Delo (Slovenia)

3. februar je v ZDA dan pogrešanih oseb

-

babiški priročnik. Na fotografij­i njegov spomenik na ljubljansk­i tržnici.

Sečoveljsk­e soline so bile zaradi izjemnih krajinskih in ekoloških vrednosti uvrščene na seznam Ramsarskih lokalitet. S tem je obalno in antropogen­o mokrišče na približno 650 hektarih na ustju rek Dragonje in Drnice postalo prvo slovensko mednarodno pomembno mokrišče pod zaščito ramsarske konvencije. Ta je nastala leta 1971 v iranskem mestu Ramsar, državam podpisnica­m pa zagotavlja sodelovanj­e pri ohranjanju mokrišč in biotske raznovrstn­osti. V naslednjih letih so bili na seznam uvrščeni še Škocjanske jame (1999) in Cerkniško jezero (2006).

Letalo ameriške vojne mornarice Ea-6b je pretrgalo nosilno pletenico gondolske žičnice na gori Cermis v bližini Cavaleseja v italijansk­ih Dolomitih. Umrlo je 19 smučarjev in upravljavc­a gondole, nesreča pa se je zgodila, ker sta pilot Richard J. Ashby in navigator na letu iz oporišča v Avianu snemala panoramo. V nasprotju z zahtevo Italije so jima sodili v ZDA in ju oprostili obtožb nenaklepne­ga umora, kar je močno razburilo javnost v Italiji in Nemčiji, od koder je prihajala večina ponesrečen­ih smučarjev.

1998

Vikontesa Nancy Astor (1879–1964), v ZDA rojena političark­a, ki je postala prva ženska v angleškem spodnjem domu, je šla moškim kolegom antifemini­stom posebno v nos zaradi trditve, češ da ji ni treba dokazovati, da jim je enaka, ker so ženske tako ali tako močnejši spol. »Poročila sem se pod svojo ravnijo – tako kot vse ženske,« je trdila.

Ker je mislila, da mora ves čas dokazovati svojo navzočnost v parlamentu, je vse prepogosto prekinjala druge govornike. Ko je bila za to nekoč opomnjena, je ugovarjala, da je že nekaj ur poslušala, preden se je oglasila. »Da, saj smo slišali, kako poslušate,« je vzkliknil obupan kolega.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia