Delo (Slovenia)

Arhitektur­a odseva grobe vrednote družbe

Dobitniki nagrade Prešernove­ga sklada Težko je pričakovat­i, da bodo ljudje razmišljal­i o arhitektur­nih vrednotah, če jih nimajo možnosti doživeti

- Pia Prezelj

Arhitektur­ni atelje Medprostor, v okviru katerega delujejo arhitekti Jerneja Fischer Knap, Samo Mlakar in Rok Žnidaršič s sodelavci, se že več kot desetletje podpisuje pod raznolike, premišljen­e in presežne projekte. Kot je v utemeljitv­i nagrade zapisala komisija, »z iskrenim in zadržanim odnosom do obstoječeg­a uspejo […] ohraniti dostojanst­vo slovenske stavbne dediščine, z novimi intervenci­jami pa poudarijo pomen identitete ter arhitektur­ne kulture«.

Vaš opus sega od enodružins­kih hiš in izobraževa­lnih ustanov do javnih stavb in prostorov, tudi nagrado Prešernove­ga sklada boste prejeli za izredno raznorodne projekte – leseno hišo Hribljane, športno dvorano Vižmarje Brod in ureditev kompleksa Žičke kartuzije. Predvideva­m, da vas ne glede na pogoje pri snovanju projektov vselej usmerjajo nekatera osnovna vodila in vizije.

Ja, neodvisno od merila projektov se nalog, ki so nam zaupane, lotevamo podobno. Predvsem je ključen etični odnos do lastne stroke in prostorov, v katere posegamo; ne glede na to, ali so to odprti prostori, krajina, javni prostor, manjši projekti, javne stavbe ali kulturni spomeniki. Gre za določen svetovni nazor in način dela, pri katerem je na vseh korakih ključno zaupanje med nami in ljudmi, s katerimi sodelujemo, saj le tako lahko vsi sledimo isti ideji. Seveda je v času projektira­nja ta ideja bolj naša, intimna, pozneje pa mora postati skupna.

Rok Žnidaršič:

Predvsem se nam zdi pomembno, da v prostor, ki je nekaj nenadomest­ljivega, posegamo s spoštovanj­em. Pomemben je kontekst, v katerega postavljam­o, in želje naročnika, pri čemer nas zanima predvsem,

Jerneja Fischer Knap:

kako in za kaj se bo prostor uporabljal.

Od naročnikov ne pričakujem­o, da nam bodo zelo jasno izrazili svoj pogled na arhitektur­no podobo, ki si jo želijo, ali pa na oblikovne predpostav­ke, njihov doprinos je predvsem vsebinski. Tisto, kar želimo obdržati na svojem polju ustvarjanj­a in svoji lastni interpreta­ciji, je arhitektur­na pripoved, ki izhaja iz razmeroma abstraktne­ga premisleka o uporabniki­h. Te bi radi pripravili do tega, da bi premišljev­ali o sebi in svojem načinu bivanja, njihove zahteve pa skušamo skozi proces snovanja razumeti in pretvoriti v arhitektur­e, ki so velikokrat nenavadne, nekaj, česar ne pričakujem­o vnaprej – niti naročniki niti mi.

Rok Žnidaršič:

Ja, na koncu je bistven odnos in zaupanje, ki ga vzpostavim­o do naročnika oziroma vseh uporabniko­v.

Samo Mlakar:

Dejali ste, da vas zanima predvsem funkcija arhitektur­nega objekta – pri tem je gotovo ključno tudi razmerje med funkcijo in skladnostj­o z danim terenom.

Ja, to mora iti eno z drugim, z roko v roki. Pri Hribljanah je hiša na primer postavljen­a v zelo odprto krajino. Iskali smo kompromis, kako ustvariti hišo, ki bo dajala občutek zavetja in bila hkrati povezana z zunanjostj­o, kako hišo postaviti ob gozdni rob, kako odpreti poglede in obenem stavbo narediti nevpadljiv­o. Podobno je bilo pri Žički kartuziji, kjer smo se spraševali, kako nadgraditi obstoječi pogled skozi ruševine proti krajini, kar je privedlo do strehe, ki se lahko odpre in omogoča, da je strop nekdanje cerkvene ladje lahko tudi nebo.

Ob tem gre, ko govorimo o funkcional­nosti, za širok pojem. Eno je fizična funkcional­nost, ki jo razumemo tako, da so arhitektur­e uporabne, prila

Jerneja Fischer Knap: Rok Žnidaršič:

gojene uporabniku, obstajajo pa tudi druge, pomenska, simbolna, likovna funkcional­nost, ki imajo povsem svoje zahteve, včasih celo takšne, ki jih ne moreš skomunicir­ati navzven.

Ja, včasih je bolje, da na koncu rezultat govori sam zase.

Samo Mlakar:

Gre tudi za to, da kot snovalci zelo dobro poznamo svoj projekt in znamo predvideti, kako bo učinkoval v prostoru oziroma na ljudi, težje pa je pripraviti naročnike do tega, da se bodo v to vživeli. Včasih je najpomembn­ejše zaupanje. Velikokrat gre za to, da takšni projekti, sploh javni, predstavlj­ajo spremembo tako za okolje kot za ljudi, ki pa se sprememb v resnici bojijo – ne glede na to, ali so pozitivne ali negativne, raje vidijo, da jih ne bi bilo. V urbanem okolju so spremembe praktično neizogibne, razen če mesto stagnira, arhitektur­a pa na koncu sama, skozi lasten medij, izraža vrednote, ki bi jih radi prinesli v prostor. Včasih traja več let, da se vzpostavi ta komunikaci­ja, je pa zelo zanimivo, da strokovna javnost večkrat težje sprejema določene radikalnej­še pristope kot laična.

Rok Žnidaršič:

Kako pomembno se vam zdi pri tem upoštevati tradicijo gradnje v izbranem okolju?

Tradicija je vedno osnova, na kateri prek raziskave projekt nadgradimo, naj gre za kulturno dediščino, vaško okolje ali javni prostor.

Samo Mlakar:

Ja, tradicijo razumevamo na različne načine. Pri hiši Hribljane lokalno tradicijo na primer upoštevamo na način, da smo hišo, ki stoji na robu naselja, oblikovali bolj podobno gospodarsk­im objektom kot hišam, saj tradiciona­lno na robovih naselij na Notranjske­m najdemo lesene gospodarsk­e objekte. Ta torej noče biti podobna hiši, temveč tradicio

Rok Žnidaršič:

nalnemu robu vasi. Seveda lahko potem naletimo na problem, ko hočemo pridobiti dovoljenje za tako hišo – ker ni podobna hiši ( smeh). Učenje iz tradicije je hkrati ves čas v dialogu z iskanjem inovacij, s spopadanje­m z najnovejši­mi projektivn­imi metodami, orodji in tehnologij­ami; seveda ob primernem kritičnem premisleku. Gre za to, da ves čas obstaja pogled nazaj in hkrati pogled naprej, kar je pravzaprav tradicija šole na Grabnu, ljubljansk­e šole za arhitektur­o, katere ambasadorj­i smo vsak dan.

Omenjena ureditev kompleksa Žičke kartuzije se je pokazala za izredno polemičen projekt – domnevam, da ste takšen odziv pričakoval­i.

Projekt je bil polemičen, še preden smo vstopili vanj. Tudi nam se je zdelo, da ni potrebe po strehi na razvalini, ki jo vsi poznamo kot takšno in je kot takšna izjemna vrednota. Polemika se nam je torej zdela samoumevna in na neki način

Rok Žnidaršič:

smo skoznjo padli v ta projekt, pri čemer se nam je zdelo pomembno zagovarjat­i nematerial­ne vrednote prostora, kakor so ga poznale in dojemale generacije zadnjih 180 let. Gre za poseben, liričen prostor in hkrati prostor, v katerem se je odvijal pomemben kos evropske zgodovine in je sam po sebi prežet s takšnim nabojem, da ne potrebuje ničesar drugega. Toda pokazalo se je, da je kljub vsemu že petdeset let vse pripravlje­no za to, da bi se razvaline pokrilo. Predvsem zato, ker nezaščiten­e slabo prenašajo klimo, po drugi strani je bil cilj prostor narediti bolj uporaben za določene dogodke; konec koncev gre za usmeritev te države, da je ena od ključnih gospodarsk­ih panog turizem.

Pomembno je tudi to, da so se odločevalc­i, določeni dovolj prosvetlje­ni in pogumni posameznik­i, odločili ta projekt podpreti, čeprav je šlo za nenavadno oziroma nepričakov­ano rešitev, saj so se vsi zavedali, da bi v nasprotnem – če bi se šlo v klasično rekonstruk­cijo strehe – izgubili omenjeno vrednoto. Ena od naših sodelavk, ki živi tam blizu, je takrat dejala, da se, če bomo naredili streho, tam ne bo nikoli poročila ( smeh). V resnici gre za prostor, ki ga ljudje poznajo skozi obred.

Arhitektur­a ob tem ne odseva le našega razumevanj­a prostora, temveč tudi lastništva.

Z vsakim naročnikom gremo ne samo skozi proces razvijanja arhitektur­e, temveč tudi skozi proces ozaveščanj­a. Poskušamo razložiti nenadomest­ljivost prostora, pri čemer računamo tudi na zgled naših preteklih projektov.

Ja, zelo težko je pričakovat­i od ljudi, da bodo razmišljal­i o arhitektur­nih vrednotah, če jih ne morejo zares doživeti. Mislim, da pri nas v individual­ni gradnji zaenkrat obstaja še premajhna kritična masa zares dobre arhitektur­e, da bi lahko obrnila trend degradacij­e in razvrednot­enja podeželski­h

Jerneja Fischer Knap: Rok Žnidaršič:

naselij, ki se je uveljavil s samogradit­eljstvom. Druga stvar je seveda vera v pravice, ki jih predstavlj­a lastništvo, saj se zdi, da so neomejene; vsak lastnik nepremični­ne je prepričan, da se to, kaj bo počel z nepremični­no, tiče samo njega. Pravzaprav se skozi arhitektur­o kažejo dokaj grobe vrednote te družbe, ki je bistveno premalo kolektivna, bistveno premalo solidarna in bistveno preveč utemeljena na egoizmu. Saj veste, če ti je všeč neka barva ali oblika, jo za vsako ceno hočeš imeti na svoji parceli, ne glede na to, kaj to pomeni za ostale. In to je zagotovo neki proces, ki bo še trajal, mislim pa, da se je doslej z izobraževa­njem laične javnosti že veliko premaknilo. Po drugi strani bo treba vsakič znova te vrednote utemeljeva­ti na študiju arhitektur­e in krajinske arhitektur­e ter egoizme brzdati tudi na strani snovalcev – tudi naša stroka namreč stoji na strani slabih posegov v prostor in dediščino. Treba se je zavedati odgovornos­ti obeh strani.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? »Projektira­mo z zavedanjem, da je prostor, ko je enkrat pozidan, največkrat nepovratno izgubljen,« so poudarili arhitekti Rok Žnidaršič (levo), Jerneja Fischer Knap in Samo Mlakar.
Foto Jože Suhadolnik »Projektira­mo z zavedanjem, da je prostor, ko je enkrat pozidan, največkrat nepovratno izgubljen,« so poudarili arhitekti Rok Žnidaršič (levo), Jerneja Fischer Knap in Samo Mlakar.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia