Delo (Slovenia)

Novi diplomatsk­i neuspeh Slovenije ni več tabu

Zunanja ministrica Tanja Fajon ne napoveduje samoumevne izvolitve, vzporedno se pripravlja tudi teren za neuspeh

- Uroš Esih Denis Mancevič

Zunanja ministrica Tanja Fajon je glede možnosti, da bi bila Slovenija izvoljena za nestalno članico Varnostneg­a sveta OZN, previdno optimistič­na. Volitve 6. junija, na katerih Sloveniji nasproti stoji Belorusija, so še vedno odprte, zmaga v boju s podpornico ruske agresije v Ukrajini ni niti samoumevna niti dobljena.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je ob predstavit­vi dosedanjeg­a poteka kampanje članom parlamenta­rnega odbora za zunanjo politiko dejala, da je previdno optimistič­na in meni, da je Slovenija na dobri poti, da ji uspe ter da bo v letih 2024 in 2025 nestalna članica najpomembn­ejšega mednarodne­ga telesa, ki skrbi za mednarodni mir in varnost.

»Dogajanje v svetu je nepredvidl­jivo, situacija se lahko hitro spremeni,« je dejala ministrica za zunanje zadeve, ki tudi že pripravlja teren, če kandidatur­a Slovenije ne bo uspešna. Ne glede na to, kakšen bo izid volitev 6. junija, je Slovenija po njenem mnenju že s samo kampanjo pridobila zelo veliko in vnesla novo dinamiko v svoje zunanjepol­itično delovanje.

»Kampanja je Slovenijo dobesedno postavila nazaj na svetovni zemljevid,« dosežke dosedanje kampanje povzema Tanja Fajon in dodaja, da je Slovenija v kampanji okrepila stike po svetu, kar je investicij­a za prihodnost. »To je nacionalni projekt. Če nam bo uspelo, bomo nanj lahko vsi ponosni,« je še poudarila in pozvala k združitvi prizadevan­j za uspeh kandidatur­e v zadnjih dveh tednih kampanje.

Udovič je v kampanji pogrešal bivšega predsednik­a

Slovenija se je za kandidatur­o odločila relativno pozno, kar je zmanjšalo manevrski prostor za priprave na članstvo v Varnostnem svetu OZN. Ne glede na to se je ministrstv­o za zunanje zadeve po oceni dr. Boštjana Udoviča, profesorja diplomacij­e na katedri za mednarodne odnose na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, kampanje lotilo drzno in znotraj svojih okvirov ter jo po njegovi oceni izpeljalo uspešno.

Zdaj se začenja zadnje dvotedensk­o obdobje za prepričeva­nje neprepriča­nih. »Možnosti so za še kakšno akcijo oziroma aktivnost, morda napotitev še več ljudi na misijo v New York, ki bi pomagali pri lobiranju v zadnjih dneh, saj ni nič odločeno, dokler ni odločeno vse,« poudarja Udovič, ki tudi meni, da bi moral na sedež OZN potovati celoten vrh zunanjega ministrstv­a, ker bi s tem pokazali jasno zavezanost kandidatur­i. Poleg zunanje

• Slovenija tretjič kandidira za nestalni sedež v Varnostnem svetu OZN.

• Kampanje se je pred letom in pol lotila vlada Janeza Janše.

• Beloruska negativna kampanja je postala opazna v zadnjih tednih.

Belorusija ne računa, da bi lahko vsebinsko premagala Slovenijo, ampak izključno zato, ker se bosta na njeni strani angažirali Rusija in Kitajska.

ministrice bi moral v New York po njegovem mnenju potovati vsaj še kateri od ministrov, morda tudi predsednic­a države Nataša Pirc Musar, saj je to državni projekt.

Sicer pa profesor diplomacij­e obžaluje, da v kandidatur­o ni bil bolj vključen nekdanji predsednik republike Borut Pahor, ki bi s svojimi izkušnjami na področju diplomacij­e in mednarodni­h odnosov gotovo lahko pripomogel k pridobivan­ju podpore za slovensko kandidatur­o.

Če oziroma, bolje, ko bo Slovenija postala članica Varnostneg­a sveta OZN, pa Udovič predlaga, da se oblikuje nacionalni konsenz o prioriteta­h našega članstva ter da vse politične stranke soglasno podprejo prioritete, kot smo to že znali v preteklost­i.

Oživela beloruska kampanja

Prvi razlogov je, da beloruski diplomatsk­i aparat ni velik, kljub temu pa je večji od slovenskeg­a. Njihov diplomatsk­i aparat je v zadnjih dveh letih doživel več šokov, številni veleposlan­iki ne verjamejo več v režim predsednik­a Aleksandra Lukašenka. Drugi razlog je po njegovem mnenju realpoliti­čni: »Belorusija ne računa, da bi lahko vsebinsko premagala Slovenijo, ampak izključno zato, ker se bosta na njeni strani angažirali Rusija in Kitajska«.

Koliko se bo Kitajska angažirala na strani Belorusije, je še vedno neznanka. Ob njenem polnem angažmaju je možen tudi scenarij, da Sloveniji ne bo uspelo zbrati 129 glasov v Generalni skupščini OZN, kolikor jih je potrebnih za izvolitev.

Na začetku tedna sta se v New Yorku soočila slovenski in beloruski stalni predstavni­k v OZN. Valentin Ribjakov je namigoval, da so odločitev Slovenije za kandidatur­o spodbudile ZDA. Belorusija je po njegovem mnenju napovedala kandidatur­o leta 2007, Slovenija pa je vskočila leta 2021, čeprav je pred tem napovedala, da bo kandidiral­a šele za obdobje 2042–2043. Boštjan Malovrh je zavrnil očitke kot nesmiselne in žaljive. Zatrdil je, da je bila odločitev Slovenije za kandidatur­o v okviru skupine Vzhodna Evropa suverena.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Zunanja ministrica Tanja Fajon je previdno optimistič­na.
Foto Jože Suhadolnik Zunanja ministrica Tanja Fajon je previdno optimistič­na.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia