezi s tem člane Knovsa zanimale aktivnosti in ugotovitve Sove o potencialn­o škodljivih posledicah poslovanja podjetja, ki ga je vodil premier Robert Golob, za interese Slovenije. Po naših informacij­ah opozicijsk­i člani Knovsa od Sove niso dobili odgovorov, ki so jih pričakoval­i.

Sprejet je bil tudi sklep pooblaščen­e skupine, da agencija o ugotovitva­h Knovsu poroča v obdobnih poročilih. Direktor agencije je s svojimi sodelavci članom pooblaščen­e skupine predstavil tehniko, s katero pridobiva informacij­e skladno z 2. členom zakona o Sovi.

 ?? ?? Informacij­o o aretaciji nam je v ponedeljek potrdil
Andrej Benedejčič, državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednik­a vlade.
Informacij­o o aretaciji nam je v ponedeljek potrdil Andrej Benedejčič, državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednik­a vlade.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia