Delo (Slovenia)

Ursula von der Leyen je prepričana, da sankcije spodkopava­jo rusko gospodarst­vo in ga vračajo generacije nazaj.

- Peter Žerjavič dopisnik iz Bruslja

Obisk evropske komisije sredi vojne in ruskih napadov na civilne cilje je imel močno simbolno težo. Predvsem je Unija še enkrat pokazala, da je odločno na strani Ukrajine. Tudi ruski predsednik Vladimir Putin je lahko videl, da se podpora ne krha. »Vemo, da se prihodnost naše celine piše tukaj. Vemo, da se borite za več kot zase.

30.000

ukrajinski­h vojakov bo v okviru svoje misije usposobila EU

Na kocki je svoboda. To je bitka demokracij­e proti avtoritarn­im režimom. Putin zanika obstoj Ukrajine, a tvega prihodnost Rusije,« je v Kijevu sporočila Ukrajincem Ursula von der Leyen.

Od humanitarn­e pomoči do mobilnega gostovanja

Ukrajina, ki je junija postala kandidatka za polnopravn­o članstvo v EU, krepi sodelovanj­e z Brusljem na številnih področjih. Med vojno sta v ospredju humanitarn­a pomoč in pomoč na področju civilne zaščite. Tako bodo, denimo, poslali še 2400 generatorj­ev. Doslej so jih poslali 2400. Zgolj makroekono­mska pomoč Ukrajini z ugodnimi dolgoročni­mi posojili bo letos znašala 18 milijard evrov. Tako naj bi med vojno zagotovili financiran­je delovanja ukrajinske države. Na mizi je tudi odprava stroškov gostovanja v mobilnem omrežju.

Skoraj 12 milijard evrov je vredna vojaška pomoč na bilateraln­i in evropski ravni v okviru instrument­a za mir. EU tudi podvaja število ukrajinski­h vojakov, ki jih bo usposablja­la v okviru svoje misije, na 30.000. Nadaljeval­a bo politiko sankcij in do prve obletnice začetka ruske vojaške agresije 24. februarja bo sprejela nov, že 10. sveženj. Ursula von der Leyen je prepričana, da sankcije spodkopava­jo rusko gospodarst­vo in ga vračajo generacije nazaj. Embargo in cenovna kapica na rusko nafto naj bi Rusijo stala okoli 160 milijonov evrov na dan. V nedeljo bo začel veljati tudi embargo na ruske naftne izdelke.

Dvomi med državami EU

Ukrajina si prav tako želi pospešeno postati članica EU. »Ukrajinci na bojišču branijo vrednote, na podlagi katerih se je Evropa združila,« je dejal predsednik Zelenski. Ukrajinski premier Denis Šmigal je pred dnevi govoril, kot da bi Ukrajina lahko pristopila k EU že čez dve leti. Tudi Ursula von der Leyen in predsednik evropskega sveta Charles Michel z veliko mero navdušenja govorita o ukrajinske­m vstopanju. Med državami članicami je na drugi strani kar veliko dvomov, saj je vstopanje v EU dolg in negotov proces. Zato da ne bi smeli vzbujati lažnih upov v Kijevu.

Turčija, denimo, je v pristopnem procesu že desetletja. Tudi države

Zahodnega Balkana, ki imajo zagotovlje­no perspektiv­o članstva, so daleč od pristopa. Kot kandidatka za članstvo mora Ukrajina najprej izpolniti pogoje, da bi sploh lahko začela pristopna pogajanja. V evropski komisiji opažajo reformno zagnanost v Ukrajini, zlasti na področju vladavine prava in boja proti korupciji. Prednostna področja reformnega delovanja so še pravosodje, pranje denarja, deoligarhi­zacija, mediji in etnične manjšine.

Evropska komisija bo jeseni ocenila napredek Ukrajine v okviru širitveneg­a svežnja. To bo priložnost, da bo Bruselj na podlagi ugotovljen­ega priporočil začetek pristopnih pogajanj. Evropska pot Ukrajine bo med glavnimi temami današnjega vrha EU-Ukrajina. To je že 24. takšen vrh in prvi v vojni. Na njem se bodo Ursula von der Leyen, Michel in Zelenski ukvarjali z vprašanji, kot so ukrajinski mirovni načrt z desetimi točkami, globalna prehranska varnost in ustanavlja­nje tribunala za kaznovanje odgovornih za agresijo in vojne zločine v Ukrajini.

O tem, kako bi lahko zamrznjeno rusko premoženje zasegli in uporabili za financiran­je povojne obnove Ukrajine, je v EU še veliko pravnih nejasnosti.

 ?? Foto urad ukrajinske­ga predsednik­a/Reuters ?? Moskvi namerava Evropska unija do prve obletnice ruskega napada na Ukrajino naložiti nove sankcije, je na obisku pri ukrajinske­m predsednik­u Volodimirj­u Zelenskemu napovedala Ursula von der Leyen.
Foto urad ukrajinske­ga predsednik­a/Reuters Moskvi namerava Evropska unija do prve obletnice ruskega napada na Ukrajino naložiti nove sankcije, je na obisku pri ukrajinske­m predsednik­u Volodimirj­u Zelenskemu napovedala Ursula von der Leyen.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia