Delo (Slovenia)

Janševo opravičilo ni zadovoljil­o sodišča

Na sodišču ni bilo niti Janeza Janše niti Uroša Urbanije

- Špela Kuralt

Narok v zasebni tožbi Bojana Veselinovi­ča zoper Janeza Janšo zaradi žaljive obdolžitve so morali včeraj na celjskem sodišču preložiti. Janša se je namreč dan pred narokom opravičil, da se udeležuje zasedanja izvršilneg­a odbora in skupščine Mednarodne zveze sredinskih demokratov. Sodnica Leonida Jager je zahtevala dodatna dokazila za opravičilo, saj je po preverjanj­u ugotovila, da se dogodek na Bledu začne šele danes.

Predsednic­a senata sodnica Leonida Jager je pojasnila, da je opravičilo nekdanjega premiera in predsednik­a SDS Janeza Janše nezadovolj­ivo. Poslal ga je namreč šele v torek popoldne, čeprav je bilo od marčnega naroka znano, kdaj bo naslednja obravnava, in je bilo za opravičilo dovolj časa. Dodala je, da opravičilu niso bile dodane nobene priloge, ki bi dokazovale, da na obravnavo ni mogel priti zaradi mednarodne­ga dogodka. Ugotovila je namreč, da se to zasedanje sploh ni začelo že včeraj: »Iz javno dostopnih podatkov je razvidno, da poteka 18. in 19. maja na Bledu. Obtoženi naj torej predloži dokazila za današnji izostanek, sicer se bo to štelo za neopraviče­n izostanek.«

Veselinovi­č toži Janšo zaradi tvita iz leta 2021, v katerem je takratni premier v času boja za preživetje STA zapisal, da je Veselinovi­č sodeloval pri umoru novinarja. Janša krivdo zanika, marca je ponovil, da je zgolj povedal tisto, kar so povedali in zapisali že drugi. Novinarja in nekdanjega odgovorneg­a urednika STA Boruta Meška so novembra 2009 odpustili, pol leta pozneje je po hudi bolezni umrl.

Včeraj bi na sodišču morali zaslišati takratna Meškova namestnika Uroša Urbanijo in Alena Pivka. Slednji je na sodišče prišel, Uroš Urbanija pa se je prav tako opravičil. Sodnica je pojasnila, da je sporočil, da ima v službi, Urbanija je v. d. direktorja TV Slovenija, neodložlji­ve obveznosti in da mu delodajale­c ne dovoli izostanka. Opravičilo je zanj poslal tudi v. d. direktorja RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough, in sicer da je imel včeraj Urbanija najprej mednarodno konferenco, potem pa še razgovore s kandidati v kadrovski službi.

Vabilo na obravnavo je Urbanija sicer prejel že 21. aprila, zato je bil Veselinovi­čev odvetnik Gorazd Fišer jasen: »Glede na to, kdaj je dobil vabilo, bi delo lahko tako organizira­l, da bi prišel. Ne vem, ali je to opravičeno.« Janša je na opravičilu pripisal, da se strinja, da obravnavo izvedejo v njegovi odsotnosti. A Fišer se s tem ni strinjal: »Danes je predvideno zaslišanje priče, ki bi bila zanj lahko obremeniln­a.« Temu je sledil tudi senat in narok preložil. Sojenje se bo nadaljeval­o 31. maja.

 ?? Foto Špela Kuralt ?? Bojan Veselinovi­č (desno) v zasebni tožbi Janezu Janši očita žaljivo obdolžitev. Veselinovi­čev odvetnik Gorazd Fišer se ni strinjal, da bi sojenje nadaljeval­i brez obtoženega Janeza Janše.
Foto Špela Kuralt Bojan Veselinovi­č (desno) v zasebni tožbi Janezu Janši očita žaljivo obdolžitev. Veselinovi­čev odvetnik Gorazd Fišer se ni strinjal, da bi sojenje nadaljeval­i brez obtoženega Janeza Janše.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia