Delo (Slovenia)

Schuster: Če ne piči Domen Prevc, je tu Timi Zajc

V Willingenu danes tekma mešanih ekip Goldberger: S Kulmom se je sezona za Slovence šele zares začela

- Miha Šimnovec Toni Innauer

Najboljši smučarski skakalci in skakalke na svetu so se že zbrali na naslednji postaji svetovnega pokala v Willingenu. Glavni trener slovenske moške reprezenta­nce Robert Hrgota je v osrčje Nemčije odpeljal isto sedmerico, ki je nazadnje tekmovala v Saporu in na Kulmu (Žiga Jelar, Lovro Kos, Anže Lanišek, Žak Mogel, brata Domen in Peter Prevc ter Timi Zajc), selektor naše ženske vrste Zoran Zupančič pa bo s tamkajšnje trenerske tribune z zastavico zamahoval isti peterici kot minuli konec tedna v Hinterzart­nu (Ema Klinec, Katra Komar, Nika Križnar, Nejka Repinc Zupančič in Maja Vtič).

Zajc leti kakor katamaran, bolj v obliki črke H kakor V. S takšno postavitvi­jo smuči s pridom izkorišča vso svojo površino.

Že danes (16) bo na Mühlenkopf­schanze, ki velja za največjo skakalnico na svetu, če odmislimo letalnice, na sporedu preizkušnj­a mešanih ekip, jutri (12.15 Ž/16.10

M) in v nedeljo (11.45 Ž/16.00 M) pa še po dve posamični tekmi v obeh konkurenca­h. »Glavna in odgovorna« v slovenskih reprezenta­ncah bosta četverico, ki bo branila lansko zmago (takrat so našo ekipo na vrh ponesli Urša Bogataj, Ema Klinec, Anže Lanišek in Cene Prevc), določila po današnjih treningih.

Slovenski »orli« so v Willingen odpotovali s popotnico dolgih poletov v Bad Miterndorf­u oziroma Tauplitzu, kjer sta v vsem sijaju zablestela še zlasti Domen Prevc in Timi Zajc, ki sta se izkazala s tretjim oziroma drugim mestom. S svojimi predstavam­i sta navdušila tudi ugledne strokovne komentator­je na tujih televizijs­kih postajah. »Slovenci se radi šalijo, da se sezona zanje zares začne s prvim tekmovanje­m na letalnici. Zaradi Planice, ki ima pri naših južnih sosedih neverjetno tradicijo, so poleti zanje vsekakor kraljevska disciplina,« je med prenosom na avstrijski nacionalni televiziji ORF med drugim razlagal Andreas Goldberger, ki se ni mogel načuditi najmlajšem­u od bratov Prevc.

Kot da bi s prvega nadstropja skočil na parkirišče

«Poglejte, pri 120 metrih se je Domen z repi smuči že skoraj dotaknil doskočišča in lep čas je letel le kakšen meter nad tlemi, pa ga je vseeno odneslo daleč proti dnu letalnice,« se je 50-letni Avstrijec čudil izjemnim poletom 27 let mlajšega člana kranjskega Triglava. »Goldi« uvodni dan poletov na Kulmu ni skrival navdušenja niti nad Domnovim klubskim kolegom Žigo Jelarjem, ki je na uradnem treningu odjadral kar 247,5 metra daleč (po pristanku je sicer podrsal po snegu), torej še 3,5 metra dlje od rekorda letalnice na avstrijske­m Štajerskem, ki si ga od leta 2016 lasti Peter Prevc. »Še zjutraj ne bi verjel, da je možno na Kulmu poleteti do svetovnega rekorda (253,5 m – Stefan Krat iz Vikersunda 2017). A zdaj ga ne bi več izključil, Žiga namreč ni bil več daleč od njega. Seveda pa bi za rekorden polet potreboval optimalne razmere,« je presodil nekdanji avstrijski šampion.

Svetovnemu rekordu bi se lahko v sobotnem inalu (243 m) zelo približal tudi Zajc, če ne bi začel v zraku prezgodaj zavirati. »Če bi vztrajal do konca, bi poletel do 250 metrov. Toda vprašanje je, kako bi potem pristal. Že tako ali tako je doskočil z velike višine – kot da bi s prvega nadstropja skočil na parkirišče,« je navedel primerjavo legendarni Toni Innauer, ki ne skopari s pohvalami na račun Ti

 ?? Foto Lisi Niesner/Reuters ?? Timi Zajc je z drugim mestom minulo nedeljo na Kulmu poletel do svojih prvih stopničk v sezoni.
Foto Lisi Niesner/Reuters Timi Zajc je z drugim mestom minulo nedeljo na Kulmu poletel do svojih prvih stopničk v sezoni.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia