Delo (Slovenia)

Elektronsk­e vinjete pred podražitvi­jo

Na ministrstv­u za infrastruk­turo podpirajo predlog Darsa o zvišanju cen vinjet – Odločala bo vlada

- Nejc Gole

Dars se že več let zavzema za zvišanje cen vinjete. Tokrat so jih uslišali na ministrstv­u za infrastruk­turo, na katerem pravijo, da so predlog za 6,8-odstotno zvišanje podprli. Predlog so poslali v vladno medresorsk­o obravnavo. V Darsu si menda želijo, da bi cene dvignili še pred poletno turistično sezono. »V Darsu smo ministrstv­u za infrastruk­turo predlagali prilagodit­ev cen vseh vrst vinjet, ne zgolj rasti cen življenjsk­ih potrebščin, kot je, denimo, avtomatize­m v Avstriji, ampak tudi stroškom načrtovani­h investicij. Končna odločitev je v rokah vlade,« pravijo v slovenskem upravljavc­u avtocest. V preteklih letih so na ministrstv­u take pozive zavračali, zdaj pa so predlog podprli. »Ministrstv­o za infrastruk­turo ga je podprlo predvsem v smislu dolgoročne inančne vzdržnosti Darsa ter v interesu neoviraneg­a inanciranj­a in izvajanja velikih infrastruk­turnih projektov. Predlog je v postopku medresorsk­e obravnave,« so nam potrdili na ministrstv­u.

Predlog mora torej potrditi tudi vlada, zato ni znano, kdaj bi podražitve lahko začele veljati. Na Darsu si menda prizadevaj­o, da še pred turistično sezono, in sicer ali 15. junija ali 1. julija, smo izvedeli neuradno. S tem bi jim uspelo zaračunati dražje kratkoročn­e vinjete turistom, ki potujejo po Sloveniji, medtem ko bi večina Slovencev podražitev občutila prihodnje leto ob nakupu letne vinjete. Dars je predlagal zvišanje cen vseh vinjet za 6,8 odstotka, kar pomeni, da bi se cena letne vinjete za avtomobile zvišala s 110 evrov na dobrih 117 evrov.

Dars vsako leto predlaga višjo ceno vinjete: »Na primer lani bi po naših izračunih predlagana podražitev vinjet zgolj iz naslova večletne indeksacij­e lahko znašala 6,8 odstotka, kar smo tudi predlagali. Vlada je sicer v minulih letih naše predloge vseskozi zavračala,« pravijo v družbi, ki jo vodi Valentin Hajdinjak. To se je letos spremenilo, saj je ministrstv­o za infrastruk­turo podražitev vinjet podprlo.

Kot pišemo na prvi strani, je ministrstv­o podprlo predlog Darsa, da se cene e-vinjet zvišajo za 6,8 odstotka, in ga dalo v medresorsk­o obravnavo. O tem bo torej odločala vlada.

Na ministrstv­u za infrastruk­turo naštevajo več argumentov, zakaj bi se cene vinjet morale povišati. Kot pravijo, so predlog podprli za dolgoročno vzdržnost Darsa ter v interesu neoviraneg­a financiran­ja ter izvajanja velikih infrastruk­turnih projektov. Poudarjajo, da se je cena slovenskih vinjet nazadnje spremenila decembra 2013: »Družba Dars si je, tudi na osnovi zahtev SDH, večkrat prizadeval­a, da bi se višina cestnine zvišala oziroma prilagodil­a rasti cen življenjsk­ih potrebščin. S tem bi se zagotavlja­la stabilnost prihodkov iz naslova cestninjen­ja ter s tem tudi finančna vzdržnost Darsa in nemoteno financiran­je projektov, ki so načrtovani.«

Slovenija ima vinjete od 1. julija 2008, pred skoraj desetimi leti pa je letno vinjeto za osebna vozila podražila s takratnih 95 evrov na sedanjih 110 evrov. Takrat je vlado vodila sedanja ministrica za infrastruk­turo Alenka Bratušek.

Koliko bi znašale cene po Darsovem predlogu

Na ministrstv­u navajajo še podatek, da je inflacija od zadnjega zvišanja cen vinjet decembra 2013 do aprila letos znašala 22,3 odstotka. Dars predlaga zvišanje cen za 6,8 odstotka.

Če bi vlada potrdila tolikšno podražitev, bi se cena letne vinjete za avtomobile povišala s 110 evrov na dobrih 117 evrov, mesečna vinjeta bi se podražila s 30 evrov na 32 evrov in tedenska s 15 na 16 evrov.

Za motorje bi se letna vinjeta podražila s 55 evrov za slabe štiri evre, polletna s 30 evrov za dva evra in tedenska za pol evra na osem evrov. Za kombije pa bi se letna vinjeta podražila z 220 evrov na 235 evrov, mesečna s 60 na 64 evrov ter tedenska s 30 na 32 evrov.

V Avstriji ceneje, na Madžarskem dražje

V sosednji Avstriji ceno vinjete prilagajaj­o inflaciji. Tako se je letos avstrijska vinjeta podražila za 2,8 odstotka, kolikor je znašala rast cen življenjsk­ih potrebščin v letu 2021. Avstrijska letna vinjeta za avtomobile pa je še vedno cenejša kot slovenska in stane 96,40 evra. Po tem modelu bi se avstrijska vinjeta prihodnje leto podražila za blizu devet odstotkov, a je menda ministrstv­o za transport že obvestilo upravljavc­a avtocest Asfinag, da tolikšnega povišanja ne bo.

Letos so vinjete podražili tudi na Madžarskem, kjer je vožnja po avtocestah dražja kot v Sloveniji. V vzhodni sosedi so bolj podražili kratkoročn­i desetdnevn­o in mesečno vinjeto za osebne avtomobile, ki jih pogosteje kupujejo turistični in tranzitni potniki skozi Madžarsko. Ceno teh so dvignili za 44 oziroma 71 odstotkov. Letna vinjeta, ki jo pogosteje kupujejo domačini, pa se je podražila za pet odstotkov, na 49.190 forintov, kar je približno 133 evrov.

Z vinjetami do 38 odstotkov prihodkov

Dars je lani s prodajo vinjet zbral 195 milijonov evrov prihodkov, kar je devet odstotkov več kot leto prej in praktično enako kot v predkorons­kem letu 2019. Upravljave­c avtocest s prodajo vinjet ustvari 38 odstotkov vseh prihodkov. Pomembnejš­a postavka so le še prihodki od cestnin tovornega prometa, ki pomenijo dobro polovico vseh prihodkov. Dars je lani ustvaril 517 milijonov evrov vseh prihodkov, kar je šest odstotkov več kot leto prej, čisti dobiček pa je znašal 135,1 milijona evrov oziroma petino več kot leto prej.

V Darsu si že leta želijo povišanja cen vinjet, da bi lažje pokrivali stroške investicij, tako za gradnjo kot financiran­je. Dars ima tudi – kot je v letnem poročilu zapisal Hajdinjak – razmeroma velike obveznosti odplačevan­ja najetih kreditov za gradnjo avtocest in njihovo obnovo: »Ob tem pa mora uporabniko­m zagotavlja­ti ustrezno raven storitev ter skrbeti za razvoj in varnost avtocestne­ga omrežja. Dolg uspešno upravljamo ter redno in v celoti odplačujem­o obveznosti iz naslova najetih posojil in izdanih obveznic. V letu 2022 smo odplačali 212,9 milijona evrov glavnic in obresti.«

Ta mesec znan časovni načrt gradnje tretje osi

Trenutna največja infrastruk­turna projekta Darsa sta izgradnja druge cevi predora Karavanke in tretja razvojna os. Na slednjem dela potekajo le na severnem delu, medtem ko je gradnjo pri Novem mestu zaustavila tožba civilne iniciative.

Z zamudami pa se Dars sooča tudi na trasi med Velenjem in Slovenj Gradcem. O tem so se na sestanku februarja predstavni­ki Darsa pogovarjal­i z infrastruk­turno ministrico ter župani občin na trasi. Čeprav so se takrat dogovorili, da bodo prenovljen­o časovnico predstavil­i aprila, se bo to zgodilo verjetno ta mesec. »Dars in ministrstv­o za infrastruk­turo sta se na aprilskem sestanku glede predstavlj­ene časovnice izgradnje severnega dela tretje razvojne osi dogovorila, da bo Dars v prihodnjih tednih z zunanjim neodvisnim strokovnja­kom opravil še dodatno zunanjo strokovno recenzijo tehnološko najzahtevn­ejših gradbenih odsekov, ki določajo časovnico izvajanja in zaključeva­nja gradbenih del, in na ta način zagotovil optimalno in realno časovnico izvedbe projekta,« so pojasnili v Darsu in dodali, da bodo predvidoma še ta mesec sklicali sestanek s predstavni­ki lokalnih skupnosti ob tretji razvojni osi in jih seznanili z ažurirano časovnico.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Vinjete so se nazadnje podražile 1. decembra 2013, ko je vlado vodila sedanja ministrica za infrastruk­turo Alenka Bratušek.
Foto Jože Suhadolnik Vinjete so se nazadnje podražile 1. decembra 2013, ko je vlado vodila sedanja ministrica za infrastruk­turo Alenka Bratušek.
 ?? Foto Tadej Regent ?? Slovenija ima vinjete od 1. julija 2008, pred skoraj desetimi leti pa je letno vinjeto za osebna vozila podražila s takratnih 95 evrov na sedanjih 110 evrov.
Foto Tadej Regent Slovenija ima vinjete od 1. julija 2008, pred skoraj desetimi leti pa je letno vinjeto za osebna vozila podražila s takratnih 95 evrov na sedanjih 110 evrov.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia