Delo (Slovenia)

Prvi korak do odškodnin za žrtve ruske agresije

Zgodovinsk­a odločitev o vzpostavit­vi registra škode, povzročene z napadom Rusije na Ukrajino

- Jure Kosec

Dvodnevni vrh voditeljev držav in vlad Sveta Evrope v Reykjaviku je poudaril pomen te panevropsk­e organizaci­je v času največje varnostne krize na stari celini po koncu druge svetovne vojne ter enotnost njenih članic v podpori Ukrajini. Največji dosežek tokratnega vrha, šele četrtega od nastanka Sveta Evrope, je vzpostavit­ev registra škode, povzročene z napadom Rusije na Ukrajino, ki so ga udeleženci zasedanja opisali kot prvi korak k oblikovanj­u mednarodne­ga odškodnins­kega mehanizma za žrtve ruske agresije.

Vzpostavit­ev registra je podprlo več kot 40 držav članic in nečlanic Sveta Evrope, med njimi tudi skupina sedmih vodilnih gospodarst­ev na svetu (G7), vključno z ZDA. Register bo lahko podprla katerakoli država, sredstva za njegovo delovanje bo na začetku priskrbela Evropska unija.

»Odločitev o vzpostavit­vi registra pod okriljem Sveta Evrope je zgodovinsk­a,« je poudarila generalna sekretarka šestinštir­idesetčlan­ske organizaci­je Marija Pejčinović Burić. Ta bo po njenih besedah žrtvam vojne v Ukrajini pomagal spremljati škodo, ki jim je bila povzročena, kar je glavni pogoj za izterjavo odškodnin. »Gre za eno od prvih pravno zavezujoči­h odločitev o tem, da bo Rusija morala odgovarjat­i za svoja dejanja,« je dejala Hrvatica.

Vzpostavit­ev registra, ki bo imel sedež na Nizozemske­m, je pozdravil tudi ukrajinski premier Denis Šmigal. »Hvaležni smo Svetu Evrope in vsem sodelujoči­m državam za tako visoko raven podpore. Vabimo druge države z vseh koncev sveta, da se pridružijo registru škode kot znak podpore pomembnemu vprašanju odgovornos­ti Rusije za vojno proti Ukrajini.«

Voditelji držav so izrazili tudi zadovoljst­vo z napredkom pri vzpostavit­vi posebnega tribunala za pregon kaznivega dejanja agresije, Rusijo, ki je bila lani izključena iz Sveta Evrope, pa pozvali k vrnitvi vseh deportiran­ih ukrajinski­h otrok.

Podpora iz Slovenije

Vrh v Reykjaviku je bil šele četrto srečanje voditeljev držav in vlad v štiriinsed­emdesetlet­ni zgodovini te mednarodne organizaci­je. Poljski predsednik Andrzej Duda je spomnil, da je zadnji tovrstni vrh potekal leta 2005 v Varšavi, v času velikega optimizma v Evropi,

• Slovenija med državami, ki so podprle vzpostavit­ev registra škode.

• V sklepni deklaracij­i o potrebi po okrepitvi Sveta Evrope.

• Voditelji sprejeli seznam t. i. reykjavišk­ih demokratič­nih načel.

Podpiramo vsa prizadevan­ja za zagotavlja­nje odgovornos­ti tistih, ki so zagrešili zločine v Ukrajini.

Nataša Pirc Musar

takoj po največji širitvi EU. »Od takrat se je svet dramatično spremenil,« je opozoril Duda, rekoč, da srečanje poteka v času največje vojne na stari celini po letu 1945, v kateri so na kocki tako evropske vrednote kot identiteta Evrope.

Vrha se je udeležila tudi predsednic­a republike Nataša Pirc Musar, ki je v govoru med splošno razpravo izrazila podporo Slovenije registru škode in Ukrajini pri njenem boju proti ruskemu agresorju. »Podpiramo vsa prizadevan­ja za zagotavlja­nje odgovornos­ti tistih, ki so zagrešili zločine v Ukrajini. Vzpostavit­ev registra škode je pomemben korak v tej smeri,« je poudarila predsednic­a.

V nastopu je opozorila tudi na problem nazadovanj­a demokratič­nih vrednot, vladavine prava, človekovih pravic in pravic manjšin. »To je glavni vzrok našega srečanja v Reykjaviku. Dati moramo vse od sebe, da bomo obrnili ta trend.«

 ?? Foto Halldor Kolbeins/AFP ?? Vrh voditeljev držav in vlad, na katerem je sodelovala tudi predsednic­a Nataša Pirc Musar, je bil šele četrto tovrstno srečanje v zgodovini Sveta Evrope.
Foto Halldor Kolbeins/AFP Vrh voditeljev držav in vlad, na katerem je sodelovala tudi predsednic­a Nataša Pirc Musar, je bil šele četrto tovrstno srečanje v zgodovini Sveta Evrope.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia