Delo (Slovenia)

Šov na ledu – z akrobati in olimpijski­mi prvaki

Osem desetletij najbolj priljublje­ne drsalne revije na ledu, ki ima tudi številno evropsko občinstvo

- Milan Ilić

Holiday on Ice, najbolj znan svetovni šov plesalcev in akrobatov na ledu, se je po pandemiji vrnil k zvesti publiki. Januarja letos si je njegovo predstavo Supernova ogledalo občinstvo v Avstriji, najprej v Innsbrucku, nato na Dunaju.

Potem je sedem velikih kontejners­kih tovornjako­v opremo odpeljalo v Francijo, kjer bo predstava gostovala od 3. februarja do 30. aprila, najprej v pariški dvorani Le Dome, nato pa še v 21 večjih francoskih mestih. Sočasno drugi ansambel Holiday on Ice prikazuje drugo predstavo, A New Day, v 11 nemških mestih, vključno z največjimi v državi, Berlinom, Hamburgom in Münchnom.

Supernova občinstvo popelje iz polarnega sveta v daljne galaksije. »Ta predstava je hommage ledenemu polarnemu svetu pa tudi vesolju z vsemi njegovimi zvezdami, ki ga predstavlj­amo z osupljivo scenograij­o, inovativno tehniko in zelo zahtevno koreograij­o. V našo predstavo, v kateri res sneži, peljemo občinstvo v čudovito galaksijo in mu prikažemo večbarvni severni sij, ki ostane v spominu,« pravi Robin Cousins, režiser in kreativni direktor Supernove. Cousins je bil tudi sam vrhunski umetnostni drsalec, ki je leta 1980 na zimskih olimpijski­h igrah v Lake Placidu osvojil zlato medaljo in istega leta postal svetovni prvak v Göteborgu. S skupino Holiday on Ice sodeluje že dolgo,

Konec letošnjega leta bo minilo 80 let od prve predstave. Bilo je 25. decembra 1943 v mestu Toledo v ameriški zvezni državi Ohio.

kot plesalec in nato kot koreograf, doslej v 18 različnih predstavah.

Seveda je kostumogra­ija pri tovrstnih predstavah izjemno pomembna. Oblačila umetnikov, ki nastopajo v Supernovi, je oblikoval italijansk­i oblikovale­c in ilustrator Stefano Canulli, ki že tri desetletja intenzivno sodeluje z znano modno znamko hierry Mugler in ima bogate izkušnje tudi z odrskimi predstavam­i. Med drugim je bil kostumogra­f za nekatere predstave Cirque de Soleil, ki neguje podobo najbolj razkošnega cirkusa na svetu. Canulli najprej ustvari skice kostumov, ki morajo biti vizualno privlačni, ne smejo motiti plesalcev in morajo prenesti razmere na odru, sneg itd. Njegove skice in risbe kostumov so umetniška dela, ki so med drugim bila razstavlje­na v znamenitem newyorškem Muzeju moderne umetnost.

A New Day, druga aktualna predstava skupine Holiday on Ice (zdaj na turneji po Nemčiji), je tehnično in umetniško najzahtevn­ejša doslej. Opisuje čustveno zgodbo Avrore, ženske iz dolgočasne­ga, brezbarvne­ga domišljijs­kega sveta, ki spozna Adama. Ta ji predstavi lepoto in raznolikos­t našega sveta, zato Avrora beži iz prejšnjega sveta, katerega temne sile jo poskušajo zvabiti v preteklost in ji onemogočit­i novo življenje.

Publika Holiday on Ice uživa v plesni in akrobatski koreograij­i umetnikov ter scenograij­i in kostumogra­iji. Na nekaterih predstavah v Nemčiji sta glavni zvezdi Gabriella Papadakis in Guillame Cizeron, petkratna svetovna, sedemkratn­a evropska prvaka in olimpijska zmagovalca v umetnostne­m drsanju na olimpijski­h igrah na Kitajskem leta 2022. Koreograij­o za New Day je ustvaril Nathan Clarke, ki je bil med drugim glavni koreograf zaključne slovesnost­i na olimpijski­h in paralimpij­skih igrah v Londonu 2012, ko so nastopili Rihanna, Coldplay, Jay-Z, Queen in številne druge odrske zvezde. Kostumogra­ka predstave je Silvia Aymonino, ki je oblikovala 300 različnih kostumov za tri ducate plesalcev. Aymoninova je bila med drugim kostumogra­inja otvoritven­e slovesnost­i ZOI v Torinu leta 2006. Režiser predstave A New Day je Francesco Negrin, slovit po produkcija­h za velike operne hiše in druge velike scene.

Holiday on Ice so znana znamka že desetletja in marsikdo misli, da gre za revijo na ledu za starejše generacije, a ni čisto tako.

Spektakel za vse generacije

Holiday on Ice so znana znamka že desetletja in marsikdo misli, da gre za revijo na ledu za starejše generacije, a ni čisto tako. Če ne bi nenehno privabljal­a novega, mlajšega občinstva, ne bi zdržala osem desetletij.

To je bilo v časih druge svetovne vojne, v kateri so bili razviti prenosni sistemi za izdelavo umetnega ledu, pa so od sredine 40. let lahko imeli turneje s predstavam­i na ledu. Podjetnik Morris Chalfen je videl poslovno priložnost in leta 1945 kupil večino podjetja Holiday on Ice. V nekaj letih po drugi svetovni vojni je predstava postala znana v ZDA, pa tudi v Srednji in Južni Ameriki. Od leta 1951 je na turnejah po Evropi. Leta 1959 je bila to ena prvih zahodnih odrskih turnej v takratni ZSSR, nato pa tudi v še nekaterih vzhodnoevr­opskih socialisti­čnih držav za železno zaveso. Chalfen je večino svojih delnic v podjetju Holiday on Ice prodal sredi 60. let. Leta 1996 je Holiday on Ice kupilo znano nizozemsko medijsko podjetje Endemol. Leta 2005 so bile vse odrske produkcije Endemola združene v podjetje STE, ki ga je pred tem ustanovil nizozemski glasbeni, gledališki in ilmski

Tudi Katarina Witt

V osmih desetletji­h obstoja je revija Holiday on Ice gostovala v 630 mestih v 80 državah na petih celinah. Do zdaj je imela več kot sto različnih predstav z več kot 55.000 nastopi pred skupno 330 milijoni gledalcev. Zato je vpisana v Guinessovo knjigo rekordov kot »najbolj obiskana predstava na ledu«. Med skupaj več kot 6500 mojstri plesa na ledu, ki so doslej nastopili za Holiday on Ice, so številni dobitniki medalj v umetnostne­m drsanju in plesih na ledu s svetovnih prvenstev in zimskih olimpijski­h iger. Med njimi je bila poleg omenjenih tudi Katarina Wit (na fotograiji), dobitnica dveh zlatih olimpijski­h kolajn, štirih zlatih medalj na svetovnih prvenstvih in sedemkratn­a evropska prvakinja. Witova je svojo prvo zlato kolajno na olimpijski­h igrah osvojila leta 1984 v Sarajevu, ko je bil Slovenec Jure Franko srebrn v veleslalom­u. Tudi številne glasbene zvezde so delale za Holiday on Ice, na primer Phil Collins, ki je naredil nove aranžmaje nekaterih svojih uspešnic za predstavo Festival leta 2010, ali Sarah Connor, ki je komponiral­a nekaj pesmi za predstavo Speed. producent Joop van den Ende. Od leta 2016 je Holiday on Ice v lasti nemškega podjetja CTS Eventim, svetovnega giganta za prodajo vstopnic za odrske, športne in druge prireditve, ki je tudi lastnik številnih podjetij za organizaci­jo odrskih nastopov.

 ?? Fotografij­e promocijsk­o Gradivo ?? Publika Holiday on Ice uživa v plesni in akrobatski koreografi­ji umetnikov, a tudi scenografi­ji in kostumogra­fiji.
Fotografij­e promocijsk­o Gradivo Publika Holiday on Ice uživa v plesni in akrobatski koreografi­ji umetnikov, a tudi scenografi­ji in kostumogra­fiji.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia