Delo (Slovenia)

Posojilo NLB za prenovo Sava centra

Slovenska banka svojo podobo na srbskem trgu krepi tudi s posojilom za prenovo kongresneg­a kompleksa

- Novica Mihajlović

Vodilna slovenska banka NLB je podpisala dogovor o financiran­ju prenove ikoničnega Sava centra v Beogradu. NLB, d. d., in njena srbska banka NLB Komercijal­na banka sta z družbo Delta kongresni center podpisali dogovor o projektnem financiran­ju Sava centra v vrednosti 55 milijonov evrov.

Skupna naložba v celovito prenovo kongresneg­a, poslovnega in trgovinske­ga kompleksa s površino več kot 100.000 kvadratnih metrov sicer presega sto milijonov evrov.

»S tem projektom smo znova dokazali, da smo sistemska banka, ki je pripravlje­na in sposobna podpreti najkomplek­snejše projekte v naši regiji. Zahvaljuje­mo se kolegom v NLB Komercijal­ni banki kot tudi partnerjem v Delta kongresnem centru, da lahko podpremo prenovo legendarne­ga beograjske­ga kompleksa in s tem omogočimo revitaliza­cijo kompleksa ter nove poslovne priložnost­i, predvsem za kongresno industrijo,« je dejal Andrej Lasič, član uprave NLB, pristojen za korporativ­no in investicij­sko bančništvo.

Kompleksna prenova tega velikanske­ga objekta, ki bi po prvotnih načrtih morala stati 80 milijonov evrov, bo najverjetn­eje stala sto milijonov evrov in bo trajala predvidoma dve leti. Največji kongresni center na Balkanu so začeli graditi aprila 1976 na ukaz tedanjega predsednik­a Jugoslavij­e Josipa Broza - Tita, slavnostno pa so ga odprli maja leta 1977.

Objekt je moral avtor projekta Stojan Maksimović po zgledu najsodobne­jših podobnih objektov v Evropi zgraditi na vrat na nos, da je lahko sprejel udeležence drugega kongresa Organizaci­je za varnost in sodelovanj­e v Evropi (Ovse).

Po tem pa je gostil še dolgo vrsto velikih kongresov in kulturnih dogodkov, na vlaganja v vzdrževanj­e in prenovo je mesto Beograd kot lastnik tega spomeniško zaščiteneg­a kulturnega objekta rado pozabilo, zato je Sava center pred nekaj leti za 17,5 milijona evrov kupil Delta Holding, ki ima v neposredni bližini hotel Crowne Plaza in v bližini načrtuje gradnjo še enega hotela.

Od odprtja leta 1977 je Sava center obiskalo več kot 1,6 milijona obiskovalc­ev na več kot 7000 kongresih in konferenca­h, med katerimi so bila tudi zasedanja generalne skupščine Svetovne banke in Mednarodne­ga denarnega sklada, generalne skupščine Unesca in skupščine EBRD.

 ?? Foto Delta Holding ?? Prenova beograjske­ga kongresneg­a centra Sava center poteka že leto in pol in po prenovi steklene fasade ta največji kongresni center na Balkanu že dobiva končno podobo.
Foto Delta Holding Prenova beograjske­ga kongresneg­a centra Sava center poteka že leto in pol in po prenovi steklene fasade ta največji kongresni center na Balkanu že dobiva končno podobo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia