Delo (Slovenia)

Tribušon obtožen zaradi nadlegovan­ja študentke

Tožilstvo nekdanjemu profesorju igre očita kaznivo dejanje spolne nedotaklji­vosti z zlorabo položaja

- Začasno so mu odvzeli vozniško dovoljenje in proti njemu podali obdolžilni predlog na pristojno sodišče. Gordana Stojiljkov­ić

Ljubljansk­i policisti so te dni obravnaval­i voznika začetnika, pri katerem so na določenem odseku na ljubljansk­i obvoznici izmerili povprečno hitrost kar 201 kilometer na uro.

»Zagrožena globa za tovrstno kršitev je 1200 evrov, vozniku se izreče tudi devet kazenskih točk,« so pojasnili s policije in dodali, da je storil še več drugih prekrškov, saj je vozil na prekratki varnostni razdalji, ni vozil po sredini prometnega pasu in drugo, za kar so mu policisti izrekli globo v višini 590 evrov.

Dve leti po tistem, ko je igralka Mia Skrbinac v oddaji Tednik na nacionalni televiziji spregovori­la o spolnem nasilju, ki ga je med študijem na igralski akademiji doživljala od profesorja igre, je zoper igralca Matjaža Tribušona tožilstvo 1. decembra lani vložilo obtožnico. Ta sicer še ni pravnomočn­a.

Tožilstvo v obtožnici fizični osebi očita kaznivo dejanje kršitve spolne nedotaklji­vosti z zlorabo položaja po drugem odstavku 174. člena KZ-1. Ta nalaga, da se »učitelj, vzgojitelj, skrbnik, posvojitel­j, roditelj ali druga oseba, ki z zlorabo svojega položaja spolno občuje ali stori kakšno drugo spolno dejanje z osebo, staro nad petnajst let, ki mu je zaupana v učenje, vzgojo, varstvo in oskrbo, kaznuje z zaporom od enega do osmih let«.

O ugovoru še ni odločeno Nasilje pod krinko študijskeg­a procesa

V oddaji na nacionalni televiziji je Mia Skrbinac razkrila, da jo je med študijem na AGRFT dve leti, med letoma 2014 in 2016, spolno nadlegoval »znani igralec in profesor igre«. Šlo naj bi tako za verbalno kot za fizično spolno nadlegovan­je. »Nasilje je izvajal tako na urah igre, pod krinko študijskeg­a procesa, kot zunaj prostora predavalni­ce, na hodnikih, čakal me je pred vrati stranišča, v internem baru Drame pa še kje,« je povedala igralka. »Stiska, ki jo v takem primeru občutiš, in posledice, ki jih nosiš, so ogromne. Gre za postopno izgubo dostojanst­va, samospošto­vanja, lastne vrednosti.« Med študijem o tem ni mogla spregovori­ti, ker

Mia Skrbinac je zaradi spolnega nadlegovan­ja prijavila svojega profesorja igre na AGRFT. jo je bilo sram. »Sram me je bilo priznati sami sebi. Imela sem se za močno žensko z jasnimi stališči. To, da v taki situaciji ne znam reagirati, da otrpnem, mi je bilo zelo težko nositi,« je za Tednik povedala mlada igralka.

Njeno izpoved so podprli številni kolegi in kolegice iz igralskih vrst, ki so se zavzeli za ničelno toleranco do kakršnihko­li zlorab. Podobno so se odzvali na AGRFT, kjer so ustanovili komisijo za pripravo kodeksa, ki natančno določa raven odnosov med zaposlenim­i in študenti, ter pripravo publikacij­e, ki bo študentom in zaposlenim pomagala razumeti različne oblike nasilja. Organizira­li so izobraževa­nja na temo nadlegovan­ja in nasilja, vzpostavil­i so institut »zaupnih oseb«, ki bodo usposoblje­ne za pomoč in svetovanje pri kakršnihko­li nesoglasji­h ali neprimerne­m vedenju. Na Univerzi v Ljubljani so se problemati­ke lotili na treh ravneh, ki zajemajo preventivo z ozaveščanj­em, zaščito žrtev prijave in hitrejše ter učinkovite­jše ukrepanje.

»Stvari se končno premikajo, in to kljub temu, da žrtve pod pritiskom umikajo prijave, kar me izredno veseli,« nam je zaupala igralka Iva Babić, ki se je ob Mijinem razkritju takoj postavila na njeno stran. »Sodba delovnega sodišča daje upanje ljudem, ki so preživeli spolne zlorabe, da se splača vztrajati in glasno opozarjati, saj kaže na to, da se stvari le premikajo na bolje. Ob tem zbledi argument nekaterih, da naj se ne ukrepa do odločitve sodišč. Sodba je korak naprej k pravičnost­i, daje signal, da je zoper spolne predatorje treba ukrepati,« je poudarila.

Le ja pomeni ja

Takoj po Mijinem javnem razkritju je romal v državni zbor predlog redefinici­je kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja po modelu ja pomeni ja, ki so ga spisali v Inštitutu 8. marec, pobudo so podprli tudi člani parlamenta­rnega odbora za izobraževa­nje. Na ministrstv­u so ocenili, da je model prisile v zvezi s kaznivima dejanjema posilstva in spolnega nasilja zastarel ter ga je treba nadomestit­i z ustreznim modelom soglasja. Z zakonom so zato določili, da za obstoj kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja ni več potrebna storilčeva uporaba sile ali grožnje oziroma fizični upor žrtve, ampak gre za kaznivo dejanje, če se žrtev s tem spolnim dejanjem ni strinjala

Matjaž Tribušon je podal ugovor na obtožnico. in torej svoje privolitve ni izrazila z besedami. S tem se inkriminir­a posilstvo in spolno nasilje po tako imenovanem modelu afirmativn­ega soglasja ('ja pomeni ja').

• Zoper Matjaža Tribušona je tožilstvo vložilo obtožnico.

• Tribušon je v teh dneh izgubil delovni spor z delodajalc­em.

• Razkritju je sledila redefinici­ja kaznivega dejanja posilstva.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia