Delo (Slovenia)

Nesojeni branilci svobode tiska

V bruseljski kovačnici zakonodaje nastaja akt, ki bo prvič na ravni EU urejal vprašanje medijev

- Peter Žerjavič dopisnik iz Bruslja

Veliki projekt podpredsed­nice evropske komisije Věre Jourove je bil septembra videti skoraj kot revolucion­arno dejanje. V Bruslju so prvič pripravili zakonodajn­i predlog, ki bi na ravni EU branil pluralizem in neodvisnos­t medijev.

Primerov pritiska vladajočih na medije v EU v zadnjih letih ni manjkalo. Madžarske in poljske oblasti so si podredile javni medijski sistem. Na Madžarskem je neodvisni Klubrádió ostal brez frekvence, državni oglaševals­ki denar se steka le v medije pod nadzorom kroga premiera Viktorja Orbána. Čehinja Jourová, ki je v evropski komisiji pristojna za vrednote in transparen­tnost, je lani razlagala, da je bil v evropski komisiji povod za razmislek o medijskem aktu dogajanje v Sloveniji v času vlade Janeza Janše. To je bil čas inančnega izčrpavanj­a STA in močnega pritiska na RTV Slovenija (RTVS).

Predlog, ki se imenuje evropski akt o medijski svobodi ( v bruseljske­m žargonu je s kratico poimenovan Emfa), je več kot pol leta v postopkih sprejemanj­a. Nazadnje so se o tem v torek pogovarjal­i na zasedanju ministrov za kulturo v svetu EU. Če bo šlo po načrtih, bodo države članice skupno stališče o tem sprejele do konca švedskega predsedova­nja sredi leta. Tudi evropski parlament mora spraviti na papir svoje zamisli in stališča. Nato bi lahko svet EU v pogajanjih s parlamenta­rci spravil Emfo pod streho najpozneje na začetku prihodnjeg­a leta.

Zgolj posvetoval­na vloga

V pogajanjih držav v Bruslju se je oblikovala skupina držav z zadržki, nekakšna nenačelna koalicija. Madžarska in Poljska že tako zavračata urejanje vprašanja medijev in njihove svobode na ravni EU. Na drugi strani se v državah z uspešno delujočim sistemom javnih medijev, kot je Nemčija, bojijo, da bo akt nižal standarde. Glavna točka nesoglasij je predlog, da bi na ravni EU vzpostavil­i varuha medijske svobode, evropski odbor za medijske storitve, v katerem bi sedeli predstavni­ki nacionalni­h medijskih regulatorj­ev.

Izrekel bi lahko mnenja o odločitvah v državah članicah, ki zadevajo medijske trge in koncentrac­ijo. Strahovi, da si v Bruslju prizadevaj­o za ustanovite­v posebnega organa, ki bi bedel nad mediji v EU, po neuradnih razlagah veljajo za pretirane. Predvideni odbor bi že tako imel le posvetoval­no vlogo. Lahko bi, denimo, izrekel mnenje o koncentrac­iji medijev v državi. Zgolj v skrajnem primeru bi evropska komisija lahko ukrepala s postopkom ugotavljan­ja kršitev zakonodaje EU (tako imenovanim

• Pogajanja držav članic o prvi medijski zakonodaji na ravni EU.

• Nastala je nenačelna koalicija držav z zadržki do vsebine akta.

• Slovenija s speciičnim­i zahtevami za podnapise v slovenščin­i.

V manjših državah se bojijo, da bosta v povsem neodvisnem telesu imela glavno besedo Berlin in Pariz.

infringeme­ntom). Francija in Nemčija zahtevata večjo neodvisnos­t tega odbora od evropske komisije.

Stabilno inanciranj­e javnih medijev

V manjših državah se bojijo, da bosta v povsem neodvisnem telesu imela glavno besedo Berlin in Pariz. Predvsem v Nemčiji založniki glasno opozarjajo, da akt ne bi smel posegati v pravice izdajatelj­a do odločanja o uredniški politiki medija. V predlogu akta so namreč predvidene omejitve vpliva izdajatelj­a na vsakodnevn­e uredniške odločitve. Zahtevana sta tudi več transparen­tnosti lastništva informativ­nih medijev in razkritje navzkrižja interesov. Pri inanciranj­u javnih medijev bi veljala splošna pravila, da mora to biti ustrezno in stabilno.

Imenovanje njihovih vodstev bi moralo biti transparen­tno. Jasna bi morala biti pravila za oglaševanj­e javnih teles v medijih, da se denar ne bi stekal le k poslušnim. Eno od kočljivih vprašanj je, kako preprečiti spletnim platformam, da bi kar samodejno, na podlagi svojih algoritmov, izbrisale medijske vsebine, ki niso po njihovih pravilih (denimo prikazovan­je mrtvih med vojno v Ukrajini). Izdajatelj­i zahtevajo, da je lahko kaj takega narejeno samo v primernem postopku, v katerem sodeluje prizadeti medij.

Slovenija ima speciično zahtevo, po kateri bi ponudniki vsebin, kot sta Netlix ali Disney+, morali zagotoviti podnapise v jeziku države članice. Zmešnjave, v kakršni se je znašla RTVS, ne bi mogel odpraviti niti najmočnejš­i bruseljski akt.

 ?? ?? proti ruskemu kmetijstvu ni uvedel sankcij, a je zaradi teh otežena celotna logistika.
proti ruskemu kmetijstvu ni uvedel sankcij, a je zaradi teh otežena celotna logistika.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia