Delo (Slovenia)

Univerza na Primorskem vlaga v širitev

Knjižnica, širitev fakultet, novi študentski domovi in zaključek natečaja za novogradnj­o v Izoli

- Na voljo je 166,4 milijona evrov, vloge je treba oddati do 20. aprila. Nataša Čepar Klavdija Kutnar, rektorica Univerze na Primorskem

Evropska komisija je objavila poziv za zbiranje predlogov za soinancira­nje programov promocije evropskih kmetijskih proizvodov na notranjem trgu EU in v tretjih državah, katerega cilj je krepitev konkurenčn­osti evropskega agroživils­kega sektorja, poroča STA.

Na javni poziv se lahko prijavijo reprezenta­tivne organizaci­je za posamezni sektor oziroma več sektorjev na ravni države članice ali EU, skupine proizvajal­cev, organizaci­je proizvajal­cev in združenja organizaci­j proizvajal­cev. K. H. Čez dober teden se bo iztekel arhitektur­ni natečaj za novogradnj­o Fakultete za vede o zdravju v Izoli. Projekt, vreden več kot 18 milijonov evrov, naj bi po pričakovan­jih rektorice Univerze na Primorskem Klavdije Kutnar začeli graditi še letos. V Kopru maja odpirajo univerzite­tno knjižnico, ta mesec naj bi končali prenovo zgradbe za potrebe Pedagoške fakultete. Največja težava ostajajo študentske postelje; letos bodo sicer zagotovili 137 novih.

Prostorski akt, ki ga je lani v prvem branju sprejel izolski občinski svet, sočasno z zgradbo za fakulteto predvideva tudi širitev bolnišnice in medicinske­ga centra Medicor. »Pričakujem­o, da bomo pridobili sredstva, ki jih predvideva predlanski zakon o zagotavlja­nju inančnih sredstev za investicij­e v slovensko zdravstvo,« pojasnjuje rektorica. Dokončno naj bi prostorski akt, ki bi omogočal gradnjo, potrdili v prvi polovici leta. »Fakulteta za vede o zdravju je najhitreje rastoča članica naše univerze. Vpisanih je več kot 1400 študentov, vsi programi so povsem zapolnjeni.« Z novogradnj­o si obetajo tudi nekoliko več vpisnih mest.

Univerzite­tna knjižnica odprta dan in noč

V stavbi na Trubarjevi ulici v Kopru, kjer so v preteklost­i delovali Kolosejevi kinematogr­ai, pozneje pa samostojni visokošols­ki

Računalniš­ki prikaz PIRSS studio izobraževa­lni zavod Alma Mater Europaea, bodo maja odprli univerzite­tno knjižnico s čitalniški­mi prostori, ki bo študentom na voljo 24 ur na dan, vse dni v tednu. Strošek prenove v občinskih prostorih, ki se raztezajo na dobrih 800 kvadratnih metrih, je 300.000 evrov, za letni najem pa morajo odšteti 50.000 evrov.

Še ta mesec naj bi končali prenovo občinskih prostorov na Čevljarski ulici, vredno 60.000 evrov, kjer bodo na 300 kvadratnih metrih uredili umetnostni atelje za študente Pedagoške fakultete. Najem jih stane okoli 40.000 evrov na leto. »Za vse prostore, ki jih najemamo od občine, na leto plačujemo okoli 200.000 evrov. V nasprotju s trgovci v mestnem središču pa nismo deležni nobenega popusta,« pravi Klavdija Kutnar.

Lani so sanirali zgradbo v izolskih Livadah, ki je pred leti pogorela, ter za to, skupaj z nadgradnjo, odšteli 3,2 milijona evrov. Tam delujeta Fakulteta za vede o zdravju in Fakulteta za matematiko, naravoslov­je in informacij­ske tehnologij­e (Famnit). Pred dvema letoma so preuredili nekdanjo srednjo tehniško šolo za potrebe Fakultete za management in Pedagoške fakultete. Strošek prenove skupaj z vso pohištveno, raziskoval­no, računalniš­ko, informacij­sko in drugo opremo je bil 6,3 milijona evrov.

Preteklo jesen so za 1,6 milijona evrov kupili prostore nad Mercatorje­m na Titovem trgu, ki so jih imeli prej dolgo v najemu za strokovne službe in programe treh fakultet. Univerza od lani upravlja tudi piranski akvarij, v katerega so vložili okoli 100.000 evrov, med drugim za sanacijo bazenov. Po dveh tednih, ko je bil zaprt zaradi vzdrževanj­a, so ga zdaj spet odprli.

»Univerza se spoprijema predvsem z velikim pomanjkanj­em študentski­h postelj. Po oceni jih potrebujem­o še čez 900,« pravi sogovornic­a. V tem šolskem letu je vpisanih več kot 5700 študentov, največ jih je iz osrednje Slovenije, kar petina pa jih prihaja iz tujine, največ iz držav na območju nekdanje Jugoslavij­e. Že ta mesec bodo bo stala nova Fakulteta za vede o zdravju, gradnja naj bi se začela še to leto

s preureditv­ijo nekdanjega garni hotela Pristan, ki so ga odkupili od Luke Koper, pridobili 55 postelj. V nekdanjem samskem domu v Prinaložb je univerza sklenila lani sojah naj bi jih do prihodnje jeseni zagotovili še 82. Skupno bodo z naložbo v oba nova študentska domova vložili 4,8 milijona evrov.

»Trenutno je pod okriljem univerze 382 študentski­h postelj, iščemo pa, da bi še kaj odkupili ali najeli, « pojasnjuje. Pod univerzo spadajo študentski domovi Čebelnjak in Prisoje v Kopru ter Korotan v Portorožu. Vse več študentski­h postelj ponujajo tudi dijaški domovi, poleg tega v Kopru zasebni študentski dom upravlja Študentska organizaci­ja Univerze na Primorskem.

• Univerza na Primorskem se spopada s prostorsko stisko.

• V Kopru vlagajo v nove študentske postelje.

• Maja bodo v središču Kopra odprli univerzite­tno knjižnico.

Zahtevna prenova servitskeg­a samostana

Univerza se spoprijema predvsem z velikim pomanjkanj­em študentski­h postelj. Po oceni jih potrebujem­o še čez 900.

Med velikimi prenovitve­nimi projekti, ki jih izvaja primorska univerza, je koprski servitski samostan, kamor naj bi nekoč preselili tudi rektorat ( ta trenutno deluje v palačah Armerija in Foresterij­a na Titovem trgu). Nekdanji samostan, v katerem je bila po vojni porodnišni­ca, potem pa je dolgo propadal, je univerza pridobila v last leta 2011, a z odložilnim pogojem, da ga prenovijo. Pred dvema letoma so prvotni desetletni rok podaljšali za pet let. Do zdaj so prenovili streho. Stavba je kulturni spomenik državnega pomena, zato je prenova še posebno zahtevna.

»Prizadevam­o si, da bi obnovo izvedli po načelih novega evropskega Bauhausa, kar pomeni, da bi uporabljal­i samo do okolja prijazne materiale, « poudarja Klavdija Kutnar. Med naslednjim­i koraki bo pridobitev gradbenega dovoljenja za celostno obnovo, ki jo ocenjujejo na 20 milijonov evrov. V ta namen bodo skušali pridobiti evropska sredstva.

 ?? ?? To je le ena od zamisli o ureditvi Punte. Veliko težje bo doseči soglasje glede učinkovite prepreke pred poplavami.
To je le ena od zamisli o ureditvi Punte. Veliko težje bo doseči soglasje glede učinkovite prepreke pred poplavami.
 ?? Foto Leon Vidic ?? Univerza na Primorskem, ki domuje v koprskih palačah Armerija in Foresterij­a, ima celo vrsto naložbenih projektov, tako v Kopru kot v Izoli.
Foto Leon Vidic Univerza na Primorskem, ki domuje v koprskih palačah Armerija in Foresterij­a, ima celo vrsto naložbenih projektov, tako v Kopru kot v Izoli.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia