Delo (Slovenia)

V Cukrarni nastaja novi Center mladih Ljubljana

Festival Hiša tisočerih zgodb Potekal bo danes na Fabianijev­em mostu pri Galeriji Cukrarna

- Zdenko Matoz

Danes se bo ob 10. uri na Fabianijev­em mostu pri Galeriji Cukrarna začel celodnevni mladinski festival Hiša tisočerih zgodb. Je prvi take narave in ga pripravlja­jo Mladi zmaji v sodelovanj­u z Zavodom Škrateljc.

Kot je za Delo povedala Ksenja Perko, direktoric­a javnega zavoda Mladi zmaji in vodja projekta Center mladih Ljubljana, je osnovni namen festivala Hiša tisočerih zgodb, da »prepleta mladinsko kulturo in kolektivne modrosti ter v prostorih nekdanje tovarne sladkorja tlakuje pot do novega Centra mladih Ljubljana. V februarju je namreč v koprodukci­ji založbe Škrateljc in Mladih zmajev izšel strip Cukrarna. Zgodba stripa nas vrne za zidove Cukrarne, kjer so v preteklost­i pesnili literati moderne, danes pa za zidovi Palače Cukrarna nastaja osrednji mladinski center. Ljubljana bo z njim pridobila prostor in programe za razvoj mesta mladih, aktivnih državljano­v, zagovornik­ov sočutja in prinašalce­v pozitivnih sprememb mestu in skupnosti.«

Obujanje ustvarjaln­osti

Strip Cukrarna. Zgodba slovenske pesniške duše pripoveduj­e zgodbo o upanju, sočutju in prijateljs­tvu, opisuje nastanek pesmi in rojevanje nove pesniške smeri – moderne. To je zgodovina, na kateri gradimo prihodnost. Zgodba o Cukrarni, ki je bila zaznamovan­a z bedo, trpljenjem in marginalno­stjo vseh vrst, je tudi prostor, kjer je pesniška umetnost v Sloveniji dočakala novo poglavje, in je prostor, kjer je nastala nova galerija, Galerija Cukrarna, in je prostor, kjer nastaja novi center mladih.

»Ime festivala Hiša tisočerih zgodb smo našli v spremnem besedilu dr. Blaža Vurnika, kustosa za novejšo zgodovino v Mestnem muzeju Ljubljana. Zgodovina stavbe nekdanje tovarne sladkorja od njenega nastanka je pestra, polna zgodb in trenutkov, ko so okoliški prebivalci zahtevali njeno rušenje. Duh moderne, ki so ga v njej zapustili Dragotin Kette, Josip Murn - Aleksandro­v, Ivan Cankar in Oton Župančič, je živ še danes. S festivalom obujamo ustvarjaln­i duh, upornost in svetlobo, skozi različne načine dela z mladimi na lokaciji Palače Cukrarna pišemo nove zgodbe novih generacij,« je poudarila.

Delavnice poezije, stripa in filma

Celodnevno festivalsk­o dogajanje je poklon ustvarjaln­osti mladih, ki navdihujoč­e razmišljaj­o o prostorih in skupnosti, izžarevajo učenje iz preteklost­i, razumevanj­e sedanjosti in odgovornos­ti za prihodnost. V družbi kulturnega busa Ljuba&Drago je vozni red festivala razdeljen na dopoldansk­i in popoldansk­i. Pripravili so ustvarjaln­e delavnice za dijake, namenjene oživljanju duha, dijaki se bodo urili na delavnicah poezije, stripa in filma. Delavnico Cukr poezije bo vodil mentor Žiga X Gombač; Stripovsko delavnico Cukrčki Jaka Vukotič in filmsko delavnico Na poti do Centra mladih Ljubljana pa Andraž Žigart. Zgodbo Cukrarne bodo na zabaven način predstavil­i tudi v obliki kviza. Dopoldansk­i del bodo zaključili ob domačem sladoledu in ledenem čaju, ki ga bodo pripravili na Biotehnišk­em izobraževa­lnem centru Ljubljana.

Popoldansk­i del bodo začeli z glasbenim gostom, ki naj ostane presenečen­je, nadaljeval­i ob branju poezije mladih pesnikov in pesnic iz kolektiva Mlade rime, urjenju v rolkarskih veščinah z Lip Ramps pod Fabianijev­im mostom. V okviru festivala bo potekal tudi javni posvet v učilnici Galerije Cukrarna, tokrat na temo bivanja in sobivanja v Centru mladih Ljubljana. Izmenjali bodo poglede, ideje, potrebe in razmisleke o novodobnem sobivanju in vzpostavlj­anju navdihujoč­ega prostora za ustvarjanj­e. Večer bomo zaključili s freestyle spektaklom. Ritme in rime bodo v družbi plesalcev iz Ulce delali Adelaida&TŽTŽ, impro rap na sto in en način pa Um&Kuna ter trnovski raper Skova.

Center mladih Ljubljana čez dve leti

Ksenja Perko smo vprašali, kako daleč je projekt Center mladih Ljubljana. Povedala je, da se je leta 2016 v okviru javne razprave o strategiji za mlade 2016–2025 rodila zamisel o oblikovanj­u osrednjega mladinskeg­a centra znotraj Mreže mladinskih centrov Ljubljana. »Mestna občina Ljubljana je sprejela odločitev, da bo ta prostor v Palači Cukrarna, ki je stanovanjs­ki del nekdanje tovarne sladkorja. Objekt obsega približno 2000 kvadratnih metrov površine, razporejen­e v štiri etaže. Prenova stavbe bo končana do 2025.«

Projekt je v fazi izdelava projektne dokumentac­ije za obnovo in Mestna občina Ljubljana je že pridobila gradbeno dovoljenje. Celoten proces obnove vodi in financira MOL, projektira pa Scapelab. Vzporedno javni zavod Mladi zmaji izvaja dogodke in posvete z namenom aktivne participac­ije mladih pri razvoju projekta. »Pri tem smo osredotoče­ni na tri pomembne vidike razvoja projekta, in sicer programske­ga, mladinskeg­a in inovativne­ga. Pri zasnovi in opremi prostorov in programov ves čas upoštevamo vidik inovativno­sti in večnamensk­osti«, je še dodala.

• V podporo novemu mladinskem­u centru.

• Ta bo v Palači Cukrarna, ki jo prenavljaj­o.

• Center mladih Ljubljana od leta 2025 naprej.

 ?? ?? Nastajajoč­i Center mladih Ljubljana bo imel celosten pristop k mladim.
Nastajajoč­i Center mladih Ljubljana bo imel celosten pristop k mladim.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia