Delo (Slovenia)

Osmišljen človek živi za nekoga in nekaj, ne zase

Klinični psiholog Andrej Perko nam je v januarju pomagal pri razmisleku o novoletnih zaobljubah

- Dr. Andrej Perko,

Naša kolegica Polona Malovrh se je skladno s prehodom v novo leto dotaknila »žalostne statistike« novodobnih zaobljub, ki jih ob izteku starega in začetku novega leta naredijo milijoni ljudi po vsem svetu. V januarju polni upov, trdnih namer in velikih pričakovan­j do februarja že zdrsnejo v stare tirnice: se prenajedaj­o, pijejo, kadijo, zapravljaj­o ter ugotavljaj­o, da jim spet ni uspelo … Le zakaj? In kaj nas vsakič znova potegne v vrtinec zaobljublj­anja?

V sobotni temi se je naša novinarka o tem pogovarjal­a s kliničnim psihologom Andrejem Perkom iz Zavoda Mitikas, psihoterap­evtko Tjašo M. Kos in zaporniški­m vikarjem Robertom Friškovcem. »Današnji čas malikuje posameznik­a in njegove potrebe, malikuje tako imenovano samouresni­čenje, kar v mnogih primerih pomeni egoistično ukvarjanje s samim seboj. Takšen človek navadno hlasta po 'sreči', ki se vedno bolj odmika, in v resnici ostaja neuresniče­n in globoko nezadovolj­en. Seveda si vedno znova postavlja nove cilje, ki naj bi ga pripeljali do sreče. Tudi če jih doseže, v sebi ostane nepotešen in začarani krog iskanja novih zadovoljit­ev se ponovi. V bistvu gre pri teh ljudeh za nezrelost, napačno usmerjenos­t, za egocentrič­nost, ki človeka ne more izpolniti,« ugotavlja Perko in klinični psiholog k temu dodaja misel iz citata, ki je vzbudila posebno pozornost naših bralcev.

Novoletnim zaobljubam pripisuje kratko sapo, saj meni, da je v današnji »bolni družbi« ekonomija postala religija, edini vrednoti, ki še kaj veljata, pa sta denar in uspeh. »Današnjega postmodern­ega človeka ne skrbijo temeljna bivanjska vprašanja, kdo sem, kam grem …, in odklanja vsakršno predhodno antropolog­ijo in tradicijo,« je prepričan dr. Perko. Človekovo mišljenje, dodaja, ne dopušča nobenih notranjih omejitev in tako govorimo o »neskončni svobodi, neskončni enakosti, popolni sreči …«. Takšna usmeritev je po njegovem slepilo in »neskončno svoboden človek je tudi neskončno nesrečen (...) izgubljen, z mnogimi željami, v katerih uresničenj­e pa ni pripravlje­n vlagati potrebnega truda«.

Zaobljuba po dr. Perku običajno izhaja iz želje, ki je lahko motiv za spremembo. Sama želja je seveda potrebna za neko spremembo, pravi, vendar še zdaleč ni dovolj: »Vsi vemo, da, denimo, alkoholik potrebuje abstinenco. Vprašanje pa je, ali je za to res pripravlje­n kaj storiti. Torej so dejanja tisto, kar šteje. Želja, motiv nista dovolj. Gre za vprašanje, ali smo se resnično pripravlje­ni potruditi in se aktivirati, da dosežemo postavljen­e cilje. Tu pa gre predvsem za disciplino, neki red v našem življenju, ki s seboj nosi tudi mnogo odpovedova­nja, trpljenja in vztrajanja. No, tu pa se naše dobre želje končajo in zelo hitro se 'utrudimo' in spet zaživimo po starih in znanih vzorcih.«

Dr. Perko še spomni, da so vedenjski vzorci močno zakodirani v naših možganih in da je za to, da

Rojeni

1934 ▶ Dora Plestenjak

V Škofji Loki rojena slikarka je na Akademiji za likovno umetnost diplomiral­a leta 1958 pri profesorju Maksimu Sedeju. Čeprav je odlična portretist­ka, se je med ljubitelji umetnosti najbolj uveljavila s krajinarsk­o tematiko, kjer posebno mesto zavzema njena domača škofjelošk­a pokrajina, med motivi pa se na njenih slikah radi pojavljajo hribi, drevesa, hiše, kozolci in druge vedute, ki počasi izginjajo tako v realnosti kot v slikarskih motivih. Je mama glasbenika Jana in pred kratkim preminuleg­a slikarja in kiparja Domna Slane. novi vzorci izpodrinej­o stare, potrebnih vsaj deset tisoč ponovitev novega vedenja. R. T. rubriko ureja: julijana.bavcar@delo.si 1845 ▶ Karol Gaser indolog, literarni zgodovinar, prevajalec, profesor (†1913)

1852 ▶ Blaž Matek matematik, profesor, avtor učbenikov (†1910)

1933 ▶ Polde Bibič igralec, profesor, pisatelj (†2012)

1947 ▶ Andrej Medved pesnik, urednik, umetnostni zgodovinar, filozof, kritik, prevajalec, esejist

1953 ▶ Bojan Prašnikar slovenski nogometaš in trener

 ?? Foto Leon Vidic ?? »Dejanja so tisto, kar šteje. Želja, motiv nista dovolj. Gre za vprašanje, ali smo se resnično pripravlje­ni potruditi in se aktivirati, da dosežemo postavljen­e cilje,« na našo vest trka dr. Andrej Perko.
Foto Leon Vidic »Dejanja so tisto, kar šteje. Želja, motiv nista dovolj. Gre za vprašanje, ali smo se resnično pripravlje­ni potruditi in se aktivirati, da dosežemo postavljen­e cilje,« na našo vest trka dr. Andrej Perko.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia