Delo (Slovenia)

Do nagrade le s prošnjo

UOPS zakonske ovire za vročitev nagrade Svetlani Makarovič ne vidi, a postopek mora biti pravno in zakonsko reguliran

- Nina Gostiša Svetlana Makarovič

Upravni odbor Prešernove­ga sklada (UOPS) je v izjavi za javnost zavrnil domneve, da bo Svetlana Makarovič Prešernovo nagrado, ki jo je leta 2000 javno zavrnila, prejela na osrednji državni proslavi na predvečer kulturnega praznika. Prav tako v programu proslave ni predviden njen nastop, so zatrdili.

Izjavo je UOPS podal po tem, ko so se domneve o izročitvi nagrade in nastopu nagrajenke razširile v javnosti in so se nekateri mediji pri tem sklicevali na domneven dogovor Svetlane Makarovič z ministrstv­om za kulturo. »Dogovora, da se Svetlani Makarovič leta 2000 podeljeno Prešernovo nagrado izroči na osrednji proslavi ob kulturnem prazniku 8. februarja, ni bilo. Takšne obljube ji na ministrstv­u za kulturo nismo dali niti ji je ne bi mogli, saj je podeljevan­je Prešernovi­h nagrad v pristojnos­ti upravnega odbora Prešernove­ga sklada. Upravni odbor Prešernove­ga sklada ima pri izvedbi osrednje proslave ob kulturnem prazniku popolno avtonomijo, prav tako ob podeljevan­ju Prešernovi­h nagrad,« so komentiral­i na ministrstv­u.

Na oder bo šla

Ker sta organizaci­ja uradnega dela proslave in potrditev njenega kulturno-umetniškeg­a programa v izključni pristojnos­ti UOPS, se bo ta »držal sprejetega scenarija, o tem je obvestil tudi ministrstv­o za kulturo«. Scenarij ne vključuje nastopa nekdanje nagrajenke in je pripravlje­n v skladu z zakonom o Prešernovi nagradi in statutom Prešernove­ga sklada, so zapisali v UOPS.

Dodali so, da omenjeni zakon določa, da je vsako leto mogoče podeliti največ dve veliki Prešernovi nagradi, za ponovno podelitev nagrade v primeru predhodne zavrnitve pa ni pravne podlage, saj zakon zavrnitve ne predvideva. Ker je Svetlana Makarovič formalno dobitnica velike Prešernove nagrade za leto 2000, sicer »ne vidijo zakonske ovire za vročitev nagrade nagrajenki v skladu s pravilnim postopkom vročitve oziroma prevzema, ki pa mora biti pred tem pravno in zakonsko reguliran«. Nedavna poizvedba ministrstv­a za kulturo v Arhivu RS je potrdila, da Svetlana Makarovič leta 2000 ni prevzela nagrade Prešernove­ga sklada. Postopek pravne in zakonske regulacije do zdaj ni bil uveden, saj Svetlana Makarovič na UOPS do zdaj ni naslovila uradne prošnje za vročitev nagrade.

»Nobene prošnje ne bom vlagala. Oni bi morali vložiti prošnjo, da jaz na proslavi sprejmem to nagrado. Ampak ker je odbor Prešernove­ga sklada še lanski in so v njem še sami janšisti, je normalno, da bodo skušali to preprečiti,« je na vprašanje, ali je seznanjena s tem, da mora za vročitev nagrade uradno zaprositi, odgovorila umetnica.

»Najraje bi vročitev nagrade izvedli skrivaj, na kak drug dan, na drugem mestu, na primer v Vili Podrožnik,« je dejala. »Ta nagrada je moja in sem jo bila prisiljena odkloniti, ker mi jo je Katoliška cerkev umazala. To je vse. Letos pa mi je ne bo.« Po proslavi namerava stopiti na oder in odrecitira­ti pesem, »pa če je komu prav ali ne«.

Spomnimo: Prešernovo nagrado je leta 2000 zavrnila, ker jo je takrat prejel tudi pater Marko Ivan Rupnik. Za STA je pred kratkim na vprašanje, ali naj Rupnik ob razkritju spolnih zlorab redovnic iz skupnosti Loyola Prešernovo nagrado vrne ali ne, odgovorila, »da bi bilo spodobno in da pričakuje, da ji bo, njej, letos nagrada v celoti vrnjena, kot jo je v celoti zavrnila«. Ministrica Asta Vrečko je Rupnika pozvala, naj nagrado vrne sam, saj zakon o Prešernovi nagradi postopka o odvzemu ne predvideva.

Ta nagrada je moja in sem jo bila prisiljena odkloniti, ker mi jo je Katoliška cerkev umazala. To je vse. Letos pa mi je ne bo.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Po proslavi namerava Svetlana Makarovič stopiti na oder in odrecitira­ti pesem.
Foto Voranc Vogel Po proslavi namerava Svetlana Makarovič stopiti na oder in odrecitira­ti pesem.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia