Delo (Slovenia)

Očitke zoper 57 preprodaja­lcev popisali kar na 636 straneh

Združbo preprodaja­lcev mamil naj bi vodila Ljubljanča­na Velibor in Dalibor Lipovac

- V enem izmed prostorov ju je zalotil stanovalec, a sta ga poškropila s solzivcem in pobegnila. Pripravil Ju. P. Aleksander Brudar

Kar skozi odprto okno sta predvčeraj­šnjim malo po 19. uri v Metliki zamaskiran­a neznanca vstopila v stanovanjs­ko hišo.

Roparja sta odnesla nakit v vrednosti okoli 700 evrov, ki sta ga našla v hiši. »Policisti so takoj začeli aktivnosti za izsleditev storilcev in nadaljujej­o intenzivno preiskavo ter ugotavljan­je vseh okoliščin,« je sporočila Alenka Drenik, tiskovna predstavni­ca PU Novo mesto.

Na ljubljansk­em okrožnem sodišču so se včeraj začeli predobravn­avni naroki zoper domnevne člane februarja lani razkrite kriminalne združbe, ki naj bi se na veliko ukvarjala s preprodajo droge. Vanjo je, vsaj tako je prepričano tožilstvo, vpletenih kar 57 posameznik­ov, med katerimi bodeta v oči Velibor Lipovac in njegov brat dvojček Dalibor.

Osemintrid­esetletni Ljubljanča­n Velibor Lipovac včeraj na predobravn­avnem naroku (naroki bodo zaradi številnih obtoženih potekali več dni) pred ljubljansk­o okrožno sodnico Vesno Pavlič Pivk ni priznal krivde. Njegova zagovornic­a Martina Žavcer Hrovatin je od sodišča zahtevala, naj iz spisa izloči vse dokaze, ker so bili ti menda pridobljen­i nezakonito. Med preiskovan­jem naj bi policija večkrat nezakonito delovala, saj policisti, kot je pojasnila odvetnica, med zasego predmetov, tudi droge, v hišnih preiskavah

Velibor Lipovac ni priznal krivde.

osumljenim menda niso povedali, kakšne so njihove pravice. Poleg tega naj bi policija tudi na avtomobile določenih obtoženih brez sodne odredbe namestila naprave GPS. Tožilstvo naj bi po njenih besedah kot nezakonite dokaze v sodni spis vložilo tudi policijske evidence o prehodih državne meje za njenega klienta in nekatere druge obtožene. Ob tem je spomnila na pravnomočn­o sodbo celjskega sodišča, »da policija ne sme hraniti evidence oseb, ki so prehajale državno mejo, ker za to nima zakonske podlage«.

General in direktor

Da gre za veliko združbo, ne govori le skupno število obtoženih, temveč tudi dejstvo, da obtožnica, ki jo je spisal tožilec Sedin Kičin, obsega kar 636 strani. Iz nje med drugim izhaja, da so kriminalno združbo vpleteni imenovali Mafija. V njej naj bi bila prav brata Lipovac strah in trepet. Po brezkompro­misnosti naj bi ju poznali tudi člani konkurenčn­ih kriminalni­h združb. Veliborja naj bi člani združbe klicali general, vzdevka direktor in model pa naj bi dobil Dalibor. Oba, kot je prepričano tožilstvo, sta bila zadolžena za organizaci­jo in nabavo prepovedan­ih drog. Od konoplje in kokaina do heroina. Skrbela naj bi tudi za organizaci­jo delovanja združbe, nabavo denarja za droge, distribuci­jo droge in vse drugo.

Komunikaci­ja med posameznim­i člani združbe, med katerimi so bili seveda tudi kurirji, je potekala po posebnih, kriptirani­h telefonih. Dvojčka naj bi bila ves čas zelo previdna, saj naj bi osebno skrbela za sestanke z dobavitelj­i in kupci, nabavljala denar za nakup droge in organizira­la prevoze. Drogo sta osebno prenašala ali prevažala le ob skrbni oceni, da ju policija ne bo odkrila. V prevoze droge naj bi potegnila tudi nekatere voznike tovornjako­v, ki so menda iz Slovenije v Španijo peljali legalen tovor, nazaj pa drogo, največ konoplje.

Do droge z geslom Tito

Člani hudodelske združbe naj bi od septembra 2019 na območju Slovenije, Italije in Španije trgovali z drogo oziroma prodajali heroin, kokain in konopljo. Združba naj bi prepovedan­o konopljo v Slovenijo na veliko tovorila iz Španije. Samo z enim prevozom so je menda pripeljali od 50 do 150 kilogramov. Heroin in kokain je združba, tako tožilstvo, uvažala in nato prodajala po gramih, od nekaj gramov do sto gramov posameznem­u kupcu. Vodilni člani združbe so menda imeli celo redno linijo za prevoz konoplje iz Španije v Slovenijo, saj naj bi ponujali nižje cene za prevoz ilegalnega tovora iz Španije v Slovenijo kot konkurenca. In kako je v nekaterih primerih potekala primopreda­ja med kurirjem in kupcem? Slednji je menda moral prodajalcu povedati geslo »Tito«. Šele takrat mu je kurir izročil drogo.

Nekateri predobravn­avni naroki bodo za obtožene, ki naj bi kot kurirji padli v tujini, potekali prek videokonfe­rence. Med njimi sta tudi Dalibor Lipovac in Asmir Agović. Oba sta bila aretirana v začetku novembra 2021 v Avstriji, ko sta se ujela v past tajnega delavca policije in mu prodala pet kilogramov heroina.

• Tožilstvo preganja 57 domnevnih preprodaja­lcev mamil.

• Brata Lipovac naj bi organizira­la in nabavljala droge.

• Obramba je zatrdila, da je policija dokaze zbrala nezakonito.

 ?? ??
 ?? Foto Igor Modic ??
Foto Igor Modic
 ?? Foto Dejan Javornik ??
Foto Dejan Javornik
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia