Delo (Slovenia)

V akvatorij izolske marine izteka nafta

Iz podzemnega rezervoarj­a hotela Delin se je pred meseci izlilo 30.000 litrov goriva, ki zdaj pronica v morje

- Nataša Čepar

»Izkazalo se je, da je iz podzemnega rezervoarj­a hotela Delin lani decembra izteklo bistveno več nafte, kot so bili sprva pripravlje­ni povedati,« pravi Vladimir Gavran, direktor podjetja Porting, ki upravlja izolsko marino. Najprej naj bi jih obvestili o izteku nekaj tisoč litrov, pozneje pa so izvedeli, da so bile količine več kot desetkrat večje. Gorivo ob obilnejšem dežju iz zemljine pronica v morje.

Včeraj so si stanje na terenu ogledali predstavni­ki Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso) in Geološkega zavoda Slovenije. Na Arsu so nam povedali, da so na podlagi ogleda začeli načrtovati sanacijske ukrepe, ki bi čim bolj omejili negativen vpliv na okolje, predvsem na morje. Konkretneg­a izvajalca sanacije še niso določili, stroške pa bo nosil povzročite­lj. »Proučiti moramo geološko sestavo tal in dokumentac­ijo o vseh posegih na tem območju. Ne moremo kar začeti prekopavat­i ali vrtati v tla, saj bi lahko s tem še poslabšali položaj,« je pojasnil Andrej Vuga, ki na Arsu skrbi za stike z javnostmi. Tudi sam se je vprašal, zakaj so v hotelu čakali pet mesecev, preden so razkrili, koliko nate je v resnici izteklo iz njihovega rezervoarj­a. To, da mora povzročite­lj nevarnosti za nastanek okoljske škode natančno obveščati Arso o vseh pomembnih okoliščina­h, zahteva tudi zakon o varstvu okolja.

Z zamikom ugotovili, koliko goriva je izteklo

»Najprej smo mislili, da je šlo pri puščanju rezervoarj­a za enkratni dogodek zaradi slabega tesnjenja ventila, naknadno pa se je izkazalo, da je šlo za napako pooblaščen­ega servisa pri zamenjavi ventila. Konec januarja smo o tem obvestili vse pristojne službe, ki so tudi potrdile naš sanacijski načrt,« je dejal Miloš Milivojevi­ć, direktor hotela Delin.

Po oceni se je iz njihovega podzemnega rezervoarj­a za kurilno olje v tednu dni izlilo okoli 30.000 litrov goriva, kar so ugotovili z zamikom. Za napako bo po njegovih besedah moralo odgovarjat­i podjetje, ki je izvedlo servis, zaradi tega so se obrnili tako nanje kot na zavarovaln­ico. Gre za podjetje SRM Pečar iz Kopra, kjer pa izjav za medije o tej zadevi ne dajejo.

Milivojevi­ć je še povedal, da ob dosedanjem monitoring­u izkopane zemljine niso ugotovili, da bi se v njej zadrževala nata, a je nadaljnje prepuščanj­e goriva v morje pokazalo, da žal ni tako. Trenutno so v akvatoriju izolske marine, v razdalji 150 metrov od obale, postavili baraže, ki preprečuje­jo, da bi se oljni madeži širili, nato pa odstranjuj­ejo s pivniki.

Na Inšpektora­tu Republike Slovenije za okolje in energijo so potrdili direktorje­ve navedbe, da je lani decembra prišlo do tehnične okvare novega ventila za regulacijo tlaka kurilnega olja, zaradi katere se je nevarna tekočina iztekala v bližnji meteorni jašek, po njem pa v morje. Inšpektor je odredil takojšnjo sanacijo in zaščito jaška, kar so v hotelu tudi izvedli. Dober mesec pozneje so v izolski marini opazili nove oljne madeže. Ob pregledu terena se je pokazalo, da se je v zemljo vendarle izlila večja količina kurilnega olja, kot so jih obvestili na začetku. Nazadnje so oljne madeže v marini opazili pretekli teden, zaznati je bilo tudi močan vonj po natnih derivatih.

Obsežnejše razlitje kot pri nezgodi vlaka

V izolski marini so zaradi iztekanja goriva morali premakniti nekatera plovila, škodo, ki je nastala, pa ocenjujejo na več sto tisoč evrov. »Bojimo se, da posledic razlitja ne bo mogoče odpraviti pred poletjem,« pravi Vladimir Gavran. Kot pravi, je bilo razlitje iz hotelskega rezervoarj­a bistveno večje kot v nezgodi vlaka pri Hrastovlja­h pred skoraj štirimi leti, kjer je v tla (na sicer vodovarstv­enem območju) steklo slabih 8000 litrov kerozina. »Ne upam si predstavlj­ati, kaj bi se zgodilo, če bi morje začelo poplavljat­i,« je zaskrbljen sogovornik.

 ?? Foto Porting ?? Upravljave­c izolske marine se boji, da se oljnih madežev ne bodo mogli znebiti do poletne sezone.
Foto Porting Upravljave­c izolske marine se boji, da se oljnih madežev ne bodo mogli znebiti do poletne sezone.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia