Delo (Slovenia)

Domači boji na svetovnem zemljevidu

Če bo kandidatur­a uspešna, bo vlada naredila vse, da si pripiše zasluge za uspeh.

- Uroš Esih o kandidatur­i za Varnostni svet OZN

Slovenija je majhna in precej neopazna država v svetovnem merilu tako v očeh domačih politikov kot v očeh svetovnih odločevalc­ev. K temu najbolj prispevajo kar izjave slovenskih politikov. Bivši predsednik vlade Janez Janša in njegova SDS sta pred lanskimi parlamenta­rnimi volitvami trdila, da je vlada Slovenijo vrnila na svetovni zemljevid. Le dobro leto pozneje, v ciljni ravnini kampanje za nestalni sedež v Varnostnem svetu OZN, pa je podpredsed­nica vlade in zunanja ministrica Tanja Fajon izjavila, da je kampanja Slovenijo dobesedno postavila nazaj na svetovni zemljevid. Lahko bi sicer predpostav­ili, da je prvi imel v mislih aliberalni, slednja pa liberalni svetovni zemljevid, a to je že predmet druge razprave.

Tako Janšo kot Fajonovo družijo tudi izjave, da gre pri kandidatur­i za nacionalni projekt. Tehnično to drži, če odmislimo okoliščine, v katerih se je Janševa vlada ob koncu svojega mandata nepričakov­ano pozno odločila, da Slovenija vskoči v igro kot protikandi­datka Belorusiji v vzhodnoevr­opski skupini. Če slovenski nasprotnik­i v kampanji, predvsem diplomacij­i Rusije in Kitajske za zaprtimi diplomatsk­imi vrati – slovenska kampanja je pretežno javna – aktivno prepričuje­ta afriške in azijske države, da za slovensko kandidatur­o stojijo ZDA, to lahko prevedemo v previdni optimizem zunanje ministrice Tanje Fajon glede možnosti izvolitve. Ker podpor za suvereno izvolitev slovenska diplomacij­a naj ne bi imela, jih javno že dolgo ne licitira več.

Bo pa imel rezultat »nacionalne­ga« projekta notranjepo­litične posledice. Če bo kandidatur­a uspešna, bo vlada naredila vse, da si pripiše zasluge za uspeh. Če kandidatur­a, tako kot predhodna ne bo uspešna

– kar ne pomeni, da bi Belorusija lahko premagala Slovenijo, ampak to, da Slovenija ne bo sposobna zbrati dvetretjin­ske večine v Generalni skupščini OZN – lahko pričakujem­o silovit napad SDS na zunanjo ministrico, predsednik­a vlade in predsednic­o države. Njihova linija napada je predvidlji­va. Državnemu vrhu bodo očitali, da vodi rusoilno zunanjo politiko, ki je Slovenijo izolirala v Evropi in svetu.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia