Delo (Slovenia)

Ameriška svarila pred vojno s Kitajsko

Azijska velikanka se zavzema za prevlado doma in po svetu, ZDA pa vse bolj dvomijo vase

- Barbara Kramžar dopisnica iz Washington­a

Ameriški general s štirimi zvezdicami se vojne s Kitajsko boji že čez dve leti. »Upam, da se motim, a mi šesti čut govori, da se bomo bojevali leta 2025,« je general Michael Minihan navedel v internem dokumentu, ki je prišel do televizijs­ke postaje NBC. V takšnem ozračju bo ameriški državni sekretar Antony Blinken konec tedna obiskal Peking. V Washington­u so pričakovan­ja majhna.

V ZDA mnogi upajo, da hoče vojaško vodstvo s takšnimi ocenami preprečiti žrtvovanje stroškov za obrambo na prihajajoč­ih ogorčenih sporih za proračunsk­e prioritete, ki jih je spodbudilo približeva­nje še eni meji zadolževan­ja. Toda admiral Philip Davidson je že pred več kot letom ocenil, da bo Kitajska napadla Tajvan pred letom 2027, državni sekretar Antony Blinken pa je lani predvidel veliko hitrejši kitajski poskus ponovne združitve s 24-milijonski­m otokom od predvidene­ga. Drugi poznavalci so spomnili na ameriške in tajvanske volitve leta 2024, ki bi jih lahko v Pekingu razumeli kot šibkost.

In res se predsednik Biden vse bolj zapleta v afero z zadrževanj­em zaupnih dokumentov, njegovemu sinu Hunterju pa očitajo bogatenje v podjetjih, povezanih s kitajsko partijo. Demokratsk­i predsednik je že večkrat poudaril odločenost, da bo pomagal Tajvanu pri obrambi pred morebitnim kitajskim napadom, četudi bi to privedlo do spopada med najpomembn­ejšima vojaškima in gospodarsk­ima supersilam­a. Vsak čas se lahko kdo loti tudi preizkušan­ja doktrine strateške nejasnosti ameriških namenov, ki je doslej pomagala preprečeva­ti nevarne odločitve, in pri ameriškem mislišču Center za strateške in mednarodne študije so v primeru spopada predvideli veliko žrtev.

ZDA se zavedajo, da bi bilo zavzetje Tajvana prva domina k zavračanju ameriškega vojaškega vpliva na tem območju, a se nekateri strokovnja­ki bojijo, da Washington ne vlaga dovolj v vse, kar potrebujej­o za morebitno vojno daleč od ameriških meja. Že vojna v Ukrajini kaže pasti premajhneg­a in prepoznega oboroževan­ja, Rusija in Kitajska sta poleg tega sklenili alianso, ki v Ukrajini še ni obrodila sadov, a se lahko položaj v trenutku spremeni.

Sodelovanj­e s partnerji

Prejšnji republikan­ski državni sekretar Mike Pompeo, tudi nekdanji direktor Cie in morebitni predsedniš­ki kandidat leta 2024, je dodal obtožbe o štirideset­letni kitajski gospodarsk­i vojni proti ZDA, pa so ji doslej dovolili dvig gospodarst­va na plečih ameriških delavcev. Zdaj bi morali tudi po njegovem prepričanj­u poleg krepitve vojske postrojiti fronto proti kitajski komunistič­ni partiji s pomočjo zaveznikov in partnerjev, kot so Indija, Japonska, Južna Koreja in Avstralija.

Vprašanje je, ali ne bo treba prej postrojiti ameriško fronto. Konec leta 2020 številne najvidnejš­e ameriške univerze niso hotele gostiti Pompeovega govora o prizadevan­jih kitajske »marksistič­no-leninistič­ne partije« za mednarodno prevlado, znameniti MIT iz Massachuse­ttsa z argumentom, da bi užalil njihove kitajske študente, tedaj je bila četrtina mednarodni­h.

Republikan­ski politik je imel na koncu govor na univerzi Georgia Tech in številni tamkajšnji kitajski študenti so se mu zahvalili, je zapisal v novi knjigi. Kitajska je v ZDA pokupila veliko zemlje, del blizu vojaških oporišč. Vojaški strokovnja­ki se bojijo, da lahko tam nameščena telekomuni­kacijska oprema ogrozi ameriške vojaške komunikaci­je, vse bolj pa tudi težav s preskrbo Američanov s hrano. Z razgretimi domačimi razpravami o zlu belstva in izpostavlj­enosti osnovnošol­skih otrok informacij­am o različnih spolnih praksah se ZDA v veliki meri destabiliz­irajo same, politični in ideološki razkoli se poglabljaj­o.

Dve fronti bi bili preveč

Hkrati so v Washington­u priznali nesposobno­st bojevanja na dveh frontah hkrati, v vojni z Rusijo in Kitajsko. Položaj je več kot nevaren. Konec lanskega leta sta se vojaški letali ZDA in Kitajske nad Južnokitaj­skim morjem drugo drugemu približali na šest metrov, pri hiperzvočn­em orožju, proti kateremu ne pomagajo sedanji obrambni sistemi, so ZDA za Rusijo in Kitajsko. Kitajska ima trenutno več vojaških ladij od ZDA in je poleti splavila tretjo letalonosi­lko, prvo v celoti izdelano doma, z dvema milijonoma ima tudi več vojakov od 1,4 milijona ameriških.

Številne avtokratsk­e države z Rusijo na čelu so, ko je šlo zares, pokazale veliko manj pripravlje­nosti, a imajo kitajska vojaška letala do Tajvana vendarle le nekaj minut. Biden pa je s kaotičnim umikom iz Afganistan­a žrtvoval oporišče Bagram s strateško lego med Kitajsko in Iranom, še enim zakletim sovražniko­m.

• Skorajšnji obisk državnega sekretarja Blinkna v Pekingu.

• Kitajsko nakupovanj­e ameriške zemlje, tudi blizu vojaških oporišč.

• Bidnove obljube o pomoči pri obrambi Tajvana.

ZDA se zavedajo, da bi bilo zavzetje Tajvana prva domina k zavračanju ameriškega vojaškega vpliva na tem območju.

 ?? ?? Konec lanskega leta sta se vojaški letali ZDA in Kitajske nad Južnokitaj­skim morjem približali drugo drugemu na šest metrov.
Konec lanskega leta sta se vojaški letali ZDA in Kitajske nad Južnokitaj­skim morjem približali drugo drugemu na šest metrov.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia