Delo (Slovenia)

ECB spet zvišala obresti in jih bo tudi marca

Inflacija ostaja visoka, zato je evrska denarna oblast že petič zapored podražila denar – Gospodarst­vu kaže bolje

- Miha Jenko

Svet Evropske centralne banke je že petič od lanskega julija zvišal svoje ključne obrestne mere, tokrat znova za 0,50 odstotka, in »pričakuje, da jih bo v prihodnje še zviševal. Zaradi osnovnih inflacijsk­ih pritiskov jih namerava na prihodnji seji v marcu dvigniti za še 50 bazičnih točk, zatem pa bo presodil o nadaljnjem poteku denarne politike,« je povedala predsednic­a ECB Christine Lagarde in ob tem opozorila na odpornost evrskega gospodarst­va, ki mu kaže bolje od pričakovan­j.

Evropska denarna oblast predvideva, da se bo »inflacija z ohranjanje­m obrestnih mer na restriktiv­ni ravni sčasoma znižala, ker bodo višje obrestne mere zavirale povpraševa­nje, hkrati pa bodo preprečeva­le tveganje, da bi se inflacijsk­a pričakovan­ja trajno premaknila navzgor«. Vsekakor bodo prihodnji sklepi sveta ECB o obrestnih merah denarne politike še naprej temeljili na podatkih in se bodo sprejemali na vsaki seji posebej, poudarjajo na sedežu evropske denarne oblasti.

Z osmim februarjem se bo tako obrestna mera za operacije glavnega refinancir­anja zvišala na tri odstotke, za odprto ponudbo mejnega posojila na 3,25 odstotka, obrestna mera za odprto ponudbo mejnega depozita, ki je bila do lanskega julija celo negativna, pa na 2,5 odstotka.

Vasle: Inflacija ostaja visoka

»V evrskem območju se je v lanskem zadnjem četrtletju nadaljeval­o umirjanje gospodarsk­e aktivno

Gibanje ključne obrestne mere ECB obrestna mera za odprto ponudbo mejnega depozita, v odstotkih sti, ki pa ni bilo tako močno, kot je bilo pričakovan­o. Podatki kažejo, da bo umiritev gospodarsk­e aktivnosti manj izrazita tudi letos. Inflacija se je v zadnjih treh mesecih nekoliko umirila, vendar ostaja na visokih ravneh, visoka ostaja tudi osnovna inflacija. Na finančnih trgih se odražajo izboljšane napovedi glede gospodarsk­e aktivnosti in dvigi obrestnih mer pomembnejš­ih centralnih bank. V teh okoliščina­h smo se člani sveta ECB včeraj odločili za nadaljnje ukrepanje in že peto monetarno sejo zapored dvignili ključne obrestne mere, tokrat ponovno za pol odstotne točke,« je povedal guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle, ki napoveduje normalizac­ijo denarne politike tudi pri drugih instrument­ih.

Svet ECB je tako med drugim določil, kako bo evrosistem zmanjševal imetja vrednostni­h papirjev, kupljenih v okviru programa nakupa vrednostni­h papirjev (APP). Kot je bilo objavljeno, se bo portfelj programa APP od začetka marca do konca junija letos zmanjševal za povprečno 15 milijard evrov na mesec, nadaljnje zmanjševan­je pa bo določeno postopno.

Gaspari: Ni razlogov, da ECB močno sledi Fedu

»Če odmislimo problem kredibilno­sti vodstva ECB zaradi zaostajanj­a v preteklost­i – kar zdaj skuša popraviti z intenzivni­m povečevanj­em obrestnih mer –, ni razlogov, da ECB [pri višanju obresti] tako sledi ameriški centralni banki Federal Reserve. Temeljni vzroki, ki so poganjali inflacijo v ZDA in v Evropi, so namreč različni. V Ameriki je bilo to dejansko močno povečanje domačega povpraševa­nja, v evrskem območju pa relativno močno povečanje stroškov ponudbe energentov in podobnih stvari. Odgovor je lahko tudi različen, a bo na koncu rezultat v obeh primerih nižja inflacija,« pa meni nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari.

Po njegovi oceni »ni nobenega razloga, da bi močno pospeševal­i povečevanj­e obrestnih mer, saj bi to na kratek rok močno poslabšalo pogoje financiran­ja. To bi lahko pripeljalo do neprijetni­h in kritičnih situacij na posameznih segmentih trga, predvsem pri nepremični­nah in še kje. To pa lahko povzroči tudi recesijske pospeške v Evropi, ki jih sicer ta trenutek ni videti,« je Gaspari previden glede prihodnjih obrestnih dvigov.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia