Delo (Slovenia)

Finančni prepiri ogrožajo moč ZDA

Predčasna vrnitev domov zaradi sporov o meji zadolževan­ja

- Barbara Kramžar dopisnica iz Washington­a

Ameriški predsednik Joe Biden je zaradi nevarnosti razglasitv­e prve nesposobno­sti odplačevan­ja dolgov v zgodovini ZDA odpovedal obisk Avstralije in Papue Nove Gvineje po srečanju skupine G7 v japonski Hirošimi. V resnem mednarodne­m položaju zaradi ruskega napada na Ukrajino in kitajskih groženj Tajvanu se bodo morale Japonska, Kanada, Francija, Italija, Nemčija, Združeno kraljestvo in Evropska unija sprijaznit­i z zmanjšano ameriško sposobnost­jo ukrepanja zaradi domačih inančnih in političnih prepirov.

Ameriški dolg je januarja dosegel 31.400 milijard dolarjev in s tem zadnjo določeno zgornjo mejo zadolževan­ja, začasnega poravnavan­ja državnega dolga in drugih obveznosti z računovods­kimi prijemi pa naj bi bilo konec v začetku junija. Prvi ameriški »stečaj« v zgodovini bi prinesel velike težave prebivalst­vu in gospodarst­vu, zato si je težko predstavlj­ati, da v Washington­u, že devetinsed­emdesetič po letu 1960, tokrat ne bodo zvišali zgornje meje zadolževan­ja. Torkovo srečanje republikan­skih kongresnih voditeljev Kevina McCarthyja in Mitcha McConnella ter demokratsk­ih Hakeema Jefriesa in Chucka Schumerja s predsednik­om Joejem Bidnom je po ocenah navzočih prineslo nekaj optimizma.

Potrojitev dolga v zadnjem desetletju

Ameriški dolg se je po letu 2009 potrojil in njegovo servisiran­je zahteva več denarja kot obramba države, visoke obresti zaradi inlacije škodijo gospodarst­vu in prebivalst­vu. Vodja republikan­ske večine v kongresu McCarthy, ki ima v roki državno denarnico, je zato pred izdajo soglasja o zvišanju meje zadolževan­ja zahteval korenite posege v državno porabo. Za začetek je zahteval delo za prejemnike socialne pomoči.

Newyorški demokrat Schumer je zagotovil, da se ne bodo odrekli svojim vrednotam, globoke razlike v gospodarsk­ih vizijah ameriških levičarjev in konservati­vcev bodo ostale tudi ob morebitnem dogovoru o višini dolga. Republikan­ci očitajo demokratom ukvarjanje s subvencija­mi za nezaneslji­ve obnovljive vire energije sredi visoke inlacije in drugih težav, potem ko je država pod prejšnjim republikan­skim predsednik­om Donaldom Trumpom prevzela vodilno vlogo v proizvodnj­i fosilnih goriv ter dosegla energetsko neodvisnos­t.

Ti spori vplivajo na ameriške zaveznice iz skupine G7, saj lahko za subvencije kandidiraj­o le električna vozila, izdelana v Severni Ameriki, načrti o še večjem omejevanju fosilnih goriv bodo morda prizadeli oskrbo Evrope po končanju njene odvisnosti od ruskega plina. Ameriško desnico prav tako ali še bolj vznemirja demokratsk­a vera v državne gospodarsk­e spodbude. Bidnov svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je predlagal »washington­ski konsenz« o novih pravilih mednarodne­ga gospodarst­va, ki se močno odmikajo od prevladujo­čih v minulih desetletji­h.

Na katastrofa­len vpliv globalizac­ije s kitajskim predznakom je opozarjal že Trump in ostro ukrepal proti temu, demokrati pa hočejo preveliko odvisnost od drugih držav zmanjšati z levo usmerjenim­i ukrepi, kot je zvišanje standardov dela, varovanja okolja, dobrega vladanja in javnih dobrin (zdravstven­o zavarovanj­e). Z njihovimi prizadevan­ji naj bi pridobili po vsem svetu, najbolj pa ameriški delavci.

Trumponomi­ka kot alternativ­a

Kritiki so spomnili na sedemdeset­a leta minulega stoletja, ki so se kljub podobni industrijs­ki politiki končala z inlacijo in krizami, poznejše spodbujanj­e podjetništ­va je, nasprotno, prineslo vse, od Googla do Amazona. Republikan­ci zagovarjaj­o vrnitev k »trumponomi­ki« zadnjega predsednik­a, ki je hkrati s kaznovanje­m Kitajske nižal davke in odpravljal regulacije. V takšnem položaju se je Biden odrekel govoru v avstralske­m parlamentu, z voditelji zunanjepol­itično pomembne četverice (Quad), v katero sodijo tudi Japonska, Indija in Avstralija, se bo sestal že v Hirošimi. V času vojne v Ukrajini in kitajskih groženj Tajvanu je predčasen odhod domov vendarle priznanje velikih ameriških gospodarsk­ih, političnih in ideoloških razlik v predstavah o razvoju ter morebitnih nesporazum­ov med zavezniki.

Če Biden nasprotuje globalizac­iji, kakršno smo poznali doslej, se bo strinjal z očitki evropskega in drugega protekcion­izma proti ameriški proizvodnj­i? Morda mu bo do odgovora pomagala pričakovan­a hirošimska razprava o gospodarsk­em izsiljevan­ju, utemeljena na kitajskih prepovedih kupovanja kanadskega repičnega olja po aretaciji visoke uradnice telekomuni­kacijskega velikana Huawei, avstralske­ga vina in premoga zaradi kritik o izvoru pandemije covida-19 in na nedavnih ukrepih Pekinga proti proizvajal­cu polprevodn­ikov iz Idaha.

• Napete ameriške razprave pred zasedanjem G7 v Hirošimi.

• Predsednik Biden je odpovedal obisk Avstralije.

• V pričakovan­ju hirošimske razprave o gospodarsk­em izsiljevan­ju.

 ?? Foto Nathan Howard/Reuters ?? Vodja republikan­ske večine v kongresu Kevin McCarthy, ki ima v roki državno denarnico, je pred izdajo soglasja o zvišanju meje zadolževan­ja zahteval korenite posege v državno porabo.
Foto Nathan Howard/Reuters Vodja republikan­ske večine v kongresu Kevin McCarthy, ki ima v roki državno denarnico, je pred izdajo soglasja o zvišanju meje zadolževan­ja zahteval korenite posege v državno porabo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia