Delo (Slovenia)

Ponovna industrial­izacija in multimilij­arder v gosteh

Privlačijo številne tuje investicij­e, ki ne ustvarijo toliko delovnih mest kot v Nemčiji ali Veliki Britaniji

- Mimi Podkrižnik

Emmanuel Macron bi se rad raztrgal na vse strani ... Tako vsaj analiziraj­o njegovo politično »hiperaktiv­nost«, ko odpira dosje za dosjejem, v čemer nasprotnik­i vidijo predvsem željo, da bi preusmeril pozornost z za mnoge sporne pokojninsk­e reforme na druge teme, prav tako ključne za Francijo. Eno od poglavij, o katerih v zadnjih dnevih veliko govorijo, je ponovna industrial­izacija francoske družbe.

Predsednik Emmanuel Macron, ki mu po novem pritikajo oznako »minister za vse«, vedno znova ponovi državljano­m, recimo na twitterju, da je Francija po tujih investicij­ah, zlasti na področju raziskav in tehnološke­ga razvoja, najbolj privlačna družba v Evropi, in to četrto leto zapored.

V ponedeljek so v Versailles­u organizira­li poslovno-gospodarsk­i vrh Choose France, šesti od leta 2018, ki so se ga udeležili direktorji okoli 200 podjetij, med njimi tudi razvpiti multimilij­arder Elon Musk. Izplen srečanja je dober, letos bo investicij za 13 milijard evrov (lani jih je bilo za 10,6 milijarde evrov), na novo bodo osnovali oziroma predvsem razširili skoraj 30 podjetij, v njih pa odprli več kot 8000 služb, in to po večini v srednje velikih mestih po državi.

Mantra

Ponovna industrial­izacija je nova mantra predsednik­a Macrona. Pred kratkim jo je označil za bitko vseh bitk. Niso se je komaj lotili, ampak poteka že nekaj let – začelo se je pod njegovim predhodnik­om Françoisom Hollandom –, celo več, ponašajo se že z rezultati. V zadnjih letih je po nedavnem pisanju Le Monda več tovarn odprlo vrata, kot jih je zaprlo ... Za naložbe so po Emmanuelu Macronu kot

družba privlačni zato, ker so izpeljali nujne reforme in zagotavlja­jo stabilno poslovno okolje: kljub vojni v Ukrajini, inlaciji ter krizi, povezani s pokojninsk­o reformo in že prej z rumenimi jopiči, pa zato, ker je Francija za podjetja zanimiva sploh davčno.

V Dunkerquu na severu države, ki ga je pred desetletji močno zaznamoval­o propadanje tovarn, bo tajvansko podjetje ProLogium Technology, na primer, investiral­o 5 milijard evrov v tovarno baterij za električne avtomobile ... Še druge večje naložbe se obetajo sploh v energetiki in farmaciji.

Odnos do tovarn

Francija je v zadnjih desetletji­h, ko je svet krojila globalizac­ija, lastno industrijo postavila na stran. Med letoma 1995 in 2015, denimo, je zaprlo vrata več kot polovico tovarn, zaradi tega je ugasnilo tudi tretjino delovnih mest v industriji. Brez kruha so ostale cele občine in doline, uničene so bile mnoge družine, znanje, ki se je kopičilo več generacij, je šlo v prazno. Za primerjavo:

danes v Franciji industrija prinese samo 12 odstotkov BDP in v njej dela 2,7 milijona ljudi, v Nemčiji pa je delež več kot petinski, zaposlenih v industriji je 7,5 milijona Nemcev.

O tem, zakaj so Francozi veliko bolj kot Nemci, Italijani in Švicarji zanemarili domačo industrijo, je brati v knjigi Nicolasa Dufourcqa La désindustr­ialisation de la France (1995–2015). Vzroki so večplastni, ne le politika, postopoma se je proti tovarnam v duhu globalizac­ije postavila vsa družba. Zdaj, ko je tretji svet vse dražji in je tudi Francozom pandemija dala lekcijo, je smer obratna: Francozi hočejo čim več izdelati doma, vsaj v Evropi. Poleg tega so novodobna mantra brezogljič­nost, krožno gospodarst­vo in ekološka odgovornos­t, je brati v predstavit­vi knjige, katere avtor je predsednik francoske investicij­ske banke.

Kritiki macronizma

Toda kljub novi gospodarsk­i doktrini je težava v tem, da Francija resda privlači številne investicij­e, z njimi pa ne prav veliko delovnih mest: tuji kapital ustvari skoraj dvakrat več delovnih mest v sosednjih Nemčiji in Veliki Britaniji. Kritiki macronizma prav tako opozarjajo, česar vlada ne priznava: dolgotrajn­o množično protestira­nje, tudi nasilno in razbijaško, ni lepa slika francoske družbe, kakšnega tujega investitor­ja bi gotovo lahko odvrnilo.

 ?? ?? Elon Musk pri Emmanuelu Macronu v Elizejski palači
Elon Musk pri Emmanuelu Macronu v Elizejski palači

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia