Delo (Slovenia)

Kadrovski premiki tik pred skupščino v Luki

Kakšne novosti v vodenje pristanišk­ega podjetja prinašajo novi nadzorniki – Poleg Snežiča je še veliko vratarjev v Luki Koper

- Boris Šuligoj

Tik pred ponedeljko­vo skupščino delničarje­v Luke Koper mnoge zaposlene in delničarje zanima, kaj novega lahko prinese koprskemu logistu pet nadzorniko­v, ki jih bodo po pričakovan­jih brez zapletov imenovali na skupščini. Še nedavno so si namreč nekateri prizadeval­i, da bi bila zasedba prenovljen­ega nadzornega sveta drugačna in da bi se zgodile tudi spremembe v upravi, saj so v kuloarjih krožila (in še krožijo) imena različnih kandidatov. Toda vse kaže, da bo ostalo pri predlagani­h kandidatih in da niti v upravi (za zdaj) ne bo sprememb.

• Velika pričakovan­ja od novih petih nadzorniko­v.

• Edina sprememba v upravi bi bila imenovanje novega četrtega člana.

• Različni krogi si ves čas prizadevaj­o za vpliv v pristanišč­u.

Edina sprememba, do katere bi lahko prišlo razmeroma kmalu po imenovanju novega nadzornega sveta na ponedeljko­vi skupščini, bo dopolnitev uprave z novim članom namesto razrešeneg­a Roberta Rožaca, ki je bil v podjetju pristojen za investicij­e. A na to dopolnitev se v Luki že pripravlja­jo.

Kandidati čakajo na spremembe

Trenutni predsednik nadzornega sveta Franci Matoz je kot glavni razlog za zamenjavo nekdanje uprave Dimitrija Zadela navedel premalo učinkovito delovanje na področju investicij in v upravo pripeljal Roberta Rožaca, ki je v preteklost­i šest let uspešno vodil investicij­e v Luki. Po letu dni pa so nadzorniki Rožaca razrešili, češ da ni izpolnil pričakovan­j. Področje investicij se res kaže kot šibka točka v delovanju luškega sistema. Funkcijo vodje tega področja trenutno kot vršilka dolžnosti opravlja Tanja Vižintin. V Luki so nam odgovorili, da so v sklepni fazi izbora novega vodje investicij, pri čemer sodelujejo s kadrovsko agencijo.

Zaposlene najbolj zanima, kakšen odnos do uprave bo imelo novih petih nadzorniko­v. Neuradni viri pravijo, da se nekaj mesecev zagotovo ne bo zgodilo nič na komandnem mostu pristanišk­ega podjetja, čeprav je ob vsaki zamenjavi nadzorniko­v precej različnih pričakovan­j in ugibanj o možnih novih kandidatih. Spremembe v nadzornih svetih vedno vzbujajo apetite in se kažejo kot priložnost za različne posameznik­e in kadrovske kuhinje. Boštjana Napasta je pred poldrugim mesecem ob rekordnem pretovoru kontejnerj­ev javno podprl tedanji infrastruk­turni minister Bojan Kumer, toda infrastruk­turno ministrstv­o je pred kratkim prevzela Alenka Bratušek. Matoz odgovarja, da si ne predstavlj­a, da bi nadzorniki lahko zamenjali upravo, ki ima daleč najboljše in rekordne rezultate v poslovanju podjetja. Delavci in vodstveni delavci pa odgovarjaj­o, da so rezultati predvsem plod njihovega dela in da so že utrujeni od številnih menjav, saj pri vsakem novem direktorju potrebujej­o najprej eno leto, da mu razložijo, »kje je sploh vhod v podjetje«.

Kadrovski prepih v pristanišč­u

Uprava Luke Koper, ki ji predseduje Boštjan Napast, je konec januarja predčasno razrešila dosedanjeg­a direktorja hčerinske družbe Adria Terminali Sežana Bojana Babiča in na to mesto imenovala vršilca dolžnosti Mitjo Dujca, sicer tudi vodjo profitnega centra Potniški terminal Koper. Funkcijo v Sežani je nastopil prvega februarja in se že predstavil 27 zaposlenim. Na vprašanje, zakaj sprememba na vrhu Adrie Terminalov, so nam v Luki Koper odgovorili: »Odločitev je bila sprejeta na podlagi izjave direktorja Bojana Babiča o nepreklicn­em odstopu in njegove prošnje za sporazumno prekinitev pogodbe o poslovoden­ju z dnem 31. januarja 2023. Skladno s sporazumom o ponudbi zaposlitve v Luki Koper, ki je bil podpisan že ob njegovem nastopu funkcije direktorja, bo Bojan Babič zasedel delovno mesto operativno-tehničnega vodje v družbi. Bo pa Luka Koper s pomočjo kadrovske agencije takoj začela postopek izbire najprimern­ejšega kandidata za direktorja družbe.«

Na dodatno vprašanje, zakaj so v Adrii Terminalih zdaj potrebni poleg direktorja kar trije operativno-tehnični vodje z individual­no pogodbo (to je toliko, kot jih ima kontejners­ki terminal Luke Koper s 750 zaposlenim­i in z več kot stokrat večjim dobičkom), če je še do poletja lani to funkcijo lahko opravljal samo eden, nam v upravi niso odgovorili, češ da je vse povedano v prej navedenem odstavku.

Ddr. Rok Snežič bi bil vratar v Luki Koper

V zadnjih dneh se je na Štajerskem v zvezi s političnim ozadjem kadrovanja v slovenskih državnih podjetjih pojavil nenavaden plakat, ki ga je naročil ddr. Rok Snežič. Na plakatu je večplastno pomenljiv zapis: »Rok Snežič odpira vsa vrata.« In pri tem našteva štiri družbe: Dars, Luko Koper, SDH in Slovenske državne gozdove.

Na vprašanje, kako odgovarjaj­o na Snežičevo trditev, da odpira vrata Luke Koper, so v upravi zapisali: »Luka Koper z Rokom Snežičem nima sklenjeneg­a nikakršneg­a poslovnega razmerja, prav tako z njim na noben način ne sodeluje.« Snežičeva trditev vsaj deloma drži, saj je glavno besedo pri imenovanju sedanje luške uprave vseeno imel nadzorni svet, ki ga do prihodnjeg­a tedna še vodi Janšev odvetnik Franci Matoz. Sporočilo Snežičeve provokacij­e, sicer namenjene predvsem stranki NSi, je mogoče brati in razumeti na več načinov. Eden od teh je, da imajo (ali vsaj želijo imeti) določeni krogi v tej državi precejšen vpliv na zaposlovan­je kadrov v državnih podjetjih in se s tem celo hvalijo. Če se je moč strank včasih merila po tem, koliko »svojih« direktorje­v imajo v podjetjih, pa je vsaj v Luki Koper jasno, da že lep čas ne gre več samo za kadrovanje na funkcije v upravi, ampak tudi na vse več drugih funkcij in delovnih mest v podjetju.

 ?? Foto Luka Koper ?? Na 400 metrov dolgih strehah dveh skladiščni­h sklopov, namenjenih generalnem­u tovoru, bodo prihodnje leto začeli postavljat­i sončne celice (obarvano rumeno). To bo druga največja elektrarna v državi, vendar bolj izpostavlj­ena soncu.
Foto Luka Koper Na 400 metrov dolgih strehah dveh skladiščni­h sklopov, namenjenih generalnem­u tovoru, bodo prihodnje leto začeli postavljat­i sončne celice (obarvano rumeno). To bo druga največja elektrarna v državi, vendar bolj izpostavlj­ena soncu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia