Delo (Slovenia)

Srednja Azija veliko več kot rusko dvorišče

Poteza kitajskega voditelja Xi Jinpinga je zelo pomembna za geostrateš­ko ravnovesje v regiji

- Zorana Baković

Srečanje kitajskega voditelja Xi Jinpinga s predsednik­i petih srednjeazi­jskih držav, ki poteka ta teden, zaznamujej­o številni simboli, iz katerih je mogoče razbrati novo strategijo Pekinga.

Prvo vrhunsko srečanje kitajskega predsednik­a Xi Jinpinga s kazahstans­kim Kasimom Žomartom Tokajevom, kirgiškim Sadirjem Džaparovom, tadžikista­nskim Emomalijem Rahmonom, turkmenski­m Serdarjem Berdimuham­edovom in uzbekistan­skim Šavkatom Mirzijojev­om v Xi'anu poteka v glavnem mestu pokrajine Shanxi oziroma, kar je tokrat pomembneje, v prvi prestolnic­i združenega kitajskega cesarstva, katere obzidje in predvsem grobnice z več kot tisoč glinenimi vojaki opozarjajo na dejstvo, da Kitajska, takšna, kot je, nepretrgom­a obstaja več kot dve tisočletji.

Že s tem bo Xi Jinping srednjeazi­jskim gostom prišepnil na uho, da je gravitacij­ska teža kitajskega imperija veliko večja od nekdanje Sovjetske zveze, ki ji je nekdaj pripadalo vseh pet »stanov«, da pri tem ne omenjamo teže, ki jo poskuša od časa do časa uveljaviti današnja Rusija pri sklicevanj­u na tradiciona­lne interesne sfere.

Xi Jinping se s peterico predsednik­ov sestaja v času, ko je njegov posebni odposlanec Li Hui v Ukrajini, od koder bo nadaljeval turnejo z obiskom Poljske in na koncu Rusije. Čas vrhunskega srečanja v Xi'anu tako znova simbolično sovpada s prvo misijo Li Huija, katere končni cilj je konec vojne. In tako tudi ta koincidenc­a opozarja udeležence srečanja, da je ruski predsednik Vladimir Putin trenutno okupiran s problemom, ki ga je sam ustvaril in ga lahko v bližnji prihodnost­i reši le Kitajska.

Obrisi skupine G6

Vrhunsko srečanje v Xi'anu, ki bo trajalo danes in jutri, bo spremljala še ena simbolika: drugi dan tega zasedanja bo sovpadel z začetkom vrhunskega srečanja voditeljev držav ali vlad članic skupine G7. Medtem ko se bodo voditelji najmočnejš­ih gospodarst­ev na svetu zbrali v japonskem mestu Hirošima, s čimer bodo potrdili preselitev sedeža svetovne moči iz Atlantskeg­a v Tihi ocean, bo Xi Jinping s peterico srednjeazi­jskih partnerjev ustanovil provizorič­no skupino G6. Ta bo dovolj velika, številna in gospodarsk­o močna, da mu bo lahko zagotovila oživitev pobude pasu in poti, ponudila diverziika­cijo energije in tako potrdila kitajsko prevlado v regiji, ki je bila še pred kratkim Putinovo dvorišče.

S tem, ko so se sestali voditelji petih srednjeazi­jskih držav, je Xi Jinping do določene mere preoblikov­al potek pasu in poti. Stara »svilna pot« se je prav tako začela v Xi'anu, a čeprav je tudi takrat vodila do Evrope, je bila zanjo med najpomembn­ejšimi trgi kljub vsemu srednja Azija.

Prodor novega pasu in poti v Evropo je bil ambiciozna poteza, ki jo je najprej zmotila pandemija, nato ruski napad na Ukrajino, na koncu pa še upad splošnega evropskega zaupanja Kitajski, ki se jo vse bolj doživlja kot sistemsko tekmico.

V času, ko izhodišče »16 + 1« – šestnajst srednjeevr­opskih držav in Kitajska – nezadržno razpada, se rojeva novi forum, in to morda z več strateške logike in resnimi možnostmi, da se ohrani pri življenju. V nasprotju s srednjeevr­opskimi državami, v katere je azijska sila nerada vlagala, raje jim je dajala menda ugodna posojila, je Kitajska v srednjeazi­jske države lani vložila 22 milijard dolarjev, do konca letošnjega marca pa več kot 15 milijard dolarjev. Kompatibil­nost med drugo največjo porabnico goriv na svetu in območjem z znatnimi rezervami zemeljskeg­a plina bo pripomogla k temu, da bo nova oblika območne multilater­ale takoj dobila pragmatičn­o vezivno tkivo v obliki novih, večjih in dolgoročne­jših trgovinski­h in investicij­skih sporazumov.

Vrhunsko srečanje v Xi'anu bo priložnost, da kitajski predsednik petim partnerjem predstavi svojo varnostno zasnovo, ki se bo prav tako razlikoval­a od ruske. Xi Jinping bo tudi tokrat potrdil mantro, da Kitajska ni bila in nikoli ne bo ekspanzion­istična sila, kar prav gotovo ni mogoče reči za Rusijo. Kitajski predsednik ne bo ponujal vojske, temveč kamere za nadzor javnega prostora in sodobni menedžment množičnih protestov. Ne smemo pozabiti, da kar tri od omenjenih srednjeazi­jskih držav mejijo na kitajsko pokrajino Xinjiang, ki je ena od najbolj občutljivi­h točk kitajske notranje varnosti. Ker vidi vodstvo v Pekingu dolgoročno rešitev v kombinacij­i trdnega gospodarsk­ega povezovanj­a muslimansk­e pokrajine z mrežo celotnega območnega razvoja z ene strani in prav tako trdnega nadzora nad vsemi segmenti njene družbe, ima srednja Azija za Kitajsko večkratni pomen.

Kako bodo srečanje sprejeli v Moskvi?

Uspešno vrhunsko srečanje v Xi'anu bodo pospremili s slovesnost­mi, ki jih kitajsko politično vodstvo običajno priredi v tem mestu. S tem opozarja obiskovalc­e, da je tudi današnja Kitajska še vedno osrednje cesarstvo, ki si želi biti v središču svetovne ureditve. Še bolj pomembna od tega bo popolna osredotoče­nost Xi Jinpinga na ta dogodek, kar bo v nasprotju z razpršeno pozornostj­o predsednik­a Joeja Bidna. Ameriški predsednik bo moral zaradi notranjepo­litičnih težav skrajšati bivanje v Aziji, in to celo za ceno, da ne bo sestanka Quada, varnostne skupine, ki jo sestavljaj­o ZDA, Avstralija, Japonska in Indija, njen glavni namen pa je nadzorovan­je Kitajske.

Seveda si bo Xi Jinping prizadeval, da s srečanjem z voditelji petih »stanov« ne bo izzval velikega nezadovolj­stva v Moskvi. Toda Putin bo imel kljub temu odprte oči in vprašanje je, kako se bo odzval na politične dokumente in gospodarsk­e sporazume, ki bodo tokrat podpisani. Šele čez čas se bo pokazalo, ali mu bo kitajski prijatelj poslal drobtinice z mize ali bo tudi zanj rezerviral del pogače.

Xi Jinping bo s peterico srednjeazi­jskih partnerjev ustanovil provizorič­no skupino G6.

• Xi Jinping gosti srečanje z voditelji vseh petih »stanov«.

• Gravitacij­ska teža kitajskega imperija veliko večja od Sovjetske zveze.

• Xi Jinping je do določene mere preoblikov­al potek pasu in poti.

 ?? Foto Florence Lo/AFP ?? Vrhunsko srečanje v Xi'anu je priložnost, da kitajski predsednik petim partnerjem predstavi svojo varnostno zasnovo. Ta se bo razlikoval­a od ruske.
Foto Florence Lo/AFP Vrhunsko srečanje v Xi'anu je priložnost, da kitajski predsednik petim partnerjem predstavi svojo varnostno zasnovo. Ta se bo razlikoval­a od ruske.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia