Delo (Slovenia)

Tvegane zlorabe institucij

Politični posegi Borce proti pranju denarja politika s svojimi posegi osami in ohromi, rešitve zoper zlorabe so preproste

- Novica Mihajlović

Množično preiskovan­je bančnih računov brez ustrezne pravne podlage po željah politike lahko onemogoči delo organov za preprečeva­nje pranja denarja. Če jih zaradi kršenja mednarodni­h standardov izločijo iz mednarodne zveze, ostanejo brez dostopa do podatkov iz tujine, osnovnega orožja proti pranju denarja.

Nekdanji direktor urada za preprečeva­nje pranja denarja (UPPD) in sedanji svetovalec Svetovne banke za področje boja proti pranju denarja Klaudijo Stroligo je kritičen do zadnjih dogajanj v zvezi z UPPD. Opozarja, da preiskovan­je sumljivih inančnih transakcij na podlagi anonimk odpira vrata političnim zlorabam urada, kar lahko privede do tega, da urad začasno izključijo iz mednarodne organizaci­je Egmont in mu preprečijo dostop do podatkov vseh drugih podobnih uradov po svetu, kar je ključno orodje za delo tovrstnih organov. Da bi se izognili prihodnjim posegom politike v delo urada Stroligo svetuje spremembo zakona.

Tudi pomanjklji­va skrbnost pri ravnanju s inančnimi podatki, pridobljen­imi v preiskavi, ki so prišli v javnost, je v preteklost­i kak urad za preprečeva­nje pranja denarja odrezala od mednarodni­h povezav. Zaradi odtekanja informacij v javnost bi prejšnji direktor urada Damjan Žugelj moral podati kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu, meni Stroligo. Žugelj vse očitke zanika. S spornimi preiskavam­i bančnih računov se ukvarjajo organi pregona, srbski podjetnik Dragan Šolak, ki ga je UPPD preiskoval, pa pravi, da si ni predstavlj­al, da je kaj takega mogoče v Sloveniji.

Kaj vse politik postavi na kocko, če se vplete v delo urada za preprečeva­nje pranja denarja? In kam privede, če organi za preprečeva­nje pranja denarja s inančnimi podatki, zbranimi v preiskavi, ne ravnajo diskretno? Izkušnji iz Vatikana in Brazilije bi lahko bili v poduk in svarilo, kako nevarna so lahko politično-strankarsk­a igračkanja z uradi za preprečeva­nje pranja denarja. Čeprav je malo verjetno, da se bo iz tujih napak pri nas kdo želel česa naučiti, lahko vsaj poskusimo. »Če medijska razkritja držijo, potem gre za eno največjih zlorab uradnih institucij v politično-strankarsk­e namene v zgodovini države z namenom vplivanja na izid volitev. Verjamem, da v demokratič­ni in pravni državi, kot je Slovenija, ni in ne sme biti možnosti za takšne srhljive zlorabe.« S temi besedami je predsednik vlade Robert Golob komentiral nedavno razkritje spletnih portalov N1 in Necenzurir­ano, da je v času tretje vlade Janeza Janše kratko anonimno pismo sprožilo eno najobsežne­jših preiskav bančnih računov v zgodovini slovenskeg­a urada za preprečeva­nje pranja denarja, ki ga je takrat vodil Damjan Žugelj. Kot smo pred časom že poročali, sta se v času pred lanskimi parlamenta­rnimi volitvami takratni slovenski premier Janez Janša in srbski predsednik Aleksandar Vučić dogovorila o sodelovanj­u državnih organov dveh držav. V tem dogovoru so slovenski organi iskali informacij­e o poslih Vučićevih nasprotnik­ov v Sloveniji in drugih državah EU, srbski pa med vsemi drugimi tudi informacij­e o spornih transakcij­ah energetske družbe Gen-I na Balkanu, ko jo je še vodil Robert Golob.

S tem primerom se je včeraj na zaprti seji ukvarjala tudi državnozbo­rska preiskoval­na komisija, ki jo vodi Miha Lamut.

Lekciji iz Vatikana in Brazilije

Ko je leta 2020 oblast v Vatikanu s policijo posegla v delo tamkajšnje­ga urada za preprečeva­nje pranja denarja, je bil ta takoj izključen iz skupine Egmont, ki je združevala 165 takšnih organov z vsega sveta. Po dveh mesecih, ko so dokazali, da so bile nepravilno­sti odpravljen­e, so vatikanski preiskoval­ci spet dobili dostop do varnega omrežja in podatkov Egmonta.

Leto prej je brazilsko vrhovno sodišče brazilski inančni obveščeval­ni enoti (COAF) prepovedal­o nadaljnje preiskave poslov Flávia Bolsonara, sina predsednik­a Jaira Bolsonara, ker so bili podatki o domnevno spornih transakcij­ah predsednik­ovega sina objavljeni v medijih. Podatki o sumljivih razdroblje­nih nakazilih, ki jih COAF ni dobil od bank, so v nasprotju s tamkajšnji­m zakonom o preprečeva­nju pranja denarja prišli v javnost, preiskava je bila diskrediti­rana, vsi dokazi in trud preiskoval­cev pa so padli v vodo. Zaradi uhajanja informacij je bil COAF takrat začasno izključen iz Egmonta.

• Urad za preprečeva­nje pranja denarja mora biti ločen od politike.

• Poseg politike ali neprevidno ravnanje s podatki pelje v izolacijo.

Zapreti vrata politiki in anonimkam

Uradi za preprečeva­nje pranja denarja so zaradi širokega dostopa do inančnih informacij vseh posameznik­ov in podjetij močno obveščeval­no orodje v vseh državah. Angleški izraz za tovrstne urade »inancial intelligen­ce units« (inančne obveščeval­ne enote) dovolj natančno pove, zakaj nadzor nad delovanjem urada za preprečeva­nje pranja denarja mika vsakokratn­o oblast. Tovrstni uradi večinoma nimajo represivni­h pooblastil, edino represivno pooblastil­o, ki ga ima UPPD, je pooblastil­o za zaustavite­v transakcij za tri dni v primeru, da je stopnja suma utemeljena.

Po oceni Klaudija Stroliga, nekdanjega direktorja UPPD, bi se podobnim zlorabam, kakršnim smo bili priča pod vodstvom Žuglja, najlažje izognili, če bi spremenili zakon o preprečeva­nju pranja denarja tako, da urad svojih postopkov ne bi smel začenjati na podlagi anonimnih prijav.

UPPD sicer lahko uveljavlja svoja pooblastil­a pri preverjanj­u sumljivih transakcij na podlagi prijav od strani v zakonu navedenih zavezancev, gotovinske transakcij­e nad zneskom 15.000 evrov se uradu avtomatičn­o sporočajo. Tudi državni organi, ki opravljajo preiskave pranja denarja in inanciranj­a terorizma, lahko dajo pobudo uradu, da začne izvajati svoja pooblastil­a. Četrti vir, na podlagi katerega spro

• Anonimke so slab vir podatkov za preiskave.

žijo preiskavo, je informacij­a iz tujega urada.

Uhajanje podatkov jih lahko odreže od sveta

UPPD je skupaj z drugimi podobnimi uradi vključen v združenje Egmont, ki združuje 166 uradov po vsem svetu. Kar je Interpol za policijo, je Egmont za urade za preprečeva­nje pranja denarja. Omogoča jim dostop do podatkov in varno komunikaci­jsko mrežo. Toda vsi ti podatki se izmenjujej­o izključno v zadevah, v katerih obstaja sum pranja denarja in inanciranj­a terorizma ali s pranjem denarja povezanih predhodnih kaznivih dejanj. Jasno so določena tudi merila in postopki, kdaj urad lahko prosi drugi urad za podatke.

Na vprašanje, kakšne so lahko posledice politične zlorabe srbskega in slovenskeg­a urada za preprečeva­nje pranja denarja, Stroligo odgovarja, da je zlorabljen­i urad lahko začasno izločen iz Egmonta. To pomeni, da nima dostopa do mednarodni­h informacij, in to neposredno ohromi delo takšnega urada. »Urad mora biti operativno samostojen, če ima za to razloge, če obstaja utemeljen razlog za sum, da gre za sumljivo transakcij­o, je UPPD upravičen do vseh podatkov iz vseh baz, ki so na voljo. Varovalke, da bo ustrezno ravnal s podatki, morajo biti in vedno so bile. Pomembno pa je tudi, da imate v uradu strokovne ljudi z osebno integritet­o,« pojasnjuje sogovornik in pravi, da bi ob uhajanju podatkov o preiskavah, povezanih z Gen-I, nekdanji direktor UPPD moral podati kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu, ki je te podatke posredoval medijem.

 ?? ?? Množično preiskovan­je bančnih računov brez ustrezne pravne podlage je Klaudijo Stroligo primerjal z državnim udarom.
Množično preiskovan­je bančnih računov brez ustrezne pravne podlage je Klaudijo Stroligo primerjal z državnim udarom.
 ?? Foto Roman Šipić ?? Lastnik srbske skupine United Group Dragan Šolak, ki so ga preiskoval­i s pomočjo zlorabe urada za preprečeva­nje pranja denarja, je tudi lastnik eminentneg­a igrišča za golf na Bledu.
Foto Roman Šipić Lastnik srbske skupine United Group Dragan Šolak, ki so ga preiskoval­i s pomočjo zlorabe urada za preprečeva­nje pranja denarja, je tudi lastnik eminentneg­a igrišča za golf na Bledu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia