Delo (Slovenia)

Pod stožiški strop še dve desetici in ena dvanajstic­a

Cedevita Olimpija si je z zmago nad Umano prilepila majhen obliž na veliko rano – Kako bi lahko navijači trpeli v evroligi

- Eduardo Brozovič večkrat grozil zakoncema obtožen tudi posredovan­ja zaupnih informacij

Minuli teden je bil za košarkarje Cedevite Olimpije pomanjšani odraz prvih štirih mesecev sezone. V nedeljo so proti Budućnosti prikazali sramotno slabo predstavo, čeprav so imele Stožice praznično podobo zaradi upokojitve dresa Dušana Hauptmana, v sredo so si z zmago nad beneško Umano prilepili majhen obliž na številne rane. Da lahko igrajo nekoliko bolje – predvsem v obrambi –, če se potrudijo, vemo že od oktobra, toda vse skupaj še vedno ostaja v okvirih prebliskov s pičlo koristjo v evropskem pokalu.

Tretji uspeh v 13 evropskih nastopih je še največ pomenil za ranjeni ego košarkarje­v, trenerjev in vodilnih mož Cedevite Olimpije, s tekmovalne­ga vidika ne prav veliko.

Slovenski prvaki ostajajo zadnji v skupini A, njihove možnosti za preboj v osmino inala končnice pa so še manj kot majhne. Le malo večje so od verjetnost­i, da bi lahko Jurica Golemac zadel dve milijardi dolarjev na ameriški loteriji – tako kot srečnež novembra lani v Kalifornij­i – in z njima okrepil svoj igralski kader.

Pred zadnjimi petimi evropskimi tekmami stožiška zasedba zaostaja za eno zmago že za predzadnjo Cluj-Napoco ob izkupičku v medsebojni­h soočenjih 0:2. Tri moštva, ki so trenutno še nad črto za napredovan­je, pa so doslej zbrala po tri zmage več in še niso izgubila z Ljubljanča­ni: Bursaspor jih je ugnal dvakrat, Brescia v Stožicah, Liatkabeli­s doma. Hkrati ne smemo pozabiti, da bodo Olimpijini tekmeci odigrali še nekaj dvobojev med seboj in tako neizogibno bogatili svojo bero, verjetno pa bodo poskusili izkoristit­i tudi popuščanje osredotoče­nosti pri moštvih iz zgornje peterice, ko si bodo zagotovila mesto v izločilnih bojih.

Kruta realnost zato bržkone obsoja Cedevito Olimpijo na pet popravnih izpitov za zadnje ostanke časti in dobrega imena ter pripravo za unovčenje grenkih podukov v naslednji mednarodni sezoni. V Stožicah trdno računajo, da bodo ostali v krogu moštev s triletno licenco za evropski pokal (veljala naj bi še za eno sezono), čeprav bi bili po trenutnih razmerah dobra odskočna deska tudi dosežki v ligi ABA. Po pravilniku tekmovanja lahko namreč klubu prekličejo licenco zgolj, če ne izpolnjuje več katerega od ključnih pogojev. Na primer: če dve leti zapored zasede zadnje mesto med vsemi 20 udeleženci evropskega pokala, če se ne uvrsti v zgornjo polovico domačega prvenstva (v Olimpijine­m pricev je obtoženi med septembrom 2019 in septembrom 2020

Lewandowsk­i z razkritjem zaupnih davčnih informacij v zvezi s podjetjem v lasti nogometaša, razen če mu bo par v zameno plačal 20 milijonov evrov. Nekdanji agent je

o Lewandowsk­emu medijem, čeprav ga je zavezovala klavzula o zaupnosti. Š. R. Foto Reuters njen strokovni štab –, a je imela ob epidemiji poškodb in slabših igrah posameznik­ov zelo omejene možnosti za iskanje okrepitev. Si lahko kdo predstavlj­a, kakšna bi lahko bila agonija, če bi se Ljubljanča­ni s sezono navdiha uvrstili v evroligo s 34 koli? Predlani je ruski Himki dosegel le štiri zmage.

Cedevita Olimpija je tudi pred dodatnimi izzivi. Ob umiku Hauptmanov­e številke 10 iz obtoka so se odločili, da bo podobno veljalo tudi za prej upokojena dresa. Številko 13, s katero je blestel Ivo Daneu, so sicer po letu 2007 nosili številni igralci, kot zadnji Andrija Stipanović v sezoni 2019/20, od leta 2015 je nekoliko krajši seznam za št. 12 Marka Miliča. Kmalu naj bi v Stožicah upokojili še dve desetici in eno dvanajstic­o. Ni treba dolgo ugibati, da so si takšno čast zaslužili Vinko Jelovac, Jure Zdovc in Peter Vilfan.

 ?? Foto Cedevita Olimpija ?? Po štirih zaporednih porazih so si Alen Omić (24) in soigralci končno oddahnili.
Foto Cedevita Olimpija Po štirih zaporednih porazih so si Alen Omić (24) in soigralci končno oddahnili.
 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Bojan Prašnikar je dopolnil 70 let.
Foto Jože Suhadolnik Bojan Prašnikar je dopolnil 70 let.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia