Delo (Slovenia)

Življenje takšno, kakršno pač je

Jubilejno 200. številko časnika so pospremili z razstavo, ki bo v Galeriji Kresija na ogled do 14. februarja

- So naslovili razstavo, s katero so naznanili tudi dvestoto številko tega prvega, skoraj polnoletne­ga časnika z ulice pri nas.

Dvesto naslovnic in pod njimi ležišče, zasilno narejeno na podlagi iz kartona. S to vodilno podobo, ob kateri so nanizane zgodbe, napisane na roko na večkrat preloženih lističih papirja, koščkih kartona ali prtičkih, se v Galeriji Kresija predstavlj­a časopis Kralji ulice. 200 korakov do oblakov

Simona Bandur

Še povsem sveže izvode dvestote številke je v sredo dopoldne na sedežu društva Kralji ulice na Pražakovi v Ljubljani v nahrbtnik spravila Špela Blatnik, ki se uvršča tako med redne avtorje kot tudi redne prodajalce tega zdaj že legendarne­ga časopisa. Koliko izvodov vzame, se kot drugi prodajalci – kakih 150 je rednih – odloča sproti – glede na trenutno inančno stanje pa tudi vreme in navsezadnj­e razpoložen­je, kot nekoliko zadržano pove. Bistveno bolj se ji razsvetli obraz in steče beseda ob vprašanju, ali je za to številko pripravila kakšen prispevek. Seveda, dva, vzklikne, in začne hitro listati po časopisu.

Cesta, droge, alkohol

Roka roko umije je naslovljen­o njeno razmišljan­je o tem, kaj ji pomenijo Kralji ulice, in v njem razkrije tudi svoje življenjsk­e okoliščine. »Sem nezaposlji­va invalidka na socialni podpori,« med drugim piše 38-letna sogovornic­a. Ob pogledu na mlado, naličeno in lepo urejeno žensko, kot so številne druge, je težko dojeti, da so za njo tako težke preizkušnj­e. »To ti naredijo cesta, droge, alkohol. Zaradi tega sem pristala na invalidske­m vozičku,« pripoveduj­e. S Kralji ulice sodeluje približno deset let. Sprva, takrat še neredno, je časopise prodajala, da je dobila denar za drogo in alkohol.

Zdaj ne pije in ne jemlje drog, tudi na invalidske­m vozičku ni več, a zdrava nikoli ne bo. »Ker na črno ne želim delati, redna služba pa zaradi zdravstven­ih težav ne pride v poštev, sem v ponujanju časopisa našla način legalnega zaslužka, ki mi omogoča redno plačevanje položnic in še mnogo več,« piše v Kraljih ulice. »Sem oseba, ki nujno potrebuje vnaprej določeno strukturo dneva, in udejstvova­nje v društvu mi to omogoča,« razmišlja stalna sodelavka uredništva, ki tudi uvaja nove prodajalce na terenu, sodeluje v raznih razpravah o brezdomstv­u, vodi ture Nevid(e) na Ljubljana … Trenutno je nastanjena v bivalni enoti, a ta ni prilagojen­a invalidom, zato se bori za ustreznejš­o. Tudi s pisanjem, kajti če piše, kot pravi z nasmehom, tudi prodaja časopisa bolj steče.

Na stotine avtoric in avtorjev

Špela Blatnik je ena od osmih rednih sodelavcev, ki so navedeni v kolofonu časopisa, a množica sodelujoči­h, ljudi, ki pustijo odtis v

Kraljih ulice, je bistveno večja.

V 200. številki je uredništvo predstavlj­eno na kar šestih straneh, lani so sodelovali z okoli 330 avtoricami in avtorji, je povedal odgovorni in izvršni urednik časnika Jean Nikolič, ki to vlogo opravlja od leta 2018. Kot urednik si prizadeva predvsem, da ostane časopis zvest ideji, na podlagi katere je leta 2005 nastala poskusna številka: ozaveščanj­e javnosti in predvsem dati glas socialno izključeni­m. »O njih vedno govorijo drugi, tukaj pa imajo možnost o sebi spregovori­ti sami,« poudari odgovorni urednik. Pri vsebini pa je vodilo čim več življenjsk­ih izkušenj, nobenih reklam in nobene politike. »Poskušamo se držati tem, ki jih v drugih časopisih ni. Mi si to preprosto lahko privoščimo,« dodaja. »To je neolepšano življenje, življenje takšno, kakršno je.«

Prvi ulični časopis (in z njim društvo) je sicer plod terenske akcije osmih študentk socialne pedagogike, ki so se s svojo pro

Ker na črno ne želim delati, redna služba pa zaradi zdravstven­ih težav ne pride v poštev, sem v ponujanju časopisa našla način legalnega zaslužka, ki mi omogoča redno plačevanje položnic in še mnogo več.

Špela Blatnik

fesorico pri izbirnem predmetu odločile, da bodo 24 ur preživele na cesti, z brezdomci, in pokušale spoznati njihov način življenja. Prva urednica je bila socialna pedagoginj­a Špela Razpotnik, ki je še danes ena od treh članov uredniškeg­a odbora, prva številka je izšla v 800 izvodih, ki so takoj pošli, in prav to nepričakov­ano veliko zanimanje javnosti je dalo ustvarjalc­em časopisa pogum za nadaljevan­je, kakor so med drugim zapisali ob razstavi 200 korakov do neba.

Od takrat se je v časopisu zvrstilo na tisoče prispevkov, ki so jih ustvarili kraljice in kralji ulice, ki so tudi sami poimenoval­i svoj časnik. Delček ustvarjaln­osti, ki jo porodita ulica in odrinjenos­t na rob družbe, je mogoče ujeti na razstavi, kjer so nanizani posamezni prispevki, kakršne dobijo v uredništvo – napisani na koščke papirja, ali kartona, ali morda še kakšen drug material. »Naš cilj na razstavi ni bil prikazati kronologij­o Kraljev ulice, ampak predvsem raznoliko skupnost ustvarjalc­ev, ter pokazati, kako časopis sploh nastaja,« pravi Jean Nikolič.

Zlasti so želeli opozoriti na številne talente, ki se skrivajo med njimi, in navsezadnj­e na številne zunanje sodelavce, kot so slikarka in ilustrator­ka Lea Mihalič ter fotograinj­a Nada Žgank, Špela Blatnik, ulice

Kraljev ilustrator­ka in oblikovalk­a Samira Kentrić, ki je zasnovala tudi naslovnico in zadnjo stran tokratne številke. Slednji sta, kot doda Nikolič, zelo pomagali pri pripravi razstave. Veliko ilustracij, objavljeni­h tako v časopisu kot izobešenih na razstavi, pa je prispelo tudi »izza rešetk«.

Cene papirja pestijo tudi kralje

Zapisi, ki jih dobijo, so velikokrat težko berljivi, vendar si jih prizadevaj­o za tiskano obliko pripraviti tako, da imajo bralno vrednost, a so še vedno avtentični. Do zdaj samo enkrat niso izšli, aprila 2020, zaradi jasnega vzroka: pandemije covida-19. Takrat so bili celo Kralji ulice samo v spletni različici. »Ni

 ?? Foto Črt Piksi ?? Ob časopisu je leta 2005 nastalo tudi društvo, ki pomaga brezdomnim in drugim ljudem, odrinjenim na rob družbe.
Foto Črt Piksi Ob časopisu je leta 2005 nastalo tudi društvo, ki pomaga brezdomnim in drugim ljudem, odrinjenim na rob družbe.
 ?? Foto Jean Nikolič ?? ena od rednih sodelavk in prodajalk
Foto Jean Nikolič ena od rednih sodelavk in prodajalk
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia