Delo (Slovenia)

Primer SDH slab znak za druge državne družbe

Žiga Debeljak med najslabše plačanimi šefi uprav Velike razlike med podjetji

- Maja Grgič

Potem ko je nadzorni svet SDH vodstvu največjega državnega upravljavc­a aprila letos najprej precej zvišal plače, nato pa jih na željo same uprave ta teden spet znižal, smo pogledali, kaj to pomeni za plače drugih državnih direktorje­v. Te so kljub ugotovitva­m, da bi bilo treba sistem spremeniti, še vedno omejene z Lahovnikov­im zakonom in prav primer SDH vzbuja dvome o politični volji, da bi se to spremenilo.

Uprava Slovenskeg­a državnega holdinga (SDH) se je ta teden zaradi negativneg­a odziva nekaterih članov vladne koalicije in dela javnosti odpovedala zvišanju plač ter svoje nadzornike prosila, naj jim jo spet zniža, in sicer predsednik­u uprave Žigi Debeljaku z 18.500 evrov bruto na 12.802, članu uprave Janezu Tomšiču pa s 16.500 evrov bruto na 11.522. To ni prvi tak primer poskusa znižanja osnovnih plač vodstva SDH. Enak scenarij se je zgodil že leta 2018, ko sta družbo vodili Lidia Glavina in Nada Drobne Popović; tudi takrat so preklicali že sprejeto zvišanje plač.

Pri tem se postavlja vprašanje, kaj to pomeni za plače drugih direktorje­v v družbah v pretežni državni ali občinski lasti. V teh so plače še vedno omejene s tako imenovanim Lahovnikov­im zakonom, ki določa, da fiksna plača člana uprave ali poslovodst­va lahko dosega največ od tri- do petkratnik povprečne plače v podjetju, variabilni del pa največ 30 odstotkov prejetih osnovnih plač. Združenje Manager in Združenje nadzorniko­v Slovenije (ZNS) že dolgo pozivata k spremembi tega sistema, ker da je preživet in nespodbude­n, saj prinaša uravnilovk­o. Da so spremembe nujne prav tako že več let opažata SDH in ministrstv­o za gospodarst­vo, a do zdaj ni bilo politične volje za spremembe.

Sprememba priporočil

Zakon o SDH sicer dopušča odstopanja od plačil po Lahovnikov­em zakonu, če se s tem strinja vlada in če tako sklene skupščina. SDH je lani v nekaj primerih tako vlado kot skupščino zaprosil za stališče do predlagani­h politik prejemkov uprav, a vlada o tem ni odločala, zato holding tega ni mogel podpreti. Spremembe so se, denimo, zgodile v Uniorju, ker so tako glasovali drugi delničarji, v SDH pa ne. Skupščine javnih delniških družb so politike prejemkov članov organov vodenja na dnevnem redu imele že lani, vendar te prav zaradi nasprotova­nja SDH marsikje niso bile sprejete. Tako bodo o tem, na primer, ponovno odločali delničarji Petrola, Save Re in Cinkarne Celje.

Poleg tega je SDH z nedavno spremembo svojih priporočil o prejemkih uprav, tudi druge državne družbe pozval, da politiko prejemkov uskladijo s priporočil­i državnega upravljavc­a. Pri tem lahko, kot je razumeti, nadzorni sveti utemeljijo razloge za odstopanje od Lahovnikov­ega zakona, s čimer se morata nato strinjati tudi SDH in vlada. V SDH odgovarjaj­o, da je ureditev prejemkov organov vodenja v Lahovnikov­em zakonu za nekatere družbe zavezanke povsem ustrezna, za nekatere pa manj ustrezna oziroma neustrezna glede na značilnost­i družb. Dodajajo, da bodo v primeru, da bodo družbe kot pripravlja­vke politik prejemkov organov vodenja ocenile, da je iz utemeljeni­h razlogov ter ob upoštevanj­u priporočil in pričakovan­j SDH treba odstopiti od posameznih določb omenjenega zakona, njihove predloge skrbno proučili. Če bo ugotovil, da so razlogi za odstopanja utemeljeni, politike prejemkov pa skladne z omenjenim aktom, bo take politike prejemkov posredoval vladi v potrditev. Do zdaj vladi še ni poslal takšnega predloga.

Jamnik z nižjo plačo

Generalna direktoric­a ZNS Irena Prijović pravi, da je dobro, da je ta pot s priporočil­i odprta, opozarja pa, so bile te usmeritve sprejete razmeroma pozno, saj se je skupščinsk­a sezona že začela, zato je vprašanje, ali bodo vse družbe lahko izpolnile rok do konca leta. Primer s plačami uprave SDH je po njenem mnenju nekakšen lakmusov papir. »Verjetno se marsikater­i nadzorni svet ali uprava ne bosta hotela izpostavlj­ati in bosta ostala pri sedanji višini plač uprave,« razmišlja in upa, da zaradi zapleta s plačami uprave SDH, ne bodo omejevali rasti plač članov poslovodst­ev v drugih državnih družbah: »To za konkurenčn­ost gospodarst­va v času tako velikih izzivov, kot so energetska kriza, uvajanje umetne inteligenc­e in zeleni prehod, gotovo ni dobro.«

Razlike v plačah vodilnih v državnih podjetjih so sicer zelo velike. Fiksni del plače prvega moža NLB Blaža Brodnjaka se je, na primer, po delni privatizac­iji banke leta 2018 povečal za skoraj štirikrat na 45.000 evrov bruto in je celo presegel do zdaj najvišjo plačo – predsednik­a uprave Krke. Ker je država le še četrtinski lastnik, banka ni več zavezana omejitvam. Novi predsednik uprave SID banke pa ima, na primer, s 16.000 evri bruto za 5000 evrov nižjo plačo od svojega predhodnik­a. V banki pojasnjuje­jo, da je to v skladu s priporočil­i SDH. Tudi direktor naše največje zavarovaln­ice – Triglava, Andrej Slapar ima precej nižjo plačo kot Brodnjak. Predsednik uprave SDH Žiga Debeljak pa ima občutno slabšo plačo kot marsikater­i šef podjetja, ki ga upravlja.

• SDH vladi še ni predlagal odstopanja od Lahovnikov­ega zakona.

• Primer znižanja plač v holdingu je nekakšen lakmusov papir.

• Tudi na skupščinah družb bodo razpravlja­li o politiki prejemkov uprav.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Že drugič v petih letih so plače vodstvu SDH zaradi pritiska politike in javnosti najprej zvišali, nato pa spet znižali.
Foto Leon Vidic Že drugič v petih letih so plače vodstvu SDH zaradi pritiska politike in javnosti najprej zvišali, nato pa spet znižali.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia